sanatatesocietate

Comisia Europeana publicat lista celor 10 mijloace terapeutice potential eficace impotriva COVID-19

Comisia Europeana a dat publicitatii la finalul saptamanii trecute lista celor 10 mijloace terapeutice potential eficace impotriva COVID-19 intre care se numara si Molnupiravir.

https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/ro/QANDA_21_5367

In document se precizeaza “Vaccinarea este principalul nostru instrument de protecție împotriva infecției, a formei grave a bolii și a spitalizărilor, și, în cele din urmă, de stopare a pandemiei. Cu toate acestea, pentru cei infectați, disponibilitatea unor mijloace terapeutice sigure și eficace împotriva COVID-19 este esențială. În plus, persoanele care nu pot fi vaccinate, care nu au fost încă vaccinate și, într-o măsură mai mică, unele dintre cele vaccinate care au un răspuns imun insuficient, sunt încă expuse riscului.”

In lista celor 10 mijloace terapeutice potential eficace se numara anticorpi antivirali monoclonali, o serie de antivirale orale inclusiv Molnupiravir pentru care EMA demareaza saptamana aceasta procedura de evaluare accelerata precum si imunomodulatori. 

Conform precizarilor Comisiei Europene, “Antiviralele orale sunt molecule mici care blochează activitatea și replicarea virusului. Ele trebuie administrate cât mai repede posibil după infectare, înainte ca virusul să cauzeze leziuni ale țesuturilor și organelor. Aceste medicamente se administrează oral de-a lungul a câtorva zile, ceea ce înseamnă că sunt ușor de administrat. Antiviralele orale sunt mai rezistente la variante și acționează și la pacienții vaccinați.”

Molnupiravir este prima terapie antivirala orala pentru tratamentul COVID-19 si reduce cu 50% riscul de spitalizare si de deces pentru pacientii cu forme usoare-moderate de COVID-19, conform rezultatelor intermediare din studiul clinic de fază 3 MOVe-OUT, prezentate de MSD la începutul lunii octombrie 2021.  Molnupiravir se administrează câte 800 mg de două ori pe zi, timp de 5 zile.

Pe baza acestor rezultate, compania a depus deja la Agenţia Federală pentru Alimente şi Medicamente din Statele Unite (FDA) o cerere de autorizare în regim de urgenţă a medicamentului Molnupiravir.

EMA (Agentia Europeana a Medicamentului) a anuntat ca va incepe saptamana aceasta evaluarea in procedura accelerata a medicamentului Molnupiravir– aici link catre briefing-ul EMA in care s-a facut anuntul https://m.youtube.com/watch?v=GgA9J9KREt8

Posibilitatea autoadministrarii acasa de catre pacient a terapiei orale cu Molnupiravir, ar reduce semnificativ povara asupra sistemului de sanatate si ar degreva spitalele prin reducerea internarilor si eliminarea presiunii asupra secțiilor de ATI. Prin administrarea unui medicament la domiciliu si reducerea mobilitatii pacientilor simptomatici, se reduce si riscul unor noi infectii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *