Turneul Pianul Călător – ENCORE susținut de HORIA MIHAIL revine la Alba Iulia pe 26 iunie

În cadrul unui proiect cuprinzând 13 concerte, susținute în 11 orașe din România și la Chișinău, Turneul Pianul călător – Encore susținut de pianistul Horia Mihail ajunge pe 26 iunie, ora 19.00 la Alba Iulia la Muzeul Principia.

            Un program extrem de atractiv, alăturând cele mai frumoase piese oferite ca bis în cele 10 turnee de până acum, încântă publicul care revine cu entuziasm pentru a asculta pe viu un nou recital al pianistului Horia Mihail.

Am știut când începem, dar nu am știut când ne vom opri…

            De altfel, era greu de prevăzut ce va urma atunci când a început totul, în 2011, pornind de la o poveste găsită în cărțile de istoria muzicii. Povestea era cea a turneului lui Franz Liszt din 1846-1847, care a venit însoțit de pianul său marca Erard, într-o zonă în care acest instrument încă nu ajunsese, călătorind pe teritoriul a ceea ce avea să devină mai târziu o parte din  România. 

            În ultimul deceniu, Horia Mihail a vizitat zeci de orașe din țară însoțit de pianul călător sau cântând pe pianele din orașele în care a ajuns, susținând aproape 200 de concerte. Acum, cele 5 piane călătoare puse la dispoziție de Radio România, sunt încredințate comunităților din Alba Iulia, Deva, Tulcea, Caracal și Roman, dar drumul lor a fost mai lung și, uneori fără să se oprească mai mult de o seară, a trecut prin multe orașe care încă au nevoie de piane de concert.

            Trecerea acestui turneu prin orașe ale țării și rămânerea pianelor de concert la dispoziția comunităților locale este o modalitate de a pune în evidență potențialul activităților culturale pentru a promova incluziunea socială. Artele sunt pentru toată lumea și pot contribui la reinventarea celor de lângă tine. De obicei activitățile culturale joacă un rol mic în zona definită oficial ca parte componentă a incluziunii sociale. Chiar și așa, ele pot aduce o contribuție valoroasă și pot crea soluții cheie, contribuind la dezvoltarea încrederii în sine, spiritului comunitar și a responsabilității care ajută comunitățile să inițieze și să asigure proiecte pentru a se regenera. 

„Suntem gazda unui eveniment cultural de excepție într-un parteneriat de excelență, cel stabilit între Alba Iulia și Radio România. Acordurile Pianului călător vor mângâia, cu siguranță, sufletele noastre atât de avide de evenimente culturale, în această perioadă ce ne încearcă greu pe toți. Vă invit la un concert deosebit, într-un decor plin de istorie” – Gabriel Pleșa, primarul Municipiului Alba Iulia.

            Accesul la concert este liber, cu respectarea condițiilor de distanțare în vigoare (asigurarea unei suprafețe de 2 mp pentru fiecare persoană, precum și cu purtarea măștii de protecție. Participarea este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid nu mai vechi de 24 de ore, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 90-a zi ulterioară confirmării infectării cu SARS-CoV-2).

Programul:

D. Scarlatti: Sonata în mi minor

Bach / Marcello:  Adagio 

W. A. Mozart: Rondo Alla Turca din Sonata nr. 11 în la major, KV 331/300i 

L. van Beethoven:  Bagatela nr. 25 în la minor, WoO 59 – Für Elise

Fr. Chopin: Fantasie Impromptu 

R. SchumannTräumerei, op. 15 nr. 7

P. I. Ceaikovski:  Iunie  

Fr. Liszt/ Fr Schubert: Soirées de Vienne, S. 427  

O. Respighi: Valse Caressante 

Cl. DebussyValse romantique 

Tiberiu Brediceanu: Moldova 

Tiberiu Brediceanu: Bucovina 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *