CONFERINȚE LOCALE ÎN JUDEȚUL ALBA PRIVIND IMPACTUL PROIECTELOR DE DEZVOLTARE FINANȚATE DE PROGRAMUL REGIO 2014-2020

La sfârșitul săptămânii trecute, Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru, alături de Consiliul Județean Alba și Instituția Prefectului județul Alba au organizat – în 7 și 8 aprilie 2022, la Câmpeni și respectiv Alba Iulia – două sesiuni ale Conferinței ”Inițiative și perspective locale de dezvoltare!”. În cadrul evenimentelor care au avut loc la Liceul Tehnologic din Câmpeni și Sala ”Mihai Viteazul” din cadrul Prefecturii Alba au participat, în total, peste 130 de reprezentanți ai administrației publice locale și experți în accesarea finanțărilor publice, care au analizat rezultatele obținute în atragerea de fonduri europene și impactul proiectelor de dezvoltare pentru comunitățile din Alba.

La ambele evenimente au fost prezenți atât Prefectul județului Alba, Nicolae Albu, cât și Președintele CJ Alba, Ion Dumitrel, care au subliniat importanța lecțiilor învățate în implementarea de proiecte, pentru pregătirea de noi cereri de finanțare în perioada 2021-2027. La evenimentul de la Alba Iulia a participat și deputatul Florin Roman, care a transmis participanților cele mai recente orientări privind finanțarea proiectelor locale de dezvoltare, la nivel național.

   ”Am profitat de expertiza de care dispune ADR Centru în implementarea de proiecte europene și, pentru că în aceste zile se lansează tot mai multe axe din cadrul PNRR am considerat că trebuie să informăm toți actorii interesați despre aceste oportunități de finanțare. Avem proiecte importante finanțate prin Programul Operațional Regional în județul Alba și am discutat cu reprezentanții tuturor primăriilor din județ inclusiv despre accesarea finanțărilor disponibile prin Planul Național de Redresare și Reziliență al României, care este conceput de așa manieră încât să asigure un echilibru optim între prioritățile Uniunii Europene și necesitățile de dezvoltare din întreaga țară, în contextul recuperării după criza COVID-19”, a declarat domnul Nicolae Albu, Prefectul Județului Alba.

Pornind de la nevoile de dezvoltare și de la oportunitățile de dezvoltare prevăzute la nivel local, participanții la cele două componente ale Conferinței au analizat progresul realizat în atragerea de finanțări europene pentru investiții, în principal în infrastructură. Este vorba de impactul celor aproape 180 proiecte finanțate în județul Alba, prin Programul Operațional Regional REGIO 2014-2020, în valoare totală de aproape 300 milioane euro. Dintre acestea, 87 de contracte sunt implementate de autoritățile administrației publice locale, iar investițiile în valoare totală de aproape 250 milioane euro sunt în plină derulare la nivel județean. Mai multe proiecte locale sunt deja finalizate și se adaugă celorlalte proiecte REGIO din Alba, realizate în perioada 2007-2013, a căror valoare totală este cu puțin sub 240 milioane euro.

  ”În județul Alba ne dorim să adaptăm strategiile locale la nevoile reale de dezvoltare, în funcție de specificul fiecărei zone și al fiecărei localități. Cerințele și oportunitățile sunt diferite, în zona montană, față de zona de pe valea Mureșului sau a Târnavelor. De aceea, este necesar să învățăm din lecțiile perioadelor anterioare de finanțare, să discutăm concret cu actorii interesați despre modul în care administrația publică răspunde nevoilor cetățenilor, prin implementarea proiectelor finanțate cu fonduri europene. Acesta a fost rolul acestei conferințe, să vedem cum putem să-i sprijinim pe toți partenerii noștri din județ în demersul lor de a-și realiza proiecte esențiale din fiecare localitate, prin atragerea eficientă a fondurilor puse la dispoziție de Uniunea Europeană”, a declarat domnul Ion Dumitrel, Președintele Consiliului Județean Alba.

În cadrul întâlnirilor de la Câmpeni și Alba Iulia au fost abordate privind proiectele REGIO în implementare, dar și teme de viitor, referitoare la pregătirea de noi cereri de finanțare. A fost discutat modul de corelare dintre strategiile locale de dezvoltare și cerințele noilor programe de finanțare europeană. Dezbaterile s-au axat pe aspectele practice privind modul în care localitățile pot beneficia de resursele europene și felul în care informațiile relevante pot fi obținute repede de către administrație. Participanții, reprezentând toate primăriile din județ, au analizat cu conducerea județului Alba problemele întâmpinate în implementarea cererilor de finanțare, dar au cerut și multe detalii despre programele de finanțare deja lansate prin pentru pregătirea viitoarelor proiecte, inclusiv prin Planul Național de Redresare și Reziliență al României. În cadrul dezbaterilor au fost analizate și teme de interes precum dezvoltarea turismului în județul Alba, atragerea de investitori și sprijinirea mediului de afaceri.

   ”Pentru a ne atinge țintele de absorbție pentru acest program de finanțare, POR 2014-2020, am analizat, alături de partenerii noștri din județul Alba, pașii concreți pe care trebuie să-i parcurgem în următorii doi ani. Comunitățile locale sunt beneficiare a mai mult de trei pătrimi din bugetul de fonduri europene nerambursabile alocat prin program. Este o perioadă complexă, pe care vrem să o gestionăm cât mai bine la nivel regional. La nivel național, se pregătește semnarea Acordului de Parteneriat cu Uniunea Europeană, prin care vor fi atrase viitoarele fonduri pentru dezvoltare. Așa că, am răspuns solicitării partenerilor din județul Alba, pentru a-i putea sprijini să-și finalizeze proiecte începute. Pe baza acestora, apoi, își vor putea pregăti noi inițiative, pentru dezvoltarea comunităților locale”, a declarat domnul Simion Crețu, director general ADR Centru.

Concret, situația cererilor de finanțare depuse în cadrul POR 2014-2020 la nivelul Regiunii Centru, indică faptul că au fost depuse 2.317 de proiecte, care au o valoare totală de peste 3 miliarde euro și solicită spre finanțare peste 2,8 miliarde euro. Dintre acestea, 1092 proiecte sunt contractate și alte 49 sunt în procesul de precontractare, valoarea cumulată a acestora fiind de peste 1,415 miliarde euro. Este important faptul că 445 proiecte sunt deja finalizate și peste 405 milioane euro sunt deja absorbiți în regiune, celelalte investiții fiind în perioada de definitivare a lucrărilor la obiectivele locale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *