Scriitorii Dumitru Mălin și Radu Todoran conferențiază la Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba
COMUNICAT DE PRESĂ
Marcată în fiecare an pe data de 3 martie, Ziua Mondială a Scriitorilor este o sărbătoare a literaturii propusă în 1986 de către PEN Club Internațional. PEN Club International (Poeți, Eseiști și Nuveliști) a fost fondat în anul 1921 și este cea mai importantă organizație literară mondială, pledând în special pentru libertatea cuvântului și promovarea prieteniei între scriitorii de pretutindeni, indiferent de opiniile lor. În România, PEN Club a luat ființă în 1923, printre membrii fondatori numărându-se mari scriitori precum Liviu Rebreanu, Lucian Blaga, Mircea Eliade sau Octavian Goga.
Cu prilejul Zilei Mondiale a Scriitorilor, vineri, 3 martie 2023, începând cu ora 17:00, la sala de lectură a Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba va avea loc conferința cu tema „Condiția scriitorului în România”, conferință ce va fi susținută de către scriitorii albaiulieni Dumitru Mălin și Radu Todoran, ambii membri ai Uniunii Scriitorilor din România. Toți cei interesați de acest subiect sunt așteptați la conferința urmată de dezbateri pe această interesantă și incitantă temă. Intrarea la eveniment este liberă.
Proiectul 3.34 Conferințele bibliotecii face parte din programul 3 ANIMAȚIE CULTURALĂ și este organizat de Consiliul Județean Alba și Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba.
Radu Matei Todoran este absolvent al Universităţii Tehnice „Traian Vuia” din Timişoara, specialitatea Chimie Industrială doctor în management din anul 2009. Cu o prestigioasă activitate culturală începută în 1976, în prezent este președintele Asociației culturale „Mirabila sămânță” din Alba Iulia și director-fondator al revistei culturale ZENIT22. A publicat volumele: „Lumina din propria-mi umbra”, „Aș vrea să fiu iarăși mesteacăn” ,, „Clopote de lemn”, „Pergamentele Uitarii”, „Conspirația clepsidrei’’. A fost recompensat pentru activitatea sa culturală cu Premiul „Calatorul” pentru proza al Uniunii Scriitorilor din Romania, Filiala Alba-Hunedoara; Premiul National de Proza „Damian Izvericeanu” al Centrului Cultural Oravița, al Revistei bilingve (romana-italiana) ARTE si al Asociatiei romano-austriece Mittleeuropa, Titlul de CAVALER AL ORDINULUI CULTURAL „Eminescu-1868-Oraviţa” OPERA OMNIA la ediţia 2022 a Festivalului „Eminescu la Oraviţa”. A publicat proză scurtă, poezie și articole culturale în peste 20 de publicaţii literare din ţara si străinatate, printre care amintim: Transilvania, Arca,Pro Saeculum,Discobolul, ARTE, Sintagme Literare,Caiete Silvane, Literatura de azi, Acolada, Orizont,Insemnări Iesene, Poezia, Zenit22 etc.
Dumitru Mălin este profesor de limba română şi limba franceză, este doctor în filologie din 2007 și unul dintre cei mai prolifici scriitori ai județului Alba. De-a lungul timpului a ocupat mai multe funcții publice printre care director la Biblioteca Judeţeană Alba, director la Centrul de Îndrumare a Creaţiei Populare şi a Micării Artistice de Masă, inspector la Comitetul Judeţean de Cultură, inspector şcolar, director la Direcţia de Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural-Naţional Alba, director la Palatul Copiilor Alba Iulia. A debutat publicistic, la vârsta de 14 ani, a publicat apoi poezii în aproape toate revistele de cultură din ţară: Orizont, Lucefărul, Transilvania, Familia, Tribuna, Flacăra, Tomis, România literară, Convorbiri literare, Discobolul, Gând românesc, Ramuri, siteul Poemele de lângă noi de pe Bookblog, siteul Agonia.ro, siteul Reţeaua literară şi în ziarul local „Unirea”. Editorial a debutat în anul 1982, cu placheta de versuri „Zodia mărturisirii”, apărută la Editura „Facla”, Timişoara. Astăzi opera sa numără peste treizeci de volume de proză și poezie. A primit numeroase premii și distincții dintre care cel mai recent este premiul pentru poezie al Uniunii Scriitorilor din România – Filiala Sibiu, în anul 2020.