100 de ani de la prima Șezătoare literară a scriitorilor români în Aiud

Centrul Multicultural Liviu Rebreanu Aiud – Direcție Municipală de Cultură, Astra – Despărțămîntul Ovidiu Hulea Aiud, Primăria/Consiliul Local Aiud au organizat miercuri, 03 mai 2023, în sala de conferințe a Muzeului de Științele Naturii Aiud (Colegiul Bethlen Gábor, etajul 1) simpozionul: „100 de ani de la prima Șezătoare literară a scriitorilor români în Aiud” .

Au susținut intervenții pe tema culturii românești în Transilvania de după anul 1918: conf. univ. dr. Georgeta Orian, prof. Despina Stanciu, istoricul Ioan Virgil Boancă , dr. Alin Florea, bibliotecar Dana Grigoriță și scriitorul Ioan Hădărig.

La manifestare au participat membri ai Astrei, elevi de la scolile Aiudului și primarul municipiului Oana Badea, membru fondator al Despărțământului Ovidiu Hulea al Astrei.

Iată ce scria Livia Rebreanu-Hulea despre întâia şezătoare literară a scriitorilor în Ardealul anului 1923:

„…Abia ne-am mutat la Aiud de la Cluj pentru a da fiinţă soţul meu unui liceu românesc…, şi iată o neaşteptată surpriză pentru orăşelul nostru… se anunţă un turneu al scriitorilor bucureşteni prin oraşele din Ardeal, în fruntea cărora era Liviu Rebreanu, fratele meu. Era pentru întâia oară că venea la noi Liviu, în căminul meu din 1918, de când m-am căsătorit. Scriitorii: Victor Eftimiu, Liviu, Lucian Blaga, Isac Emil, au venit la Aiud de la Cluj, aici unde se află Mihail Sorbul, întors din spitalul unde a fost transportat de pe frontul româno-maghiar cu trei răni în spate. Şezătoarea s-a ţinut în sala festivă a Prefecturii judeţene într-un cadru solemn şi entuziast. Scriitorii au fost primiţi cu elan de intelectuali români, răsplătiţi cu multe aplauze prelungite…”

prof.Ioan Hădărig

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *