100 de ani de la inaugurarea Teatrului Ioan Luca Caragiale

Astăzi se împlinesc 100 de ani de la inaugurarea fostului Teatru Caragiale

Pentru a omagia un secol de existență a edificiului cultural în care funcționează – fostul ”Teatru Caragiale” – Casa de Cultură a Studenților a dezvelit astăzi o placă comemorativă, amplasată la loc de cinste, la intrarea în instituție. Au onorat cu prezența acest eveniment primarul Alba Iuliei – Gabriel Pleșa, președintele Consiliului Județean – Ion Dumitrel, prefectul Nicolae Albu, directorul Direcției de Cultură – Matei Drâmbărean, istorici și oameni de cultură precum Ioan Bâscă, poetul Ioan Mărginean, Ioan Străjan – Fundația ”Alba Iulia 1918 pentru unitatea și integritatea României”, Maria Cioica – președinte Asociația ASTRA – Despărţământul ,,Eugen Hulea” Alba Iulia, Viorel Cioflică – fondatorul Grupului Skepsis, Adriana Popa – Asociația ”Datini Străbune”, academicianul Valeriu Mocanu – președinte Academia Națiunii Române de la Chișinău și prof. univ. dr. Cristian Stamatoiu, specialist în opera lui I.L. Caragiale.

Toți cei prezenți au vorbit despre importanța fostului Teatru Caragiale și a actualei Case de Cultură în viața culturală a județului Alba din ultimul secol. Mai mult, primarul Alba Iuliei și președintele Consiliului Județean Alba au promis să sprijine instituția de cultură, începând cu anul viitor, pentru ca misiunea ei să se poate desfășura în continuare.

<< Le mulțumesc tuturor celor prezenți că au onorat acest eveniment și mai ales că și-au exprimat dorința să sprijine activitatea culturală a instituției noastre. Mulțumesc, de asemenea, firmei Corona, care a realizat și a donat placa comemorativă. Aniversarea celor 100 de ani de teatru la Alba Iulia continuă miercuri, 7 decembrie, cu piesa de teatru ”O noapte furtunoasă” de I.L. Caragiale, pusă în scenă de Compania de Teatru Concordia, iar anul viitor vrem să demarăm realizarea unei monografii a acestui edificiu.>> – Gheorghe Berghian, directorul Casei de Cultură a Studenților Alba Iulia.

Casa de Cultură a Studenților funcționează în clădirea fostului ”Teatru Caragiale”, un loc simbolic al Alba Iuliei și județului Alba. Edificiul a găzduit nu doar Serbările Încoronării Regilor României, din 1922, ci și majoritatea vieții culturale a Albei. Astăzi s-au împlinit 100 de ani de la inaugurarea ”Teatrului Caragiale” și deschiderea oficială a primei stagiuni teatrale. Nume mari ale vremii au jucat în fața publicului pe scena din Alba Iulia. Constantin Tănase a jucat aici două spectacole, în anul 1940, dar teatrul a fost gazda unor manifestări culturale de excepție în întreaga sa existență. Edificiul și-a păstrat destinația inițială, de locaș cultural, până în zilele noastre, sub diverse denumiri: Reduta Ostășească, Teatrul Caragiale, Teatrul Comunal, Teatrul Municipal, Cinema 23 August, Casa Municipală de Cultură, iar din 1992 – Casa de Cultură a Studenților, odată cu înființarea Universității „1 Decembrie 1918”, fiind cel mai „încărcat”, din punct de vedere cultural, dintre edificiile județului Alba.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *