Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia a devenit membră a BLACK SEA UNIVERSITIES NETWORK

Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia a devenit membră a BLACK SEA UNIVERSITIES NETWORK, organizație care include universități din 12 state (Albania, Armenia, Azerbaijan, Bulgaria, Georgia, Grecia, Moldova, România, Rusia, Turcia, Ucraina și Serbia). Vineri, 6 mai 2022, UAB a primit unanimitate de voturi la reuniunea BSUN și va fi, astfel, partener al proiectelor internaționale derulate în cadrul acestei structuri de cooperare extinsă (http://bsun.org/).

Rețeaua Universităților din Marea Neagră (BSUN) este o inițiativă care vizează dezvoltarea unei platforme de colaborare între universitățile din Regiunea Mării Negre. Rețeaua are statut juridic de organizație internațională ad-hoc și a fost înființată cu ocazia celei de-a II-a Conferințe a Rectorilor Universităților de la Marea Neagră, desfășurată la Constanța în perioada 9-12 iulie 1998, în sediul „Ovidius”. Universitatea din Constanța. Rețeaua include peste 120 de universități membre din cele 12 state membre ale Organizației de Cooperare Economică a Mării Negre precum Albania, Armenia, Azerbaidjan, Bulgaria, Georgia, Grecia, Moldova, România, Rusia, Turcia, Ucraina și Serbia.

BSUN are statutul de Partener de Dialog Sectorial al Cooperării Economice la Marea Neagră (OCEMN), este într-o strânsă cooperare cu Adunarea Parlamentară a Cooperării Economice a Mării Negre (PABSEC), este membru al Asociației Universităților Europene (EUA) și membru fondator a Inițiativei ONU „Impactul Academic”.

BSUN a semnat acorduri de colaborare și dezvoltă o colaborare strânsă cu Asociația Universităților din Eurasia, coordonată de Universitatea de Stat din Lomonoșov din Moscova, Asociația Universităților Caspice, Programul de Cooperare a Mării Baltice și Rețeaua Mediteraneană a școlilor de inginerie (RMEI).

De asemenea, BSUN a semnat un parteneriat strategic cu Hewlett Packard România pentru cooperare în domeniul calculelor de înaltă performanță și cloud computing și cu ENEA din Italia pentru a coopera în dezvoltarea activităților comune în domeniul educației și cercetării în domeniul economiei verzi, dezvoltării durabile, surselor de energie regenerabilă. Conform Cartei BSUN, prioritățile pentru activitatea Rețelei sunt aprobate de Conferința Rectorilor din Regiunea Mării Negre / Adunarea Generală BSUN.

Între sesiunile ordinare ale Adunării Generale BSUN, deciziile sunt luate de Consiliul Executiv. Implementarea programului BSUN este coordonată de Troica Prezidenţială. Punctul oficial de contact al BSUN este Secretariatul Permanent Internațional al BSUN. Activitatea Secretariatului Permanent Internaţional este coordonată de Secretarul General al BSUN.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *