Race for the Cure Romania 2021 se mută în DIGITAL

         Impreuna cu 32 de tari europene partenere, Fundatia Renasterea organizeaza Race for the Cure Romania 2021 in DIGITAL

A saptea editie a Race for the Cure Romania se muta in DIGITAL, in perioada 26 septembrie-10 octombrie, impreuna cu celelalte 32 de state europene. Cifrele comunicate in data de 21 septembrie de specialisti in ceea ce priveste incidenta infectarii cu virusul SARS-CoV-2 in Bucuresti au impiedicat organizarea evenimentul Race for the Cure Romania in format fizic, pe Stadionul Tineretului Iolanda Balas Soter, in data de 26 septembrie, asa cum era planificat.

Pe platforma de inscrieri la cursa, raceforthecure.eu, romani de pretutindeni se pot alatura cauzei noastre inscriindu-se individual sau formand echipe si participand la propriile curse de alergare/plimbare in orase din Romania si din intreaga lume.

La conferinta de presa de la Comitetul Olimpic si Sportiv Roman, la care au participat : Dl Mihai Covaliu- Presedinte COSR, Dl Eduard Novak – Ministrul Tineretului si Sportului, Dl Cseke Attila – Ministrul Sanatatii, Dl Dr Valeriu Gheorghita – Presedintele Comitetului National de Coordonare a Activitatilor privind Vaccinarea impotriva SARS-CoV-2, Dl Radu Gheorghe Szekely  – Secretar de stat Ministerul Educatiei, Prof Dr Patriciu Achimas-Cadariu – deputat, Presedintele Grupului pentru Combaterea Cancerului din Parlamentul Romaniei, Dana Deac – jurnalist, Ambasador ASPO invingatoare in lupta impotriva cancerului s-a prezentat si situatia pacientilor oncologici in perioada pandemiei COVID. Limitarea accesului pacienților oncologici în spitale, de la debutul pandemiei COVID19 sau teama lor de a se expune la riscul de infectare cu noul coronavirus, a condus la întârzieri în diagnosticare și includerea lor în tratament. ”Este firesc ca in primele luni sa ne confruntam cu incertitudini, cu lipsa unei strategii, insa dupa un an si jumatate de la debutul pandemiei, este momentul sa prioritizam crearea de circuite adaptate în spitale și dezvoltarea de sisteme de prioritizare a accesului la investigații medicale. Diagnosticarea rapidă și includerea în tratament sunt prioritare pentru ca intarzieri de ordinul lunilor, pentru pacientii oncologici, pot reprezenta diferenta intre viata si moarte.” a declarat Mihaela Geoana, presedintele Fundatiei Renasterea

Cursa digitala Race for the Cure Romania se desfasoara pe o perioada de 2 saptamani: 26 septembrie – 10 octombrie, timp in care persoanele care doresc sa sustina lupta impotriva cancerului se pot inscrie pe platforma si apoi se pot plimba/alerga in parcuri, in proximitatea locuintei sau pe banda de alergat.

 Incarcand in social media poze/video-uri cu #RFTC2021 si #Renasterea2021, vom dovedi ca facem parte din marea comunitate care sustine lupta impotriva cancerului de san si col uterin, alaturi de ceilalti participanti din Europa.

1 inscriere = 1 test medical gratuit pentru o femeie vulnerabila din ROMANIA

“Si in acest an, linia de start a evenimentului Race for the Cure nu va fi una fizica, iar locul de alergare poate fi oriunde: pe banda de alergat de acasa, pe aleile din parc, in orice oras din Romania sau oriunde in lume. Important este sa ne inscriem pe platforma raceforthecure.eu, si apoi sa postam folosind #RFTC2021 si #Renasterea2021, aratand ca suntem alaturi de femeile din Romania. Statisticile sunt alarmante, rata mortalitatii din Romania fiind cea mai mare din Europa, deoarece preventia si diagnosticarea precoce sunt deficitare, iar contextul Pandemic cauzat de COVID-19 a redus dramatic accesul la investigatii medicale de diagnostic si la tratament pentru pacientii oncologici. Indiferent de valul de pandemie, nu trebuie sa neglijam controalele medicale periodice pentru depistarea afectiunilor sanilor sau cele ginecologice. Stadiul . Haideti sa coloram Facebook-ul si Instagram-ul in roz in zilele Digital Race for the Cure, intre 26 septembrie si 10 octombrie, sa donam si prin actiunea noastra sa contribuim la salvarea de vieti. Fiecare inscriere e transformata de Fundatia Renasterea in analize medicale pentru femeile defavorizate, care poate nu au facut niciodata o mamografie sau un test Papanicolau!”, a declarat Mihaela Geoana, Presedinte si co-fondator al Fundatiei Renasterea.   

Procedura de inscriere si participare, impreuna cu toate detaliile si informatiile legate de Race for the Cure 2021 si de proiectele Fundatiei Renasterea se pot gasi pe site-ul oficial al evenimentului international:  https://www.raceforthecure.eu/ro/, pe https://fundatiarenasterea.ro/

Pe 26 septembrie, vom organiza, ca si anul trecut, RACE FOR THE CURE LIVE pe pagina de Facebook a Fundatiei Renasterea. In intervalul orar 11.00 – 13.00, Andreea Esca si Amalia Nastase vor fi gazdele unui maraton live pe pagina de Facebook a Fundatiei Renasterea, prin care, sustinatori ai cauzei Fundatiei vor impartasi bucuria participarii la acest fenomen international – RACE FOR THE CURE 2021. La finalul cursei digitale, pe 10 octombrie se vor extrage câștigătorii tombolei, dintre participantii la Race, premiile constand in biciclete oferite de Hervis Sport, vouchere pentru lenjerie intima Victoria’s Secret si parfumuri oferite de un brand celebru.

Multumim pentru implicare, sponsorilor si sustinatorilor evenimentului Race for the Cure –2021:

Sponsor Diamond: Fundatia Superbet                                  

Sponsor Gold: Splend’or                                             

Sponsor Silver: Pantene, Novartis, MSD               

Sponsor Bronze: Mega Image, Pfizer, Roche, Banca Transilvania

Sustinatori; Hervis, Veolia, Tuborg

Parteneri media principal: PRO TV         

Parteneri media: TVR, Antena 3, Agerpres, Trinitas TV, KISS FM, Tuio, United Media                      

Parteneri institutionali:                Comitetul Olimpic si Sportiv Roman, Federatia Romana de Atletism

Informatii despre Fundatia Renasterea

Fundatia Renasterea este o organizatie neguvernamentala, infiintata in anul 2001, care a primit statut de Organizatie de Utilitate Publica in anul 2007. Misiunea Fundatiei Renasterea este aceea de a promova importanta preventiei si depistarii precoce a cancerului de san si de col uterin, de a oferi investigatii medicale gratuite si consiliere pacientilor oncologici.

In ultimii 20 ani, Fundatia Renasterea a obtinut rezultate remarcabile in ceea ce priveste informarea femeilor din Romania, despre importanta depistarii precoce a cancerului si a oferit peste 90.000 de investigatii medicale in cele doua centre medicale pe care le detine in Bucuresti. In plus, cu sustinerea partenerilor sai, Fundatia a achizitionat si operat doua Unitati Medicale Mobile care au oferit in regim de gratuitate investigatii pentru  22.870 de femei ce locuiesc in zone rurale, unde rata mortalitatii este crescuta din cauza depistarii tardive a afectiunilor. Majoritatea femeilor sunt diagnosticate cu cancer in stadii avansate, din cauza lipsei informatiilor si a barierelor de ordin geografic si financiar.

In perioada 15 septembrie – 10 decembrie, 1200 de femei din localitatile Chitila, Agigea, Mihaiesti-Valcea vor putea face Teste Papanicolau gratuite in cadrul Unitatii Medicale Mobile Renasterea, cu sustinerea Fundatiei Globalworth. Programarile se pot face la nr 0756.713.652

Date statistice

Peste jumătate din pacientele cu cancer din Romania (58,4%) sunt diagnosticate abia în stadiile III și IV, comparativ cu statele europene, unde 70-80% din cazurile noi de cancer sunt depistate în stadiile incipiente ale bolii (0, I și II). 

Cancerul de sân este unul dintre principalele cauze de mortalitate pentru femeile din România: prima cauză pentru categoria de vârstă 15 – 49 de ani, a treia cauză pentru categoria 50 și 69 de ani și a patra ca dizabilitate (Globocan, 2018).

Anual, conform estimărilor, sunt diagnosticate cu cancer mamar 9.629 de femei la nivel național, iar numărul deceselor se ridică la 3.209. Printr-un calcul simplu, corelând statistici locale cu cele europene, poate fi estimat că, în condițiile în care  rata mortalității în România ar fi similară cu cea europeană, numărul de decese ar fi 2.406, ceea ce înseamnă că înregistrăm un număr suplimentar de 800 de decese anual, comparativ cu statele europene. Mai mult, conform datelor analizate în cadrul studiului, fiecare persoană decedată din cauza cancerului de sân a pierdut prematur aproximativ 13 ani de viață.

Anual, peste 1.800 de femei mor în România din cauza cancerului de col uterin și aproape 3.400 sunt diagnosticate cu această boală. Incidența este de 2,5 ori mai mare decât media Uniunii Europene. Depistat ȋn faze incipiente,insa,şansele de supravieţuire cresc semnificativ.

Rata mortalităţii este de 4 ori mai mare ȋn Romȃnia decȃt ȋn celelalte ţări UE – din cauză că acest tip de cancer este depistat ȋn stadii foarte avansate. Peste jumătate din pacientele cu cancer din Romania (58,4%) sunt diagnosticate în stadiile III și IV, comparativ cu statele europene, unde 70-80% din cazurile noi de cancer sunt depistate în stadiile incipiente ale bolii (0, I și II).

Din păcate, depistarea timpurie şi prevenţia, in tara noastra, rȃmȃn inca la un nivel redus. Doar 17,6% dintre femeile din Romȃnia au efectuat măcar o dată un test Babeş-Papanicolau, ȋn condiţiile ȋn care ȋn majoritatea ţărilor din UE procentul depăşeste 70%.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *