Târgul Național de Turism Rural – stațiunea Albac din Munții Apuseni devine capitala turismului rural românesc. 7 – 9 iulie 2023

Stațiunea turistică Albac din Munții Apuseni găzduiește, în perioada 7 – 9 iulie 2023, o nouă ediție a Târgului Național de Turism Rural – unicul târg din România care este destinat exclusiv turismului rural. Timp de trei zile, Comuna Albac din Țara Moților devine capitala turismului rural românesc, reunind cererea și oferta, respectiv reprezentanții pensiunilor agroturistice și reprezentanții agențiilor de turism. Târgul promovează totodată și gastronomia, tradițiile, meșteșugurile populare și folclorul românesc, ca și componente ale ofertei turismului rural din România.

Prima zi a târgului este destinată turismului pentru tineret, iar sub genericul „Arte și Meșteșuguri pentru toți” vor avea loc activități educative și de creație dedicate copiilor și tinerilor din taberele Stațiunii Turistice Albac (construcție și interpretare la tulnic, țesături și cusături tradiționale, olărit, arte decorative, desen, pictură).

Deschiderea oficială a Târgului Național de Turism Rural va avea loc, sâmbătă, 8 iulie 2023, iar manifestările vor cuprinde expoziția cu oferta turistică rurală, un târg al meșterilor populari și demonstrații gastronomice. Din program nu va lipsi folclorul românesc, prezent în spectacolul extraordinar „Cântec și joc de tezaur”, susținut de Ansamblul Folcloric al Județului Alba, dirijat de Alexandru Pal. Pe scenă vor urca artiștii Roxana Reche​​, Floricica Moga, Dorina Narița​​, Nicolae Plută, alături de invitații speciali Veta Biriș și Mariana Anghel.

Seara se va încheia cu premierea Concursului de interpretare la tulnic ,,In Memoriam Elena Pogan” și cu un foc de tabără.

Târgul Național al Meșterilor Populari, expozițiile de turism și expozițiile etnografice vor putea fi vizitate și pe parcursul zilei de duminică. De asemenea, organizatorii au pregătit încă un spectacol folcloric cu participarea îndrăgiților interpreți Mirela Mănescu Felea, ​​​Mihai și Maria Nemeș, Sergiu Sotelecan și ​​​Bebe Dragomir. Programul va fi întregit de Tulnicăresele și Taraful din Albac și de Ansamblul Folcloric „Cununa” din Spantov.

Ca în fiecare an, Târgul Național de Turism Rural de la Albac va cuprinde vizite de informare în pensiunile turistice din zona Munților Apuseni, acțiuni care sunt destinate reprezentanților agențiilor de turism.

Târgul Național de Turism Rural de la Albac este unicul târg din România destinat exclusiv turismului rural, având ca scop promovarea zonelor rurale cu potențial turistic. Târgul îmbină oferta turismului rural cu tradițiile, meșteșugurile, gastronomia și folclorul românesc. De fapt, târgul de la Albac încearcă să arate autenticitatea turismului rural românesc care se bazează tocmai pe această îmbinare armonioasă între tradiții, folclor, gastronomie și frumusețea naturii și a satelor noastre”, a spus Alexandru Pal, managerul Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba.

Târgul Național de Turism Rural de la Albac este organizat de Consiliul Județean Alba, prin Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba, în parteneriat cu Primăria Comunei Albac, fiind o marcă înregistrată a Județului Alba.

PROGRAMUL TÂRGULUI DE TURISM RURAL DE LA ALBAC

  • VINERI, 7 IULIE 2023
  • TABERELE STAȚIUNII ALBAC

16:00 – 21:00​ – ARTE ȘI MEȘTEȘUGURI PENTRU TOȚI, activități educative și de creație dedicate copiilor și tinerilor din taberele Stațiunii Turistice Albac (construcție și interpretare la tulnic, țesături și cusături tradiționale, olărit, arte decorative, desen, pictură)

  • SÂMBĂTĂ, 8 IULIE 2023
  • CENTRUL COMUNEI ALBAC

10:00 – 22:00​ – VIZITAREA STANDURILOR EXPOZIȚIONALE și a EXPOZIȚIEI ETNOGRAFICE ALBAC

​- OFERTA TURISTICĂ ȘI AGROTURISTICĂ în spațiile de cazare rurale din Județul Alba

​- TÂRGUL NAȚIONAL AL MEȘTERILOR TRADIȚIONALI – RO Cultură pentru Cultură​

​- Expoziția etnografică din Stațiunea turistică Albac

13:00 ​​- DESCHIDEREA OFICIALĂ A TÂRGULUI DE TURISM RURAL AL JUDEȚULUI ALBA​

– Grupul tradițional de tulnicărese din Stațiunea Turistică Albac

​- FANFARA JUDEȚULUI ALBA, dirijor Coriolan Honcaș​

14:00​​ – GASTRONOMIA TRADIȚIONALĂ DIN MUNȚII APUSENI

​- Demonstrații de gastronomie tradițională și degustări

  • SCENA DIN CENTRUL COMUNEI ALBAC

15:00​​ – SPECTACOL FOLCLORIC EXTRAORDINAR ,,CÂNTEC ȘI JOC DE TEZAUR”

ANSAMBLUL FOLCLORIC AL JUDEȚULUI ALBA

dirijor Alexandru Pal

​​​soliști: ROXANA RECHE​​, FLORICICA MOGA, DORINA NARIȚA​​, NICOLAE PLUTĂ

invitați: VETA BIRIȘ, MARIANA ANGHEL

17:00 – Premierea CONCURSULUI DE INTERPRETARE LA TULNIC ,,In memoriam ELENA POGAN”, ed. a VI-a

  • CENTRUL COMUNEI ALBAC

20:00​​ – FOC DE TABĂRĂ și DISCOTECĂ ÎN AER LIBER cu THE RED RAVINE BAND

  • DUMINICĂ, 9 IULIE 2023
  • CENTRUL COMUNEI ALBAC

10:00 – 18:00​ – VIZITAREA STANDURILOR EXPOZIȚIONALE și a EXPOZIȚIEI ETNOGRAFICE ALBAC

​- OFERTA TURISTICĂ ȘI AGROTURISTICĂ în spațiile de cazare rurale din Județul Alba

​- TÂRGUL NAȚIONAL AL MEȘTERILOR TRADIȚIONALI – RO Cultură pentru Cultură​

​- Expoziția etnografică din Stațiunea turistică Albac

  • SCENA DIN CENTRUL COMUNEI ALBAC

14:00​​ – SPECTACOL FOLCLORIC

​​​TULNICĂRESELE și TARAFUL DIN ALBAC

MIRELA MĂNESCU FELEA

​​​MIHAI și MARIA NEMEȘ

​​​SERGIU SOTELECAN

​​​BEBE DRAGOMIR

​​​ANSAMBLUL FOLCLORIC ,,CUNUNA” din SPANTOV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *