culturasocietate

Exponatul lunii august 2022 la Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeș: modelul uniformelor de poliție din orașul Sebeș în anul 1899

Instituțiile statului au folosit de-a lungul timpului o serie de însemne distinctive, printre acestea, uniformele fiind reprezentative. În cazul lor existau reguli generale care trebuiau respectate. Orașele din Transilvania impuneau în uniformele polițiștilor elemente care ilustrau specificul local. În cazul Sebeșului, s-a păstrat în colecția muzeului o planșă care prezintă detaliat modelul uniformelor polițiștilor în anul 1899. Aceasta este realizată pe o bucată de carton cu dimensiunile de 73×69 cm, în tehnica acuarelei şi prezintă în detaliu – croiul, culoarea şi ornamentele specifice ale uniformelor polițiștilor din oraş, la cumpăna dintre secolul al XIX-lea şi începutul celui următor.

Indiferent de gradele pe care le aveau, polițiștii sebeșeni erau înveșmântați în culorile albastru și roșu. Ne sunt prezentate două tipuri de vestoane: de paradă și cel obișnuit. Primul, de culoare bleumarin, era croit până din jos de talie şi se închidea pe piept prin intermediul a două rânduri paralele de câte şase butoni aurii care, pe lângă rolul practic, aveau şi un rol estetic. Marginile vestonului erau tivite cu roşu, aceeași culoare având și gulerul de tip „în picioare”, precum şi manșetele – late şi răsfrânte, fixate la rândul lor în spatele mânecii cu câte un buton auriu. Tot în spate, vestonul era prevăzut din zona taliei în jos cu un şliţ dublu, ornamentat cu două şiruri paralele din câte trei nasturi, la fel ca cei din faţă. Cea de-a doua variantă de veston este ceva mai simplă. Culoarea, tot albastră, are o tonalitate mai închisă. Mai scurt decât precedentul, este închis pe piept cu ajutorul unor nasturi ascunși şi este prevăzut cu patru buzunare – două pe piept, două pe talie. Gulerul este de același tip ca și în cazul precedentului veston, însă este prevăzut cu două petlițe roșii pe care se fixau însemnele gradelor. Pantalonii erau cu talie joasă şi croi drept, prevăzuți în față cu două buzunare drepte. Pe talia pantalonilor erau cusuți nasturi, pentru a se putea fixa, la nevoie, prin intermediul lor, bretelele.

Indiferent de gradul poliţiştilor, mantaua era aceeași. Confecționată cel mai probabil din postav, de culoare cenuşie, era lungă până din jos de genunchi şi se închidea pe piept cu ajutorul a două rânduri de câte șase butoni aurii dispuşi în două şiruri paralele. Pe gulerul cu rever al mantalei erau fixate petlițe de culoare roșie, care purtau însemnele gradului corespunzător fiecăruia. Pe umerii mantalei era fixată o glugă de mari dimensiuni de formă triunghiulară. În partea din spate, în zona taliei, se afla o gaică fixată cu doi butoni aurii.

Pălăria de paradă cu boruri era confecţionată din postav negru şi în partea din faţă trona simbolul heraldic al oraşului, leul rampant încoronat de culoare aurie. Pălăria era împodobită cu un șnur împletit roșu şi albastru, legat la spate şi terminat într-un ciucure, iar în partea stângă era ornamentată cu o pană de cocoş.

Cascheta poliţiştilor folosită în mod cotidian era confecţionată din postav de aceeași culoare ca şi vestonul şi prevăzută cu un cozoroc negru. În faţă era împodobită cu o emblemă, denumită în limbajul cazon cuc, în două variante. Prima, albastru şi roşu, având în centru un leu rampant de culoare neagră, cea de a doua, de culoare albă, pe care pe un fond roşu este prezent un leu rampant tot de culoare albă.

Planşa prezintă detalii inclusiv asupra modului în care se purta panglica şi ciucurele (împletite tot în culorile albastru şi roşu), pe mânerul şi garda sabiei de paradă. În partea de jos a planşei este un text olograf în limba maghiară: „Figuri ale îmbrăcămintei personalului de poliţie angajat al oraşului Sebeş”.

Vă invităm să descoperiți planşa care poate fi vizionată în cadrul expoziţiei Muzeului Municipal „Ioan Raica” Sebeş.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *