DSVSA: Controale tematice pentru siguranța alimentară în perioada sezonului estival

Comunicat de presă

În perioada sezonului estival, inspectorii Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Alba acordă o atenție deosebită unităților în care crește consumul de alimente, precum săli de evenimente, restaurante, cantine, grădinițe de vară, tabere școlare și pensiuni turistice (cu bloc alimentar), astfel încât să fie prevenite toxiinfecțiile alimentare, iar sănătatea consumatorilor să fie protejată.

În lunile iunie și iulie au fost efectuate peste 121 de controale tematice la astfel de unități, fiind aplicate 11 sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 76.000 de lei, conform Hotărârii de Guvern 984/2005 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor la normele sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor.

Controalele efectuate de inspectorii sanitar-veterinari se concentrează în principal pe prevenție și consiliere. Sancțiunile contravenționale sunt acordate în momentul în care deficiențele constatate inițial nu au fost remediate în intervalul de timp stabilit sau pun în pericol sănătatea consumatorilor.

Între neconformitățile depistate se numără: etichetarea și depozitarea necorespunzătoare a produselor alimentare; nerespectarea compartimentării și depozitării separate a produselor alimentare, pe categorii de produse (materiile prime se depozitează separat de alimentele gata de consum); manipularea cu nerespectarea normelor de igienă, inclusiv fără mănuși de protecție; depozitarea alimentelor în spații neigienizate; absența substanțelor de dezinfecție; lipsa monitorizării temperaturilor în spații frigorifice. În cazul unei unități s-a dispus suspendarea temporară a activității din cauza condițiilor structurale improprii pentru desfășurarea activității de alimentație publică.

Inspectorii DSVSA Alba verifică condițiile de recepționare, depozitare, preparare și servire a alimentelor, respectarea regimului frigorific, aspecte privind respectarea de către operatorii alimentari a condiţiilor de înregistrare, autorizare și funcționare a unităților. De asemenea, sunt monitorizate modul de întreținere și igienizare a spaţiilor în care produsele alimentare sunt manipulate, cerințele de trasabilitate și a celor privind etichetarea, controlul dăunătorilor, evidenţa documentelor şi a informaţiilor privind implementarea procedurilor bazate pe analiza riscului (sistemul HACCP).

DSVSA Alba depune toate diligențele necesare pentru ca nunțile, botezurile, petrecerile private și alte evenimente să se desfășoare în condiții optime, cu respectarea drepturilor și interesele consumatorilor, iar cei care se cazează în unitățile turistice (în care se servesc alimente gata de consum) să beneficieze de preparate sigure.

Acestor controale specifice în perioada verii se adaugă programul anual de control, în cadrul căruia sunt verificate toate tipurile de unități alimentare și din industria alimentară.

Inspectorii DSVSA Alba vor verifica, în continuare, în cazul tuturor unităților, condiţiile de manipulare, depozitare şi transport al produselor de origine animală în toate unităţile autorizate sau înregistrate sanitar veterinar şi, în mod special, a produselor perisabile (carne proaspătă, carne tocată și carne preparată, produse din carne, peşte, ouă, lapte şi produse din lapte).

Reamintim cetățenilor că pot sesiza nereguli în domeniul alimentar la nr. de telefon 0258 835 915 sau pe adresa de e-mail office-alba@ansvsa.ro.

DSVSA Alba

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *