România are nevoie de legi pentru a încuraja relansarea industriei de reparare a produselor electrice și electronice

Indicele de reparabilitate va ajuta consumatorii să facă cele mai bune alegeri și generează responsabilități pentru producători –

Produsele electrice si electronice cauzează astăzi cea mai mare creștere de deșeuri la nivel mondial, mai ales din pricina comportamentului consumatorilor de a arunca produsele uzate, fără a încerca să le repare, să le doneze sau să le recicleze.

Motivul principal este dorința de a achiziționa altele noi, consumatorii fiind astfel influențati de politicile agresive de marketing ce încearcă să impună pe piață noi modele, cu funcții similare, însă sub noi culori și noi forme.

Reprezentanții Asociației RESPO DEEE consideră că introducerea în România a legilor prezente deja în multe state europene, care încurajează repararea produselor electronice și care obligă companiile producătoare să afișeze indicele de reparabilitate pentru produsele pe care le pun spre vânzare, va avea un impact considerabil în a reduce cantitatea de DEEE-uri generată.

Prin acești indici de reparabilitate, de la 1 la 10, se furnizează transparent informații despre gradul de dificultate în activitatea de reparare, iar consumatorii pot să facă cele mai bune alegeri atunci când cumpără un produs. În același timp, producătorii sunt încurajați să îmbunătățească durabilitatea și, astfel, calitatea produselor lor, pentru a rămâne competitivi.

”A fost o perioadă în care oamenii păstrau un produs electronic sau electrocasnic mult timp, mai bine de zece ani. În prezent, după doi ani, în medie, majoritatea oamenilor cumpără produse noi, dorind cel mai recent model, considerând că cel vechi nu mai face față noului sistem de operare ori pentru că nu îi dau o șansă la reparație în cazul în care s-a defectat. De cele mai multe ori, produsele cumpărate ar avea o viață mult mai lungă. Totuși, ajung să fie păstrate neutilizate în casă ori aruncate la gunoi sau în mediul înconjurător, poluându-l, fără a fi reciclate corespunzător. O soluție în acest sens este repararea lor, iar dificultățile întâlnite în dorinta de a face această activitate sunt cuantificate prin indicii de reparabilitate care ar trebui să însoțească un produs atunci când acesta este lansat spre vânzare pe piață”, declară Cristian Pocol, președintele Asociației RESPO DEEE (www.respo.ro).  

Economia de consum nu încurajează reparația

Dezvoltarea capacităților de producție a dus la o scădere a prețurilor produselor noi, ceea ce a încurajat achiziționarea mai multor produse noi și reducerea activității societăților specializate pentru service. Astfel, s-a ajuns  la o economie de consum în care produsele sunt utilizate și înlocuite fără a se lua în calcul  opțiunea reparării lor pentru prelungirea ciclului de viață și impactul asupra mediului înconjurător.

“Creșterea foarte mare a volumului de DEEE-uri și lipsa materiilor prime necesare ne-a determinat să analizăm care este cauza acestui fenomen. Prețurile mici și dificultatea de reparare a produselor sunt principalele cauze. Producătorii au preferat să încurajeze vânzarea unor noi produse în detrimentul activităților de service, iar consumatorul nu este conștient de cantitatea uriașă a deșeurilor generate de aceste produse electrice și electronice atât în timpul procesului de fabricație cât și după scoaterea lor din uz. Pentru limitarea impactului negativ asupra mediului sunt necesare măsuri urgente și eficiente”, continuă Cristian Pocol, Președintele Asociației RESPO.

Legi în Uniunea Europeană

O nouă lege în Franța, intrată în vigoare de la 1 ianuarie 2021, le cere companiilor producătoare de produse electronice să afișeze indicii de reparabilitate și să publice manualele de reparație. Prin această măsură produsele electrice și electronice vor avea o durată de viață mai lungă și se va reduce nivelul DEEE-urilor.

S-au stabilit astfel indici de reparabilitate pentru produselor existente în comerț, cumpărătorii putând afla, din start, în ce măsură produsul dorit poate fi apoi reparat ușor, la nevoie. Conform The Verge, compania Apple a fost, de exemplu, obligată, prin noua lege, să adauge acești indici produselor lor existente în magazinele online. Indicii sunt deciși în funcție de mai mulți factori, printre care ușurința prin care se poate dezasambla, existența manualelor de reparație ori cât de ușor pot fi procurate piesele de schimb.

Franța este în acest moment singura țară din Europa care a introdus această lege, ca un proiect pilot, criteriile de reparabilitate fiind însă stabilite în urma unor studii de specialitate. Efectele produse au deja un impact semnficativ în scăderea volumului de DEEE raportat, astfel că exemplul Franței va putea fi preluat și urmat în scurt timp și de alte țări din UE.

Exemple de indici de reparabilitate (conform ifixit.com)

Cel mai recent model de iPhone, 12 Pro Max – indice 6

–              Ecranul și bateria pot fi înlocuite cu ușurință 

–              Majoritatea componentelor sunt modulare și ușor de înlocuit.

–              Totuși, partea din spate a telefonului este produsă din sticlă, astfel că se poate sparge și, în acest caz, trebuie înlocuită alături de ecran.

Huawei Mate 10 Pro – indice 4

–              În cazul în care camerele foto frontale se strică, trebuie înlocuit întregul ecran, inclusiv rama. În caz contrar, ecranul se va strica dacă încercăm să îl înlăturăm și să înlocuim doar camerele foto.

–              Când avem nevoie să înlocuim întregul display, este necesar să dezasamblăm aproape toate celelalte componente.

Samsung Galaxy Note 20 Ultra – indice 3 

–              Înlocuirea bateriei este foarte greoaie

–              Reparația ecranului este, la fel, greoaie și scumpă.

–              Un aspect pozitiv este că telefonul se poate dezasambla cu o simplă șurubelniță Philips.

Motorola RAZR 2020 – indice 1

–              telefonul cu ecran folding este foarte greu de reparat. În primul rând, carcasa este foarte puternic lipită și este greu de înlăturat.

–              Pentru a înlocui bateria, este nevoie să dezasamblăm aproape toate componentele.

–              Mufa de încărcare este lipită de placa de bază.

Fairphone 3 – indice 10

–              Componentele importante (precum bateria sau ecranul) pot fi demontate cu o simplă șurubelniță clasică Philips.

–              Are în interior indicii scrise pentru a putea dezasambla cu ușurință orice component.

–              Acestea pot fi dezasamblate cu o simplă șurubelniță de tip Torx.

RESPO susține introducerea indicelui de reparabilitate în România

Asociația RESPO DEEE consideră că România are nevoie de legi care să încurajeze și să susțină reparația produselor electronice. În acest mod, cumpărătorii ar cunoaște  încă de la început cât de greu sau ușor pot fi reparate produsele achiziționate, iar producătorii vor fi obligați să lanseze pe piață produse calitative, durabile și să comunice transparent modul de reparare al acestora.

“Reducerea cantității de DEEE-uri ar fi semnficativă dacă s-ar introduce acești indici de reparabilitate. Există demersuri în acest sens în mai multe țări ale Uniunii Europene și ne dorim ca această legislație să ajungă și în România. Trebuie, în același timp, încurajate și susținute service-urile profesionale, centrele unde oricine poate duce un produs electronic pentru a fi reparat și folosit în continuare”, concluzionează Cristian Pocol, Președintele Asociației RESPO DEEE

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *