SECOND LIFE. ION ISAILA ARTIST & COLECȚIONAR. EXPOZIȚIE la Museikon

Artistul vizual Ion Isaila, născut în Sibiu, actualmente stabilit în Germania din anul 1984, prezintă în premieră naţională obiecte din colecţia personală acumulată în peste 6 decenii de activitate artistică. Expoziţia, care a putut fi vizionată în săptămânile precedente la Biblioteca „Astra” din Sibiu, va fi vernisată la Alba Iulia miercuri, 29 noiembrie 2023, la ora 15.00, la Museikon şi va rămâne deschisă până în 20 Ianuarie 2024.

Vor putea fi admirate lucrări de grafică, sculptură, artă decorativă, multiples, cărţi de artist, miniaturi s.a., provenite de pe trei continente, opere de artă modernă şi contemporană, dar şi din epocile anterioare, achiziţionate sau primite de la artişti colegi, prieteni, profesori, multe dintre ele cu dedicaţie personală.

Expoziția este, în același timp, o pledoarie pentru frumosul din jurul nostru și un impuls pentru investiția în artă, după cum mărturisește însuși artistul colecționar: „În aparență o zonă exclusivă, exorbitantă și selectă, piața de artă este – în principiu – accesibilă oricui. În expoziții, ateliere, galerii și în case de licitație, dar mai ales online, se pot cumpăra oricând și la prețuri modice sau mici lucrări minunate, chiar și de la artiști celebri. Nepriceperea, nesiguranța, dar mai ales comoditatea și lipsa de informație și voință fac ca oameni extrem de puțini să se bucure de aceste valori autentice”. Pe lângă relația personală cu operele din colecție, Ion Isaila dorește ca această expoziție să fie un imbold spre susținerea, promovarea și finanțarea artei de către publicul larg. „Lucrurile se pot schimba”, crede el.

Expoziția „Second Life”, cuprinde lucrări semnate de Stefan Anastasiu, Mirela Anura, C. Apostol, Thomas Bayerle, Joseph Beuys, Bonifiali, Marcel Bunea, Marcel Broodthaers, Arnold Busch, Adina Caloenesco, Marcel Chirnoagă, Piero Dorazio, Andrzej Cisowski, Hanne Darboven, Astrid Feuser, Suzana Fântânariu, Gisela Flügge, Oli Grausz, Niculae Groza, Eggenschwiler, Wolfgang E. Herbst, Thomas Hirschorn, Dieter Krieg, Setsuko Ikai, Gereon Inger, Edgar A. Eubel, Rita Segelke, Jürgen Hille, Gisela Machalz, Dan Mihălțianu și Bruce Nauman.

Artistul însuși are lucrări în colecţii de artă publice şi private, la Kunstsammlungen Chemnitz, Kunsthaus NRW în Aachen, Muzeul Brukenthal și Fundatia ASTRA din Sibiu, Muzeul de Artă din Cluj-Napoca, UNArte București, Muzeul de Artă din Suceava, Colecția orașului Düsseldorf și – sperăm cât de curând – și la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia.

Anca Sas

Muzeul Național al Unirii, Alba Iulia

Curatorul expoziției

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *