Bestjobs: Îngrijorările financiare influențează planurile personale și de carieră ale românilor. Candidații aplică pragmatic și vizează joburi stabile și salarii mai mari sau se orientează către domenii de viitor

Contextul economic actual schimbă prioritățile românilor când vine vorba de carieră, dar și de viața personală, aceste două aspecte fiind mai conectate ca oricând. Tot mai mulți tineri din România aleg să-și amâne sau să-și anuleze planurile importante din viața personală, cum ar fi întemeierea unei familii sau achiziția unei locuințe, din cauza costurilor de trai și a evoluției economiei, arată un studiu recent publicat de Deloitte.Totodată, în planurile profesionale, caută joburi care oferă siguranță pe termen lung sau ajung să se îndrepte către arii profesionale în plină dezvoltare, precum IT și securitate cibernetică, energie regenerabilă, conținut digital, investiții financiare și sănătate, arată tendințele din platforma bestjobs. Candidații continuă să exploreze piața locurilor de muncă, realizând în medie peste jumătate de milion de aplicări lunar, conform datelor bestjobs.

Nu mai e nicio surpriză că stabilitatea locului de muncă a devenit un aspect esențial când vine vorba de alegerea carierei. Angajații români, însă, continuă să aplice constant pe bestjobs, atât din speranța de a accesa un salariu mai mare, cât și din dorința de a rămâne la curent cu cerințele de pe piața muncii. Vedem cum apar și noi domenii care promit o carieră de viitor și care ajung să atragă tot mai mulți candidați, datorită evoluției tehnologiei și a stilului de viață al oamenilor. De exemplu, preocuparea oamenilor pentru sănătatea mentală a dus la creșterea cererii pentru psihologi și terapeuți, așa cum nevoia de a gestiona mai bine finanțele a crescut interesul pentru analiști financiari și brokeri de investiții. Dacă vine vorba de tehnologie, remarcăm o cerere mare pentru specialiștii în AI și în securitatea datelor, dar și pentru ingineri în energie regenerabilă. Unele dintre aceste joburi nici nu existau acum 10 ani sau nu erau la fel de căutate, ceea ce indică ritmul accelerat cu care se dezvoltă lumea în care trăim”, spune Ana Vișian, marketing manager bestjobs.

Joburile „de viitor” atrag, de regulă, candidați tineri și cu studii în domeniu

Noile joburi făcând parte din domenii în plină dezvoltare necesită candidați care au cunoștințe specifice, cele mai multe dintre ele adresându-se tinerilor din segmentul 18-35 de ani, întrucât și studiile pentru aceste unele dintre aceste domenii sunt recent apărute. Printre cele mai frecvente oferte de astfel de joburi se numără:

  • Specialist vânzări e-commerce – 900-1.400 euro net
  • Terapeut/ psiholog – 800-1.200 euro net
  • Specialist energie regenerabilă – 1.100-1.600 euro net
  • Creator conținut digital – 600-1.000 euro net
  • Nutriționist – 600-1.000 euro net
  • Broker de investiții – 1.100-1.800 euro net
  • Cybersecurity / Network Engineer – 1.500-2.300 euro net
  • Data analyst – 1.800-2.200 euro net
  • Ofițer securitatea datelor – 1.000-1.500 euro net
  • Manager – 1.200 -1.700 euro net

Pe lângă salarii, cererea pentru anumite domenii reprezintă, de asemenea, un indicator relevant pentru candidații în căutarea unui loc de muncă stabil. Astfel, la nivelul întregii oferte de joburi de pe bestjobs, 3% dintre anunțuri sunt din domeniul Sănătății, 8% din IT, 9,5% din Financiar/ Contabilitate, 9,4% din Inginerie și 15% din Vânzări.

Despre bestjobs

Bestjobs este una dintre cele mai importante platforme de recrutare online din România. Cu o experiență de peste 22 de ani în domeniu, bestjobs se implică permanent în transformarea și inovarea industriei de recrutare online și integrează astăzi tehnologii digitale de ultimă generație și servicii conexe recrutării. Bestjobs sprijină candidații în găsirea jobului potrivit, oferindu-le informații salariale actualizate constant, și îi susține pe angajatori în procesul de recrutare prin serviciul de tip agenție – HIRE, care contribuie semnificativ la optimizarea costurilor și la reducerea timpului de căutare. În orice moment, pe bestjobs sunt peste 35.000 de joburi și 4,6 milioane de profesioniști conectați la piața muncii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *