“Gustă cu atenție. Bucură-te de moment” – un program despre mâncatul conștient, dedicat adolescenților din trei județe

COMUNICAT DE PRESĂ

Înainte de vacanța de vară, peste 5000 de elevi și 178 de cadre didactice din județele Sibiu, Alba și Brașov, au învățat, la școală, cum să mănânce sănătos. Adolescenții au fost premiați cu brățări fitness și au avut la dispoziție mentori specializați în nutriție, psihologie și planificare a timpului. Alături, le-a fost și actorul Cosmin Natanticu. Cu mult umor, acesta i-a încurajat pe elevi să aplice toate lucrurile noi învățate de la mentorii implicați în proiect.

Asociația Sută la Sută Românesc a implementat, în parteneriat cu 25 de licee din județele Sibiu, Alba și Brașov, programul dedicat mâncatului conștient, cu intenție și cu atenție, sub numele “Gustă cu atenție. Bucură-te de moment”. Programul educațional este desfășurat în colaborare cu Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor – ANPC și este susținut de compania Mondelēz International, lider pe piața globală a gustărilor.

Obiectivul principal al programului “Gustă cu atenție. Bucură-te de moment” este îmbunătățirea modului în care tinerii iau gustările, ajutând la construirea unei relații mai sănătoase cu mâncarea.

Acest program vine ca o completare a acțiunilor pe care ANPC le-a dezvoltat și implementat în ultima perioadă. Ca mamă, îmi doresc ca cei doi copii să învețe într-un mod cât mai atractiv și cât mai corect despre alimentația echilibrată și despre cum pot lua gustări în mod conștient. Pe lângă workshop-ul dedicat citirii corecte a etichetelor produselor, mă voi alătura elevilor de liceu și  voi ține jurnalul de mâncat conștient”, promite Valentina Veronica Mitran-Piticu, Vicepreședinte ANPC.

Am conturat acest program educațional adresat, cu precădere, claselor a IX-a, a X-a și a XI-a. Credem că, prin acest program, putem să le arătăm tinerilor cum să dezvolte obiceiuri alimentare sănătoase, să mănânce conștient, răspunzând nu doar la întrebarea: ce mănânc, dar și la întrebările cum și de ce mănânc și, de asemenea, să fie atenți la citirea etichetelor când aleg o gustare”, a declarat Lidia Feher, Project Lead al proiectului.

Conținutul adresat elevilor este dezvoltat în parteneriat cu Raluca Gaidarji, consilier nutritionist din Sibiu: ” O gustare înseamnă un aliment porționat, care nu trebuie să depășească, în medie, 100-150 kcal/porție. Sunt anumite alimente la care trebuie să fim mai atenți, deoarece sunt dezechilibrate nutritiv. În cadrul programului, îi învățăm pe adolescenți să consume aceste gustări în mod conștient, cu măsură. Ele nu sunt nici nici hrană principal și nici recompensă, ci doar ceva ce putem savura ocazional, o mică placere, dacă vreți”, explică aceasta.

În cadrul programului, elevii,  alături de diriginții și directorii celor 25 de licee, au participat la workshop-uri și la întâlniri online susținute de nutriționistul sibian Raluca Gaidarji, care le-a explicat elevilor importanța gustărilor și de psihologul sibian Mihai Copăceanu, care le-a vorbit despre emoțiile care stau la baza alegerilor noastre privind gustările. De asemenea, participanții la program au învățat de la Mădălina Preda, consultant în organizare și planificare, cum să țină un jurnal personal, prin tehnica „bullet journalling”. Pentru a completa informațiile cu rol educațional, reprezentanții ANPC le-au oferit elevilor informații despre etichetele produselor, rolul acestora și despre cum se pot interpreta principalele informații înscrise pe ambalaje. La finalul programului, a avut loc o competiție cu 125 de premii (câte 5 pentru fiecare liceu participant), în cadrul căreia elevii au fost invitați să creeze, individual, câte un tablou vizual, pornind de la mesajele cheie ale campaniei.

Invitat special în cadrul programului, a fost actorul Cosmin Natanticu, care i-a mobilizat pe adolescenți cu optimism și cu umorul său deja consacrat.  Cosmin Natanticu a decis să își pună toate calitățile în sprijinul campaniei „Gustă cu atenție. Bucură-te de moment” pentru a atrage atenția asupra mâncatului conștient și a necesității de informare și educare a tinerilor.

Programul “Gustă cu atenție. Bucură-te de moment” este gândit strict din perspectivă educațională și nu are în vedere promovarea vreunui brand sau a unei categorii anume de produse, fiind un program educativ despre obiceiul de a lua gustări. Anul trecut, proiectul a fost implementat și în cinci licee din capitală.

__________________________________

Despre Asociația Sută la Sută Românesc

Asociația Sută la Sută Românesc sprijină valorile și cultura românească și recunoaște rolul tinerilor în societate. Asociația Sută la Sută Românesc are convingerea că este important ca tinerii să fie expuși în mod consecvent la conținut educațional de înaltă calitate, conturat cu grijă și respect față de tânăra generație, considerând în același timp că această convingere creează responsabilitate și angajament. În acest context, își propune să dezvolte și să creeze proiecte impactante și relevante pentru tânăra generație.

Pentru mai multe despre program și despre întreaga echipă de implementare accesați:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *