MOMENTUL ISTORIC DE LA 24 IANUARIE 1859 EVOCAT LA SEBEȘ.
MUZEUL ”I. RAICA” PROPUNE UN EXPONAT INEDIT, IAR MICII ARTIȘTI SE PRIND CU BUCURIE ÎN HORA UNIRII
Luni, 24 ianuarie 2022, Municipiul Sebeș va sărbători momentul istoric al Unirii Principatelor Române în mediul online, având în vedere condițiile generate de pandemie.
O expoziție de carte, câteva minute de istorie, un exponat al lunii ianuarie inedit, un scurt concert patriotic susținut de cursanții Școlii de muzică „Do Re Mi” și ai Grupului folcloric „Felician Fărcașiu” aparținând Centrului Cultural „Lucian Blaga” Sebeș sunt reperele care se regăsesc în programul simbolic prin care ne dorim să aducem, în mediul online, atmosfera de sărbătoare.
Lecția de istorie a acestei zile îl are în prim-plan pe Alexandru Ioan Cuza (1820-1873),primul domnitor al Principatelor Unite ale Moldovei și Țării Românești și al statului național România. Ales domnitor al celor două Principate, în 1859, Cuza a depus toate eforturile diplomatice şi politice pentru recunoașterea de către Marile Puteri garante şi de Imperiul Otoman a unirii Moldovei și Țării Românești. A fost autorul desăvârșirii unirii Principatelor Române, prin înfăptuirea unității constituționale și administrative, lucru pe care l-a realizat în ianuarie 1862, când Moldova și Țara Românească au format statul român unitar modern, adoptând oficial numele de România, cu capitala la București, cu o singură adunare legislativă și cu un singur guvern. Promotor al modernizării statului român, împreună cu prietenul său, Mihail Kogălniceanu, a iniţiat numeroase reforme, dintre care trebuie amintite: secularizarea averilor mânăstireşti, reforma fiscală şi reforma agrară. După înlăturarea lui de la domnie, în 11 februarie 1866, şi-a trăit restul vieţii în exil, la Paris, Viena şi în Germania, murind la Heidelberg, la 3 mai 1873.
Program online
Pagina de Facebook a Bibliotecii Municipale „Lucian Blaga” Sebeș
Ora 10.00: expoziție de carte dedicată Unirii Principatelor Române
Pagina de Internet a Centrului Cultural „Lucian Blaga” și a Muzeului Municipal „Ioan Raica” (www.cclbsebes.ro), paginile de Facebook ale Centrului Cultural „Lucian Blaga” și Muzeului Municipal „Ioan Raica”
Ora 11.00: exponatul lunii ianuarie la Muzeul Municipal „Ioan Raica” din Sebeș
Ora 12.00: prezentarea „Elita intelectuală şi politică a Principatelor Române și unirea de la 1859”
Pagina de Facebook a Centrului Cultural „Lucian Blaga” Sebeș
Ora 17.00: „Hora bucuriei” alături de Școala de muzică „Do Re Mi” și Ansamblul folcloric „Felician Fărcașiu”, instructori prof. Alexandra și Adrian Pamfilie
Organizatori:
Primăria și Consiliul Local al Municipiului Sebeș
Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeș