Primăria Copiilor: Copiii din Ciugud își aleg primarul, viceprimarul și consilierii locali

Administrația locală continuă bugetarea participativă pentru copii, singura inițiativă de acest fel a unei comunități din România

Copiii din Ciugud își aleg în această perioadă primarul, viceprimarul și consilierii locali în cadrul unui proiect denumit „Primăria Copiilor”. Inițiativa este prima bugetare participativă organizată pentru copii de o administrație locală din România, iar primăria celor mici va avea la dispoziție, anul viitor, un buget pentru a dezvolta proiecte destinate copiilor din comună. Aceasta este a doua ediție a „Primăriei Copiilor”, alegerile fiind organizate după ce mandatul primilor aleși s-a încheiat, unii dintre aceștia absolvind cursurile școlii gimnaziale și mergând la liceu.

Procesul electoral simulează în cele mai mici detalii alegerile locale: a fost constituit un birou electoral, candidații și-au completat liste de susținători, iar apoi s-a desfășurat campania electorală. Micii candidați și-au făcut afișe, fluturași electorali sau mesaje video prin care își îndeamnă colegii să le ofere încrederea și votul. Unii dintre ei s-au aliat în partide locale precum PUC – Partidul Unit din Ciugud.

Dacă la prima ediție copiii au votat clasic, de această dată au experimentat votul electronic, având în vedere că despre această variantă electorală se vorbește tot mai mult la nivel european, iar unele state au și introdus acest sistem. Astfel, a fost realizată o secțiune specială pe platforma educațională a școlii, iar copiii au votat cu userul și parola pe care le folosesc și pentru școala on-line, asigurându-se astfel securitatea și secretul votului.

Copiii aceștia, plini de entuziasm și cu multe idei bune sunt viitorii cetățeni ai comunei noastre, iar unii dintre ei chiar vor prelua peste 10, 20 sau 30 de ani frâiele localității sau, de ce nu, ale țării. E important să îi ajutăm să crească frumos și să învețe importanța democrației participative.

Noi avem încredere în ei și le oferim posibilitatea să își gândească ei proiectele pe care vor să le implementeze în comunitate și care să facă viața copiilor mai frumoasă. Îi felicit pentru implicarea lor, dar mai ales pentru că au avut curaj să experimenteze și votul electronic, o soluție a viitorului de care nouă adulților se pare că încă ne este frică să o introducem”, a spus Gheorghe Damian, primarul Comunei Ciugud.

Noii membri ai Primăriei Copiilor vor fi validați, miercuri, la ora 12:00, în sala de ședințe a Primăriei Ciugud, urmând să depună și jurământul al preluarea mandatului.

Sub genericul „Primăria Copiilor”, administrația locală și Școala Gimnazială Ciugud au demarat în anul 2020 un proiect de educare a copiilor privind implicarea cetățenească și democrația participativă. Astfel, copiii sunt învățați ce înseamnă drepturile și obligațiile unui cetățean, cum se desfășoară alegerea reprezentanților în administrația publică locală și cum lucrează Primăria și Consiliul Local. În final, copiii din Ciugud au fost primii din țară care au implementat bugetarea participativă prin care au ales o serie de proiecte care au fost finanțate din bugetul local. Astfel, administrația locală a pus la dispoziție un buget participativ pentru copii în valoare de 50.000 de lei, bani care sunt destinați implementării unor proiecte pentru copiii care locuiesc în Ciugud.

***

Elemente de background:

Comuna Ciugud este un promotor activ al modernizării administrației publice locale, lansând în 2019 conceptul „Smart Village” ca soluție de digitalizare a serviciilor publice și de dezvoltare a satului românesc. În cadrul acestui concept, în septembrie 2019, Ciugudul a deschis prima școală smart din mediul rural din România, o școală în care sunt folosite soluții tehnologice pentru reducerea consumului de energie, dar și cele mai moderne tehnologii și softuri folosite în educație. În Școala Gimnazială Ciugud învățau inițial 120 de copii, însă în ultimii doi ani numărul a crescut la aproape 190, majoritatea noilor elevi fiind copii din comună, care învățau în școli din Alba Iulia.

Cum a decurs prima ediție a Primăriei Copiilor puteți vedea aici:

https://fb.watch/a2pJONSb95/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *