Alianța Pacienților Cronici din România. După doi ani de pandemie, autorităţile sunt luate pe nepregătite. Cine răspunde?

După aproape 2 ani de pandemie, autoritățile sunt luate pe nepregătite și fac aceleași greșeli care au fost făcute și la începutul pandemiei, greșeli cuantificate în vieți pierdute! Cine răspunde?

Închiderea spitalelor timp 30 de zile  pentru pacienții cronici este o măsură care va duce la agravarea stării de sănătate a pacienților cronici și chiar la decesul lor în unele cazuri.

După aproape 2 ani de pandemie, autoritățile nu sunt capabile să instituie măsuri eficiente privind tratarea pacienților COVID dar și a pacienților cronici. De fiecare DATĂ sunt luate măsuri care exclud pacienții cronici și li se limitează accesul la servicii medicale și tratamente. Acest lucru arată dezinteresul autorităților pentru reformarea sistemului de sănătate și investiții care să ajute spitalele să depășească criza COVID. În ultimile 4 luni nu s-a facut nimic pentru a preveni actualei criză, nu au fost făcute investiții și nici luate măsuri pentru a preveni blocarea sistemului sanitar cu toate că, se știa că valul 4 de îmbolnăviri COVID va veni cu mult mai multe îmbolnăviri, care vor pune o presiune foarte mare pe spitalele.

Deciziile luate de către autorități începând cu luna martie anul trecut au dus la decesul a sute de mii de bolnavi cronici. Conform declarațiilor oficiale, 88% dintre pacienții diagnosticați cu cancer în perioada 2014 – 2021 au decedat. Nu răspunde nimeni pentru aceste decese prevenibile, nu am învățat nimic din greșelile de până acum, de aceea continuăm să repetăm aceste greșeli cu consecințe dramatice pentru bolnavii cronici. În acest moment, România are mai multe decese datorate bolilor cronice comparativ cu decesele datorate infecției cu SARS-COV2!

Protestăm împotriva măsurii de a limita accesul pacienților cronici la servicii medicale și invităm autoritățile responsabile să instituie măsuri care să ajute toți pacienții din România, indiferent că sunt pacienti COVID sau non-COVID! Dacă nu luăm urgent măsuri corecte și concrete, România va muri, încet și sigur!

Cezar Irimia

Președinte

Alianța Pacienților Cronici din România

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *