CONGRESUL NAȚIONAL AL ISTORICILOR ROMÂNI la Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia (8-10 septembrie 2022)

La aniversarea a 100 de ani de la Încoronarea Regelui Ferdinand I și a Reginei Maria, Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia este onorată să organizeze, în perioada 8-10 septembrie 2022, cea de-a treia ediție a CONGRESULUI NAȚIONAL AL ISTORICILOR ROMÂNI. Evenimentul se dorește a deschide noi oportunități de comunicare intraprofesională, contribuind, astfel, la îmbunătățirea și promovarea cercetării românești în domeniul istoriei, precum și la o mai accentuată prezență a istoricilor în spațiul public.

Lucrările celor 640 de participanți înscriși sunt organizate în 84 de secțiuni și 24 de mese rotunde, care abordează o gamă largă de subiecte, de la cercetarea patrimoniului arheologic, patrimoniul cultural național – între nevoia de protejare și provocările lumii contemporane, femeia în spațiul românesc (sec. XVIII-XXI), identități confesionale în Europa Central-Răsăriteană (sec. XVIII-XXI), Alba Iulia între Unire și Încoronare, până la provocările digitalizării în domeniul cercetării istorice.

Alături de partenerii de la Muzeul Național al Unirii, în cadrul evenimentului se va organiza și un Târg de carte, la care participă 15 edituri și în cadrul căruia se vor lansa peste 50 de titluri de cărți (în Sala Unirii). De asemenea, vor fi organizate patru expoziții, acoperind o problematică variată, de la Epoca Romană, Epoca Modernă, diplomație și până în actualitate.

Deschiderea festivă a Congresului va avea loc joi, 8 septembrie 2022, ora 10.00, la Casa de Cultură a Sindicatelor din Alba Iulia. 

Organizatorii Congresului sunt: Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, Academia Română și Comitetul Național al Istoricilor din România.

Partenerii Congresului sunt:  

  • Ministerul Educației Naționale  
  • Arhivele Diplomatice (MAE)  
  • Consiliul Județean Alba  
  • Primăria Municipiului Alba Iulia  
  • Muzeul Național al Unirii Alba Iulia  
  • Arhiepiscopia Ortodoxă Alba Iulia 
  • Serviciul Județean Alba al Arhivelor Naționale ale României  
  • Inspectoratul Școlar Județean Alba  

Comitetul de organizare este condus de către Prof. univ. dr. Daniel Breaz, Rector al Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, iar Comitetul științific este condus de către E.S. Acad. Prof. univ. dr. Ioan-Aurel Pop, Președintele Academiei Române.

Detaliile manifestării, inclusiv programul complet se regăsesc pe pagina oficială a Congresului: 

http://cnir.conference.uab.ro/index.php?p=18

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *