Bienala de Arhitectură Transilvania 2021 este gata de start!

Este mai simplă viața noastră în online sau avem nevoie de (.com)unitate? Caută răspunsul arhitecți, constructori, autorități  și publicul larg, între 15 și 30 octombrie, la BATRA.

Bienala de Arhitectură Transilvania 2021 debutează pe 15 octombrie 2021, simultan în Cluj-Napoca, Oradea, Satu-Mare, Baia Mare și Alba Iulia. Manifestările se vor încheia pe 30 octombrie, atunci când va avea loc decernarea premiilor BATRA.

Tema ediției 2021 este ”(.com)unitate” și este inspirată de nevoia profesioniștilor de a se implica în comunitate, după această perioadă în care cu toții ne-am redescoperit și ne-am redefinit.

”Am ajuns la a cincea ediție de BATRA și, ca la fiecare ediție de până acum, ne dorim să fie un eveniment cu valoare educativă prin care să prezentăm activitatea membrilor  filialelor Ordinului Arhitecților din România participante, dar și să monitorizăm și să definim viziunea și direcția arhitecturii recente. Fiecare ediție are un concept bine definit, structurat ca un program cultural și educativ, cu vernisaje, expoziții, conferințe, ateliere, prezentări interactive, mese rotunde, tururi ghidate și gale”, spune Daniela Maier, președintele Ordinului Arhitecților din România – Filiala Transilvania.

Evenimentele programate în cadrul ediției din acest an sunt adaptate particularităților locale din cele cinci orașe participante, fiecare filială implicată având un program propriu. Printre acestea amintim prezentări de carte ale unor arhitecți și urbaniști de renume, cum ar fi Vasile Mitrea și Marian Lazăr în dialog cu Șerban Țigănaș, Alexandru Răuță sau Silviu Medeșan, workshopuri de vizualizare arhitecturală sau de tehnici de comunicare și oratorie pentru arhitecți, sesiuni de consultanță gratuită cu un arhitect pentru publicul larg, tururi ghidate sau conferințe și prezentări pe teme de interes, cum ar fi economia circulară.

Mai mult, pentru a conecta întreaga țară cu demersul arhitecților, BATRA va fi gazda unui eveniment unic în România, ajuns deja la cea de-a doua ediție: Gala Bienalelor și Anualelor de Arhitectură, în cadrul căreia sunt expuse lucrările celor mai mari anuale sau bienale de arhitectură organizate în România, în ultimii doi ani.

Despre juriu BATRA 2021

  • Perparim Rama este fondatorul 4M Group, un arhitect multipremiat și consultant al unora dintre cele mai importante evenimente globale (recum Jocurile Olimpice de la Londra).
  • Emil Ivănescu, doctor în arhitectură, este omul care a lansat primul parfum românesc conceput din materiale primare de construcție, pământ umed și iarbă.
  • Ștefan Bâlici este directorul general al Institutului Național al Patrimoniului și responsabilul de proiecte de conservare pentru mai multe monumente și situri istorice importante din România (precum Castelul Bran sau Sarmizegetusa Regia).
  • Tatiana Fabeck este o arhitectă luxemburgheză multipremiată internațional.
  • Sandu Hangan este un tânăr arhitect bistrițean care are în portofoliu restaurareaPalais du Rhin, din Strasbourg.

În cadrul BATRA 2021, juriul principal și juriile speciale vor acorda premii pentru cele mai bune proiecte înscrise în concurs la cele 17 secțiuni din acest an (dintre care șapte sunt secțiuni speciale).

De asemenea, doua concursuri de soluții au fost lansate în cadrul BATRA 2021: unul pentru un parc incluziv, care urmează să se construiască în Parcul Rozelor din Cluj-Napoca, la inițiativa Serviciului de Ajutor Maltez, și unul de design de obiect, care are rolul de a găsi cea mai bună soluție pentru un recipient de colectare a capacelor de plastic, desfășurat în parteneriat cu Capace cu suflet.

Organizatorii evenimentului s-au adaptat condițiilor sanitare speciale, astfel încât o bună parte dintre manifestări vor fi transmise și online, pe pagina de Facebook a Bienalei de Arhitectura Transilvania. Acces fizic la evenimente vor avea doar persoanele care pot face dovada vaccinării cu schema completă sau a trecerii prin boala COVID în ultimele 180 de zile, în limita locurilor disponibile în spațiile închise.

Despre BATRA

Bienala de Arhitectură Transilvania (BATRA) 2021, eveniment organizat de Ordinul Arhitecților din România Filiala Transilvania, în parteneriat cu Ordinul Arhitectilor din România Filiala Alba, Ordinul Arhitecţilor din România- Filiala Teritorială Bihor, Ordinul Arhitecţilor din România Filiala Nord-Vest și Ordinul Arhitecților din România Filiala Satu Mare și cu sprijinul Ordinului Arhitecților din România, a ajuns la a cincea ediție. Bienala de Arhitectură Transilvania este o manifestare care face parte dintr-o serie de evenimente din cadrul programului OAR de finanţare a premiilor filialelor pentru arhitectură, pe bază de regulament propriu şi autonomie în organizare.

Tema primei ediții a BATRA (2013) a pornit de la necesitatea regenerării unei mentalități urbane și de la capacitatea arhitecturii și a arhitecților de a genera idei noi pentru comunitate. La cea de-a doua ediție, cea din 2015, ne-am îndreptat atenția spre modul în care spațiul locuit își lasă amprenta asupra istoriei viitoare a celor care le vor urma. În 2017, am abordat însăși semnificația primară a arhitecturii: aceea de a fi concepută, înțeleasă și însușită de arhitecți și beneficiari deopotrivă pentru ca, în 2019, să ne axăm pe implicarea întregii comunități în planurile și deciziile arhitecților, pentru că numai în acest fel vom putea ajunge la o armonie urbanistică.

PARTENERI OFICIAL: Ferro, Rehau

SPONSORI PRINCIPALI:  CAAB, beyond visual arts

SPONSORI: Kone, Daisler Print House, Revolution Residence, Saint-Gobain, KronospanPARTENERI INSTITUȚIONALI: Primăria Municipiului Cluj-Napoca și Consiliul Local Cluj-Napoca, Casino Centrul de Cultură Urbană, Muzeul Etnografic al Transilvaniei, Facultatea de Arhitectură și Urbanism, UBB, Primăria Satu Mare, Centrul Cultural G.M. Zamfirescu, Muzeul Judeţean Satu Mare, Municipiul Baia Mare, Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș, Liceul de Artă Baia Mare, Oradea Heritage, Facultatea de Construcţii, Cadastru şi Arhitectură Oradea, Primăria Municipiului Alba Iulia, Consiliul Județean Alba, Liceul de Muzică și Arte Plastice Alba Iulia, de-a arhitectura

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *