Nichita 90, un proiect omagiu pentru prietenul Nichita Stănescu, lansat de Nicu Alifantis, sâmbătă, 6 mai, la Târgul de cArte Alba Transilvana

COMUNICAT DE PRESĂ

Sâmbătă, 6 mai 2023, în cadrul celei de-a XIV-a ediții a Târgului de cArte Alba Trasilvana, de la Alba Iulia, Nicu Alifantis vine din nou în fața publicului din Alba, de acestă dată cu un proiect omagiu, Nichita 90, dedicat prietenului Nichita Stănescu.

Evenimentul ce cuprinde atât o conferință, cât și lansarea cărților și discurilor ce alcătuiesc produsul Alifantismusic, 2023: Nichita 90, în care îl regăsim în cânt și pe regretatul Augustin Frățilă (scriitor și cantautor, apropiat al lui Nichita Stănescu), va avea loc de la ora 18.00, pe scena amplasată pe esplanada Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia.

„În luna lui Marte a acestui an, 2023, Nichita ar fi împlinit 90 de ani. În cele ce urmează, încerc a aduce un modest omagiu celui ce a fost un poet de o amplitudine, profunzime și intensitate remarcabile, făcând parte din categoria foarte rară a inovatorilor lingvistici și poetici. Este motivul pentru care am ales, printr-o întoarcere în timp cu 20 de ani, să fac referire la Comunicatul Academiei Române din 31 martie 2003, spre a vă supune atenției gândurile unor importante personalități ale vieții literare românești ce l-au comemorat atunci pe Nichita Stănescu. Mulți dintre ei, din păcate, nu ne mai sunt alături, s-au transformat în amintiri, iar nouă nu ne-a rămas decât povestea…”, precizează Nicu Alifantis. (sursa: alifantis.ro)

Lui, Nichita Stănescu i-a scris următoarea poezie: „Să smulgem fildeșii din Alifantis/și din Mediterana tot ce a fost Atlantis./Să-l auzim cum cade cum șoimul cel vânat/Leneș și în cascade, într-un alt fel, păcat./Când cântă parcă moare o taină dintr-un grec/și tot ce e în mine zare arată a înec./Dar nu-n sărata mare ci în ceva/cu mult mai mare…”

„Ce poți să spui la 13 ani de la moartea unui bun prieten? Să îi lauzi poezia
care te-a încântat în seri lungi de iarnă, primăvară, vară, toamnă, cântată
sau recitată, în doi sau în câte – câți vrei, acasă sau la Muzeul Literaturii? (…)A fost influențat de Nichita, spun criticii literari, dar cred că singura moștenire lăsată lui Augustin de către marele poet a fost râvna întru prietenie. Și aceasta este și moștenirea noastră”, spune despre Augustin Frățilă, prof. univ. dr. Ioan Cristescu. (sursa: alifantis.ro)

Două cărți și două discuri cu și despre Nichita Stănescu, cu ele vă așteaptă poetul și muzicianul Nicu Alifantis, în cea de-a doua zi de târg de carte, la Alba Iulia.

Organizatorii Târgului de cArte Alba Transilvana, ediția a XIV-a, sunt Consiliul Județean Alba și Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba, alături de partenerii: Primăria Municipiului Alba Iulia, Muzeul Național al Unirii Alba Iulia, Teatrul de Păpuși „Prichindel” Alba Iulia, Filiala Alba-Hunedoara a Uniunii Scriitorilor din România, Palatul Copiilor Alba Iulia, Colegiul Național „Horea, Cloșca și Crișan” și cunoscutul Grup Skepsis.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *