Multiplele crize globale fac dificilă lupta de a pune capăt căsătoriilor timpurii – Studiu UNICEF

Încetinirea ritmului de eliminare a căsătoriilor timpuri este cel mai mare în Africa Subsahariană, care se află acum la peste 200 de ani distanță de eliminarea căsătoriilor timpurii; în Asia de Sud, în ciuda progreselor înregistrate, una din patru tinere încă se căsătorește înainte de a împlini 18 ani.

În ciuda unui declin constant al căsătoriilor timpurii în ultimul deceniu, multiplele crize, inclusiv conflictele, șocurile climatice și consecințele actuale ale COVID-19, amenință să anuleze câștigurile obținute cu greu, potrivit unei noi analize publicate astăzi de UNICEF.

Lumea este cuprinsă de numeroase crize care zdrobesc speranțele și visurile copiilor vulnerabili, în special ale fetelor care ar trebui să fie eleve, nu să se căsătorească”, a declarat Directorul Executiv al UNICEF, Catherine Russell. „Crizele economice și de sănătate, escaladarea conflictelor armate și efectele devastatoare ale schimbărilor climatice forțează familiile să caute un fals sentiment de refugiu în căsătoria timpurie. Trebuie să facem tot ce ne stă în putere pentru a ne asigura că drepturile lor la educație și la o viață autonomă sunt asigurate”.

La nivel mondial, se estimează că 640 de milioane de fete și femei care trăiesc astăzi au fost căsătorite în copilărie, adică 12 milioane de fete pe an, potrivit celei mai recente estimări globale incluse în analiză. Ponderea femeilor tinere căsătorite în copilărie a scăzut de la 21% la 19% de când au fost publicate ultimele estimări, în urmă cu cinci ani. Cu toate acestea, în pofida acestor progrese, scăderile la nivel mondial ar trebui să fie de 20 de ori mai rapide pentru a îndeplini Obiectivul de Dezvoltare Durabilă de a pune capăt timpurii până în 2030.

Africa Subsahariană – care în prezent deține a doua cea mai mare pondere la nivel mondial a fetelor căsătorite (20%) – este, în ritmul actual, la peste 200 de ani distanță de încheierea acestei practici. Creșterea rapidă a populației și crizele continue vor mări probabil numărul de fete căsătorite, în contrast cu scăderile așteptate în restul lumii.

America Latină și Caraibe au rămas, de asemenea, în urmă și sunt pe cale de a avea al doilea cel mai ridicat nivel regional al căsătoriilor timpurii până în 2030. După perioade de progres constant, Orientul Mijlociu și Africa de Nord, precum și Europa de Est și Asia Centrală au stagnat, de asemenea.

Între timp, Asia de Sud continuă să aibă cea mai mare scădere la nivel mondial și este pe cale să elimine căsătoriile timpurii în aproximativ 55 de ani, se arată în raport. Cu toate acestea, în regiune se află în continuare aproape jumătate (45%) din numărul de fete căsătorite din lume. În timp ce India a înregistrat progrese semnificative în ultimele decenii, încă reprezintă o treime din totalul la nivel global.

Fetele căsătorite în copilărie se confruntă cu consecințe imediate și pe tot parcursul vieții. Acestea au mai puține șanse de a-și continua studiile și se confruntă cu un risc sporit de sarcină timpurie, ceea ce, la rândul său, crește riscul de complicații în ceea ce privește sănătatea copiilor și a mamei și riscul de mortalitate. De asemenea, această practică le poate izola pe fete de familie și de prieteni și le poate exclude de la participarea în comunitățile lor, afectându-le grav sănătatea mintală și bunăstarea.

La nivel mondial, conflictele, dezastrele legate de climă și impactul continuu al COVID-19 – în special sărăcia în creștere, șocurile legate de venituri și abandonul școlar – contribuie la creșterea numărului de factori care duc la căsătoriile timpurii, îngreunând, în același timp, accesul fetelor la asistență medicală, educație, servicii sociale și sprijin comunitar care să le protejeze de căsătoria timpurie.

Ca urmare, pentru fetele care trăiesc în medii instabile probabilitatea de a a se căsătorii timpuriu este de două ori mai mare, la nivel global, se arată în analiză. La fiecare creștere de zece ori mai mare a numărului de decese cauzate de conflicte, se înregistrează o creștere de 7% a numărului de căsătorii timpurii. În același timp, fenomenele meteorologice extreme cauzate de schimbările climatice sporesc riscul fetelor, fiecare abatere de 10% a precipitațiilor fiind legată de o creștere de aproximativ 1% a prevalenței căsătoriilor timpurii.

Câștigurile importante obținute în ultimul deceniu în direcția eliminării căsătoriilor timpurii sunt, de asemenea, amenințate – sau chiar anulate – de impactul continuu al COVID-19, avertizează analiza. Se estimează că pandemia a redus deja cu un sfert numărul de căsătorii timpurii care puteau fi evitate începând cu 2020.

Am dovedit că progresul în vederea eliminării căsătoriilor timpurii este posibil. Este nevoie de un sprijin neabătut pentru fetele și familiile vulnerabile”, a adăugat Russell. „Trebuie să ne concentrăm pe menținerea fetelor la școală și să ne asigurăm că au oportunități economice”.

###

Note pentru editori:

Estimările privind prevalența globală și regională a căsătoriilor timpurii sunt calculate pe baza estimărilor naționale din bazele de date globale ale UNICEF, care cuprind date reprezentative la nivel național din peste 100 de țări. Datele naționale privind căsătoria timpurie provin în principal din anchete la nivelul gospodăriilor, inclusiv din anchetele cu indicatori multipli (MICS), realizate cu sprijinul UNICEF, și din anchetele demografice și de sănătate (DHS), cu sprijinul USAID. Datele demografice provin de la Departamentul pentru Afaceri Economice și Sociale al Organizației Națiunilor Unite, Divizia de Populație. Cele mai recente estimări merg până în anul 2022.

Accesați aici raportul și datele.

Despre UNICEF

UNICEF este prezent în România și în alte 190 de țări și teritorii pentru a promova supraviețuirea și dezvoltarea copiilor din perioada copilăriei mici până la adolescență. În România, UNICEF lucrează  împreună cu actori cheie precum Guvernul, Parlamentul, autorități locale, societatea civilă, sectorul privat, parteneri naționali și internaționali și mass media pentru a asigura accesul tuturor copiilor la educație timpurie de calitate și la școală, pentru protejarea adolescenților și monitorizarea drepturilor copilului, pentru protecție socială și pentru mobilizarea de resurse în beneficiul copiilor. Pentru mai multe informații despre UNICEF și activitatea sa, vizitați https://www.unicef.org/romania/ro.

Urmăriți UNICEF în România pe Facebook și Instagram.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *