UE anunță posibilitatea de redeschidere a minelor. O asociație din Alba Iulia a solicitat instituțiilor de la Bruxelles încă din 2019 acest lucru

O asociație din Alba Iulia este pionieră în demersurile privind redeschiderea minelor după ce a solicitat acest lucru, încă din 2019, prin adrese oficiale adresate instituțiilor Uniunii Europene. În aceste zile aflăm că decidenții de la Bruxelles vizează permiterea redeschiderii minelor de cărbune pentru scăderea dependenței de gazul rusesc.

Considerăm că aceasta este o mare șansă inclusiv pentru România pentru valorificarea industriei cărbunelui și un prim pas pentru redeschiderea mineritului pentru exploatarea resurselor minerale, extrem de valoroase pe care țara noastră le are. Aceste decizii vor conduce la crearea de noi locuri de muncă în zone defavorizate și la dezvoltarea comunităților locale din zone miniere.

  Asociația Centrul pentru Politici Locale salută decizia Uniunii Europene care vizează permiterea redeschiderii minelor de cărbune pentru producerea energiei electrice, ceea ce va conduce automat la o scădere a dependenței față de gazul rusesc. Așteptăm adoptarea legislației necesare pentru ca statele membre să poată utiliza în continuare cărbunele pentru producerea energiei electrice. – precizează Radu Ciobotea, președintele Centrului pentru Politici Locale

De asemenea, având în vedere contextul social și economic, considerăm că este necesară crearea cadrului legal pentru valorificarea resurselor naturale prin minerit. De aceea, încă din anul 2019 am solicitat instituțiilor naționale și europene redeschiderea minelor. Această decizie, luată în contextul conflictului militar, poate oferi multor oameni din zone defavorizate o șansă la viață normală din punct de vedere financiar.

Europa trebuie să se adapteze la criza energetică amplificată de invadarea Ucrainei de către Rusia, iar decizia privind permite redeschiderii minelor de cărbune este înțeleaptă. Repornirea mineritului trebuie realizată cu respectarea legilor privind acordarea redevențelor, cu protejarea mediului înconjurător și cu respectarea tuturor normelor europene în materie și după consultarea tuturor actorilor implicați, inclusiv primării și consilii județene.

Asociația Centrul pentru Politici Locale s-a concentrat, în ultimii 3 ani, în principal, pe reconversia zonelor miniere spre un mediu curat și crearea spațiilor și facilităților necesare pentru energia verde, în special eoliană, cu adresare la comunitățile locale (primarii, scoli, spitale etc). Demersurile asociației s-au concentrat în zona Transilvaniei, în județele cu minerit închis – Alba, Hunedoara, Valea Jiului (CEH, dar și CEO), cu dezvoltare spre Bihor, dar și zona Maramureș. Reprezentanții asociației au avut mai multe întâlniri și corespondențe cu Ministerul Economiei pe teme care vizau mineritul.

Din 2019 și până în prezent, Centrul pentru Politici Locale, alături de partenerii săi, se implică direct și nemijlocit în problemele de mediu ce afectează comunitățile locale și soluționează, prin forțe proprii, aspecte ce țin de siguranța și sănătatea populației din fostele zone miniere unde problemele de mediu pot produce efecte negative.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *