ARTISTUL PLASTIC AUREL SÂRBU A OFERIT O DONAȚIE MUZEULUI MUNICIPAL „IOAN RAICA” SEBEŞ

Cu prilejul Festivalului Internațional „Lucian Blaga” desfășurat la Sebeș, în luna mai a acestui an, artistul plastic sebeşan Aurel Sârbu a prezentat publicului o expoziţie personală, care a reunit peste 25 de lucrări inspirate din poezia lui Lucian Blaga. Artistul și-a exprimat dorința de a dona muzeului din municipiu un tablou realizat în tehnica ulei pe pânză, intitulat „Prima brazdă”, și de a lăsa în custodia muzeului două din sculpturile sale, realizate în marmură de Ruşchiţa – „Tomografie” şi „Tachinare”.

Aurel Sârbu s-a născut în localitatea Boz, județul Alba, şi este absolvent al Institutului de Arte Plastice „Ion Andreescu” din Cluj-Napoca, promoţia 1977. Între anii 1977 şi 1980 a fost profesor de desen la Şcoala Generală din localitatea Şanţ,  județul Bistriţa-Năsăud, iar apoi la Sebeş, până la pensionare. A participat la expoziţii de grup şi personale la Muzeul Orășenesc Sebeş (1985), Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia (2017), Muzeul Național de Artă din Cluj-Napoca (2021) şi la Galeriile Uniunii Artiştilor Plastici din Bistriţa, Târgu Mureş, Cluj şi Bucureşti (între 1977 și 1980), iar după stabilirea la Sebeş, în galeriile UAP din Alba Iulia (2011-2021) şi Sibiu (2011, 2013 şi 2018). Din anul 2012, este membru titular al Uniunii Artiştilor Plastici din România. La Sebeş, i-au fost organizate mai multe expoziţii personale, găzduite de muzeul din localitate (1985), de casa de cultură (1988), precum și în cadrul Festivalului Internaţional „Lucian Blaga” de la Sebeş și Lancrăm (2015).

Aurel Sârbu este, deopotrivă, şi sculptor, lucrări ale artistului regăsindu-se în colecţii din străinătate, în Germania, la München, Augsburg şi Friesenheim, sau ca monumente de for public în România: „David Prodan – bust” amplasat în curtea şcolii „David Prodan” din Săliştea, județul Alba; „Lucian Blaga – bust” amplasat în curtea Colegiului Naţional „Lucian Blaga” din Sebeş, „Alexandru Todea – bust” amplasat în piața cu același nume din municipiul Sebeş, cărora li se adaugă „Monumentul eroilor” – lucrare amplasată, până nu demult, în „Parcul Tineretului” din Sebeş.

De acum, cele două sculpturi – „Tomografie” şi „Tachinare”, pot fi admirate în curtea Muzeului Municipal „Ioan Raica” din Sebeş. Municipalitatea aduce mulțumiri artistului plastic Aurel Sârbu pentru gestul generos.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *