Declarația Directorului Executiv al UNICEF Catherine M. Russell cu privire la copiii din Ucraina

„UNICEF este extrem de îngrijorat de faptul că intensificarea ostilităților în Ucraina reprezintă o amenințare imediată pentru viețile și bunăstarea celor 7,5 milioane de copii din această țară. Folosirea armelor grele de-a lungul liniei de contact a deteriorat deja infrastructura esențială de apă și unitățile de învățământ în ultimele zile. Dacă luptele nu încetează, zeci de mii de familii ar putea fi strămutate forțat, crescând dramatic nevoile umanitare.

UNICEF acționează în estul Ucrainei pentru a extinde programele de salvare a vieților copiilor. Acest lucru include transportul de apă sigură către zonele afectate de conflict; prepoziționarea proviziilor medicale, pentru igienă și educație în situații de urgență cât mai aproape de comunitățile din apropierea liniei de contact; și colaborarea cu autoritățile locale pentru a ne asigura că există ajutor imediat pentru copiii și familiile aflate în nevoie. Echipele mobile susținute de UNICEF oferă, de asemenea, îngrijire psihosocială copiilor traumatizați de insecuritatea cronică.

Ultimii opt ani de conflict au provocat daune profunde și de durată copiilor de ambele părți ale liniei de contact. Copiii din Ucraina au nevoie cu disperare de pace, acum.

UNICEF reamintește apelul Secretarului General al Națiunilor Unite pentru o încetare imediată a focului și solicită tuturor părților să își respecte obligațiile internaționale de a proteja viețile copiii și să se asigure că actorii umanitari pot ajunge în siguranță și rapid la copiii aflați în nevoie. UNICEF solicită, de asemenea, tuturor părților să nu atace infrastructura esențială de care depind copiii – inclusiv sistemele de apă și canalizare, unitățile medicale și școlile”.

Despre UNICEF

UNICEF este prezent în România și în alte 190 de țări și teritorii pentru a promova supraviețuirea și dezvoltarea copiilor din perioada copilăriei mici până la adolescență. În România, UNICEF lucrează  împreună cu actori cheie precum Guvernul, Parlamentul, autorități locale, societatea civilă, sectorul privat, parteneri naționali și internaționali și mass media pentru a asigura accesul tuturor copiilor la educație timpurie de calitate și la școală, pentru protejarea adolescenților și monitorizarea drepturilor copilului, pentru protecție socială și pentru mobilizarea de resurse în beneficiul copiilor. Pentru mai multe informații despre UNICEF și activitatea sa, vizitați https://www.unicef.org/romania/ro.

Urmăriți UNICEF în România pe Facebook și Instagram.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *