Zilele Muzicale Carl Filtsch la Alba Iulia– 193 de ani de la nașterea micului pianist
Centrul de Cultură „Augustin Bena”, instituție de cultură din subordinea Consiliului Județean Alba, în parteneriat cu MUSEIKON și Liceul de Arte ,,Regina Maria” din Alba Iulia organizează, în aceste zile, la Alba Iulia, Zilele Muzicale „Carl Filtsch”. Proiectul cultural-artistic și educativ este dedicat celebrului pianist originar din Sebeş, considerat o personalitate importantă a muzicii romantice din secolul al XIX-lea și fiind elevul preferat al lui Frederic Chopin. În acest an se împlinesc 193 de ani de la nașterea micului pianist.
În prima zi, duminică, 28 mai 2023, programul a cuprins un recital extraordinar de pian în memoria pianistului Carl Filtsch, recital susținut de Vera Zelenscaia, alături de trei dintre cei mai premiați elevi ai săi (Muntea Sara Andreea, Tudor Nicolae Bucatcă și Antonia Bianca Muntean). Aceștia au interpretat lucrări ale unor compozitori celebri, într-un program special ales pentru acest eveniment cultural.
Seara a fost încheiată de către Cvartetul de coarde al Județului Alba, compus din Dan-Liviu Cernat (vioara I), Mădălin Danciu (vioara II), Mădălina Gherman-Neag (violă) și Cătălina Tincu (violoncel), care a interpretat Cvartetul nr. 9 în sol minor, D. 173 de Franz Schubert.
Cea de-a doua zi, 29 mai 2023, va cuprinde o serie de momente speciale organizate cu scopul evidențierii faptului că, în doar 15 ani de viață ai săi, Carl Filtsch a reușit să dea naștere unor compoziții muzicale de mare valoare, dar mai ales, a reușit, ca și după 178 de ani de la trecerea sa la cele veșnice, să inspire și să fie un exemplu pentru copiii și tinerii care pășesc pe drumul interpretării muzicale.
Astfel, de la ora 18:00, la Museikon, va avea loc un eveniment dedicat copiilor și tinerilor cu rezultate excepționale obținute la ediția din acest an a Olimpiadei Naționale de Interpretare Muzicală, elevi olimpici ai Liceului de Arte ,,Regina Maria” din Alba Iulia. Aceștia vor susține un recital extraordinar intitulat Recitalul Olimpicilor Județului Alba. În semn de apreciere și recunoștință, elevii vor primi câte un exemplar dedicat al „Integralei compozițiilor lui Carl Filtsch”, integrală realizată de Editura Muzicală a Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba.
Vor concerta: Felix Constantinescu (pian), Vlad Marc (flaut), Zahan Claudio (canto clasic), Daria Romoșan (clarinet), Eliana Burde (nai), Cristian Gabriel Pop (violoncel), Carina Cataramă (nai), Gabriel Fufezan (canto clasic), Alexandra Diaconu (flaut), Maximiliana Valentina Poienar (muzică vocală tradițională), Georgiana Vanesa Bogdan (muzică vocală tradițională). Aceștia sunt elevi ai Liceului de Arte „Regina Maria” din Alba Iulia, care au fost premiați la Olimpiada Națională de Interpretare Muzicală – ediția 2023, fiind pregătiți de profesorii: Emma Damian (flaut), Ioan Chiciudean (canto clasic), Roxana Rusan (canto clasic), Aurelian Trif (nai), Radu Beșliu (clarinet), Ciprian Petru Câmpean (violoncel), Cecilia Simion (pian), Teodora Craiu (muzică vocală tradițională), Adrian Albu (muzică vocală tradițională).
Publicul prezent va avea ocazia să vizioneze, în deschiderea serii, filmul scurt „Micul pianist – povestea lui Carl Filtsch”, o producție artistică ce are ca scop promovarea personalității pianistului din Sebeș, care a fost realizată de o echipă din județul Alba. Muzica filmului este constituită din fragmente muzicale extrase din lucrările lui Carl Filtsch.
Carl Filtsch (28 mai 1830, Sebeș – 11 mai 1845, Veneția) este considerat o personalitate a muzicii romantice a veacului al XIX-lea. A început cursurile de pian la vârsta de trei ani, primul îndrumător fiind chiar tatăl său, Joseph Filtsch, pastor evanghelic în Sebeșul săsesc. Pentru fructificarea talentului său muzical, a fost dus în 1837 la Viena, unde a fost prezentat Curții Imperiale. Astfel a ajuns să fie coleg de educație muzicală și tovarăș de joacă al viitorului împărat Franz Joseph. De la cea mai fragedă vârstă, Carl Filtsch a dovedit o predispoziție genială pentru muzică ajungând să fie elevul preferat al lui Frederic Chopin, care s-a preocupat cu o atenție aparte de evoluția lui pianistică. Cele 25 de compoziții ale lui Carl Filtsch nu au fost descoperite decât în anul 1960, iar acum, parte dintre ele, sunt readuse la viață în cadrul evenimentelor organizate. Povestea tânărului pianist este tragică deoarece se îmbolnăvește de tuberculoză și este răpus de boală la doar 15 ani. Monumentul său funerar, dăltuit în marmură, se găsește la cimitirul San Michele din Veneția.