Centrul pentru Politici Local: Redeschiderea exploatărilor miniere – singura șansă pe care o are România pentru relansarea economică

Redeschiderea exploatărilor miniere este singura șansă pe care România o are pentru relansarea economică, după pandemie, în contextul în care avem importante zăcăminte de aur, argint și cu metale rare, extrem de valoroase. 

Centrul pentru Politici Local (CPL) – asociație care a sprijinit voluntar populația cu materiale sanitare de protecție în contextul COVID-19 și care este implicată în refacerea și reconstrucția zonelor miniere abandonate și ecologizarea terenurilor afectate în urma închiderii exploatărilor miniere – își dorește să supună atenției un subiect important, în legătură cu activitatea pe care o desfășoară: salvarea țării de criza financiară prin valorificarea corectă a resurselor naturale. 

De mai bine de doi ani, Centrul pentru Politici Publice militează pentru redeschiderea mineritului. În această perioadă, am avut mai multe întâlniri cu reprezentanți ai guvernelor – miniștri sau secretari de stat, dar și cu șefi de instituții, cu atribuții în domeniu, pe această temă. 

Considerăm că în această perioadă Statului îi revine sarcina de redeschidere a exploatărilor miniere de aur, argint și metale rare, cât mai repede posibil, cu protejarea mediului înconjurător și respectarea tuturor normelor europene în materie, după consultarea tuturor actorilor implicați. Studiile și cercetările Centrului pentru Politici Locale arată că țara noastră are foarte multe resurse naturale, iar asociația a găsit soluțiile tehnice și tehnologice pentru efectuarea de activități de minerit rentabile și responsabile. Ne manifestăm întreaga disponibilitate de a colabora, pe această temă, cu toate sindicatele și asociațiile din domeniu pentru dezvoltarea de idei și practici comune. 

Din 2019 și până în prezent, Centrul pentru Politici Locale se implică direct și nemijlocit în problemele de mediu ce afectează comunitățile locale și soluționează, prin forțe proprii, aspecte ce țin de siguranța și sănătatea populației din fostele zone miniere unde problemele de mediu pot produce efecte negative. 

Astfel, am implementat un set de proiecte ce reabilitarea ecologică  a haldelor de steril  din fostele zone miniere și ne propunem redarea funcțiilor terenurilor, cu sprijinul unor parteneri specializați.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *