EXPONATUL LUNII APRILIE 2022 LA MUZEUL MUNICIPAL „IOAN RAICA” SEBEŞ: ICOANA PE STICLĂ „MAICA DOMNULUI ÎNDURERATĂ”, 1900

Exponatul lunii aprilie 2022 la Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeș este icoana pe sticlă„Maica Domnului îndurerată”, pictată la Laz, în anul 1900, cel mai probabil de zugravul Pavel Zamfir. Icoana, cu dimensiunile 51 x 40 cm, având rama băițuită și cu brânel, a intrat în patrimoniul muzeului în anul 1958 și se înscrie într-o serie de lucrări similare executate de Pavel Zamfir și de alți zugravi din Laz.

În prim-planul compoziției este reprezentată Maica Domnului, bust, cu mâinile încrucișate pe piept. Poartă un văl negru, maforion, care-i acoperă și capul, marginile acestuia fiind decorate cu broderii aurite. O stea, având același colorit, întregește registrul decorativ, fiind poziționată pe umărul drept. În plan secund, în stânga Mariei, este redat Iisus Hristos răstignit pe cruce, din rănile provocate de cuie și de lance picurându-I sânge. La baza crucii este reprezentată o biserică de mici dimensiuni, albă, cu învelitorile roșii. Sub lăcașul de cult este înscris, cu alb, anul în care a fost pictată icoana: „1900”. În partea superioară a compoziției, de o parte și de cealaltă a capului Fecioarei, au fost reprezentați, deasupra unor nori, doi îngeri, fiecare ținând în mâini câte o cruce. Deasupra umărului drept al Maicii Domnului și în partea superioară a crucii, în cartușe dreptunghiulare roșii, având chenare duble, desenate cu alb și galben, sunt înscrise inițialele Mariei, „MR ThU”, și ale Mântuitorului, „IS HS”.

Deși icoana nu a fost semnată, compoziția, cromatica, precum și maniera de lucru demonstrează că ea a fost lucrată în cadrul centrului de iconari din Laz, putând fi atribuită unuia dintre cei mai talentați zugravi care au activat acolo la sfârșitul secolului al XIX-lea și la începutul veacului următor, Pavel Zamfir (1846-1918).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *