Expoziție: Armata romană cuceritoarea Daciei

Vernisată de o lună de zile, expoziția Armata romană cuceritoarea Daciei. Organizare, echipamente, tehnici de luptă găzduită în spațiile expoziționale ale Sălii Unirii din Alba Iulia, se bucură de succes, aproximativ 9.000 de vizitatori călcându-i pragul în această perioadă.

De precizat, că expoziția atrage prin modul în care încearcă să surprindă cât mai multe aspecte legate de armata romană din perioada războaielor daco-romane (101-106 d.Hr.). Astfel, alături de obiecte aflate în patrimoniul muzeului albaiulian, sunt expuse și multe replici după echipamentele și armamentul legiunilor romane din acea perioadă. Dintre acestea amintim armamentul greu, precum berbecul roman, turnul de asalt sau cel de apărare, catapulta, scorpionul sau manubalista.

De asemenea, pentru a înțelege cât mai bine viața cotidiană a militarilor din timpul campaniilor, vizitatorii pot descoperi diferite secvențe din cadrul unui castru roman, precum un interior de contubernium sau chiar o latrină romană. Expoziția este completată de un film documentar având ca temă tocmai organizarea și echipamentele de luptă ale armatei romane.

Caracterul inedit al expoziției este dat și interactivitatea ei, publicul putând participa efectiv la unele momente din activitățile cotidiene ale legionarilor, ca de pildă antrenamentul la stâlpul de instrucție, intitulat PALUS.

Un alt aspect apreciat de vizitatori este cel legat de prezența a trei voluntari din cadrul Gărzii Apulum, care echipați în legionari romani asigură ghidajul prin expoziție. Astfel, în caietul de impresii, mare parte din cei care au scris au remarcat prestația lor.

Curatorii expoziției sunt istoricul Liviu Zgârciu și restauratorii Alexandru Știrban și Dan Anghel, din cadrul muzeului albaiulian.

Expoziția va putea fi vizitată până la sfârșitul lunii decembrie.

Expoziția este organizată de Consiliul Județean Alba și Muzeul Național al Unirii Alba Iulia cu sprijinul Primăriei Comunei Dobrosloveni – județul Olt, Asociația Terra Dacica Aeterna – Cluj Napoca, Historia Renascita – Pitești și Veteres Milites – Sibiu, partener al evenimentului fiind Elit S.R.L.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *