12 profesori excepționali au fost premiați la Gala MERITO pentru inovaţie în educație

COMUNICAT DE PRESĂ

Comunitatea MERITO a ajuns la un total de 67 de dascăli care lucrează împreună la transformarea meseriei de profesor în România.

Comunitatea profesorilor valoroşi ai Românei recunoscuți anual de Romanian Business Leaders (RBL) a crescut cu 12 noi membri. Laureaţii sunt exponenţi ai profesorilor care învaţă continuu, inovează, îşi duc practicile mai departe în afara claselor lor şi răspândesc Educaţie de calitate acolo unde nu există acces la aceasta.

Cei 12 profesori care se alătură din acest an comunității MERITO sunt oameni care îşi lasă amprenta pozitiv asupra a generaţii întregi şi fac cinste meseriei de profesor, precum: Anca Botoroagă, directoarea unei școli gimnaziale dintr-un sat sibian, unde elevii sunt pregătiți pentru licee bune sau pentru o școală profesională care să îi îndrume spre o meserie pe care o s-o facă cu drag și bine; ca Ioana Baboş, învăţătoare în Zalău, care face des cu copiii și activități STEM, cu conținut de abordare integrată: științe implementate cu tehnologie, puțină inginerie adaptată vârstei lor și matematică; ca Adriana Bălaj din Timişoara, care prin istorie, dezvoltă elevilor creativitatea, competențele digitale, să îi înveți să învețe, pentru a deveni viitori oameni responsabili sau ca Mihaela Bucşa, profesoară de Fizică la Sânpetru, Braşov, care pe lângă orele ei “altfel”, creează la școală un spațiu în care elevii se simt bine şi vin pentru că vor să fie acolo.

Sunt oameni ca Laura Stifter,  profesoară nevăzătoare din Bucureşti, care îmbină religia şi filosofia, pentru a-i ajuta pe elevi să își aleagă un sistem de valori, de convingeri; ca Liviu Drăghici, profesorul-antreprenor din Ploieşti, care predă Ştiinţe Economice şi îi învață pe elevi ca și cum, după ce termină liceul, ar trebui să le lase pe mână banii lui; ca Teodora Coman, scriitoare la Sibiu, care se foloseşte de pictură, desen, sculptură sau chiar și de film, pentru corelații între literatură și domeniul artistic sau precum Cătălin Zaman,de la Clondiru, jud. Buzău, care îi pregăteşte nu doar cognitiv, ci şi emoţional pe elevi, organizează concursuri de literatură pentru creativitate şi a inversat procesul de predare: elevii îşi extrag singuri teoria din exerciţiile pe care le fac – ambii profesori de Limba şi Literatura Română.

Sunt oameni ca Daniela Ionele, profesoară de Ştiinţe Tehnice şi instruire practică la un colegiu tehnic din Agnita, care face proiecte de schimb internaţional cu elevi, iar apoi îi sprijină să îşi depăşească condiţia; precum educatoarea Marişca Morari de la Baia Mare, care foloseşte propriul hobby, filmatul pentru a stimula creativitatea copiilor cu care lucrează şi lecturile, pentru a le forma apetitul de mici; ca Florentina Tituleac, învăţătoare într-o comunitate defavorizată din Săcele, pe care a ajuns să o alfabetizeze, prin implicarea ei în afara clasei şi orelor sau precum Emanuela Patrichi, „influencer în Educaţie” de la Târgu Mureş, care formează elevii de învăţământ primar să fie independenți, creativi, toleranți și empatici.

Pe 8 septembrie 2021, peste 200 de lideri din business şi profesionişti din Educaţie au sărbătorit a VI-a generație de profesori MERITO. Gala MERITO s-a aflat, pentru al patrulea an consecutiv, sub Înaltul Patronaj al Președintelui României, drept recunoaștere a contribuției proiectului la reconstruirea prestigiului social al meseriei de învățător și de profesor. La eveniment a participat și domnul Sorin-Mihai Cîmpeanu, Ministrul Educației.

Din 2016, Proiectul MERITO recunoaşte public și material meritele profesorilor valoroși ai României, prin Gala anuală. Comunitatea profesorilor laureaţi a crescut la 67 de dascăli, care împreună cu antreprenorii și managerii din RBL lucrează ca să multiplice în sistemul de educație bune practici de predare, prin intervenţii de învăţare colaborativă, o voce a profesorilor și printr-o platformă online. Misiunea proiectului MERITO este de a transforma meseria de profesor în România, în sensul de a o profesionaliza, a o face din nou dezirabilă pentru tineri şi apreciată în societate.

Cei 12 profesori din învăţământul preuniversitar pe care i-am premiat anul acesta au fost selectaţi din peste 600 de recomandări, venite din partea elevilor, părinţilor, absolvenţilor şi a comunităţilor locale, din toată ţara. Procesul de selecţie a durat aproape 1 an, selecţia finală fiind realizată de către un juriu compus din membri ai comunităţii Romanian Business Leaders, pentru a ne asigura că cei pe care îi selectăm pun responsabilitate, profesionalism, creativitate, dar şi pasiune, har şi un pic de „magie” în munca lor. Anul acesta am avut în vedere criterii suplimentare de selecţie, precum gradul de inovaţie la clasă şi în afara acesteia în ultimul an; măsura în care îşi împărtăşesc practicile cu alte cadre didactice; impactul pe care îl au în comunitatea în care activează sau pentru beneficiari din zone dezavantajate şi în cultura de învăţare şi colaborare a Şcolii. Toți acești profesori au fost documentaţi online, validaţi în comunitatea locală, iar cei selectaţi au fost intervievați de jurnaliști colaboratori. Am publicat toate poveștile documentate într-o galerie online, care păstrează emoția și mesajul profesorilor, pe www.merito.ro. Această campanie anuală, începută la RBLSummit 2015, se finalizează cu Gala MERITO, pilon al proiectului şi eveniment în cadrul căruia oferim premii (în valoare de câte 1.500 de euro, trofeul şi diploma MERITO) poveștilor cu cea mai mare încărcătură de valori și care pot să transmită în lume mesajul despre profesorii inovatori care ne pot schimba viața şi care ne modelează viitorul.

Informații complete despre cine sunt, ce fac și metodele de predare ale celor 67 de profesori MERITO și recomandări de profesori valoroși pentru ediția Galei MERITO din 2022, direct pe www.merito.ro.

Poveştile profesorilor MERITO: http://www.proiectulmerito.ro/galerie-profesori/ Înregistrarea Galei MERITO: https://www.facebook.com/proiectulmerito/videos/257267606265205

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *