28 MAI 2021: OMAGIU ADUS MICULUI GENIU MUZICAL, CARL FILTSCH, NĂSCUT LA SEBEȘ.

Vineri, 28 mai 2021, Municipiul Sebeș, prin Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeș, organizează un eveniment omagial dedicat memoriei muzicianului Carl Filtsch (1830-1845), născut la Sebeș și considerat unul dintre cei mai mari pianiști ai secolului al XIX-lea și cel mai strălucit discipol al marilor compozitori Frederic Chopin și Franz Liszt. Deși s-a stins la o vârstă fragedă (15 ani), Carl Filtsch s-a remarcat în viața culturală a vremii sale, în cele mai importante centre ale Europei: Budapesta, Viena, Wiesbaden, Baben-Baden, Paris, Londra. Monumentul său funerar, dăltuit în marmură, se găseşte la cimitirul San Michele din Veneţia.

Carl Filtsch, care a început să improvizeze la pian încă de tânăr, a lăsat în urma sa opt compoziţii proprii, din care unele au fost publicate pentru prima dată la Londra, în 1843. El a compus şi un concert pentru pian, care, din păcate, s-a pierdut. În  ciuda influenţelor uşor de recunoscut ale profesorilor săi, în lucrările sale se oglindesc o maturitate timpurie şi un talent remarcabil. Dintre compoziţiile sale amintim: Choral 1839, Romanze ohne Worte 1840, Barcarolle, Mazurka, Impromptu in Ges – Dur 1843, Impromptu inb – Moll 1843, Introduction und Variationen Op.2, Lebewohl von Venedig (Adieu).

Programul de vineri, 28 mai 2021, este următorul:

Ora 12:00, moment omagial la statuia lui Carl Fitsch, situată pe bulevardul Lucian Blaga din Sebeș, pe aleea din preajma Bisericii Evanghelice

Ora 12:15, Biserica Evanghelică Sebeș:

Concert educativ, susținut de Diana Dava Barb – pian și Emma Damian – flaut/piccolo.

Din repertoriu: J. S. Bach – Menuet şi Badinerie din Suita în Si, W. A. Mozart – Andante în Do, Carl Filtsch – Şase preludii mici, Barcarolle, Mazurka, Petre Elinescu – Scenă pastorală română, Jules Demersseman – Mică fantazie pe tema din Carnavalul venețian.

Accesul gratuit, pe bază de rezervare, în limita a 100 locuri.

Ora 17:00, Biserica Greo-Catolică Sfânta Cruce Sebeș (str. Călărași nr. 50)

Concert omagial Carl Filtsch, susținut de Diana Dava Barb – pian și Emma Damian – flaut.

Din repertoriu: J. S. Bach – Menuet şi Badinerie din Suita în Si pentru orchestră de coarde, W. A. Mozart – Andante pentru flaut și pian, Carl Filtsch – Barcarolle, Mazurka și Nocturne, Albinoni – Adagio, Fr. Poulenc – Sonata pentru flaut şi pian, Petre Elinescu – Scenă pastorală română.

Accesul gratuit, pe bază de rezervare, în limita a 50 locuri.

Rezervări la numărul de telefon: 0372-930929.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *