Angajez 45+: 46% din refuzurile de angajare se referă la candidaƫii de 45-54 ani

La doi ani de la lansarea proiectului, Angajez 45+ expune rezultatele în efortul de combatere a discriminării în piața muncii. Discriminarea pe criterii de vârstă este o realitate în România: dacă în 2019, 59% persoane de peste 45 de ani considerau dificilă găsirea unui loc de muncă, în 2020, 46% din refuzurile de angajare pe criteriul vârstă se referă la populaƫia cuprinsă în intervalul 45-54 ani, arată studiul „Piața forței de muncă în 2020” efectuat de Kondiment, partener Angajez 45+, în iulie 2020.

Mai mult decât atât, vârsta îngreunează găsirea unui loc de muncă mai mult pentru femei (63%) decât pentru bărbați (37%).

Aceasta pentru că angajatorii, de cele mai multe ori, nu iau în calcul această categorie de vârstă, în pofida calificărilor sau experienței deținute de aceștia, deși, după cum arată raportul Angajez 45+, există beneficii reale pe care le pot oferi angajații seniori companiilor: capacitate de rezolvare a problemelor, viziune, cunoștințe, capacitate de creștere și invăƫare, mentorat și, poate neaşteptat- competenƫe digitale, unul dintre cele mai invocate argumente în respingerea candidaților seniori de către angajatori fiind lipsa competențelor digitale.

Și totuși, conform studiului „Digital ®Evolution: Connected Consumer Monitor”, efectuat în ianuarie 2021 de către Exact Business Solutions, activitatea în Social Media la grupa de vârstă 46-65 ani este comparabilă cu cea a categoriilor 18-30 ani, respectiv 31-45 ani. Un indicator demn de luat în seamă este utilizarea diferitelor device-uri pentru accesarea internetului la grupa de vârstă 46-65 ani, creșteri mari fiind semnalate pe zona de smartphone (88% în 2021 vs. 70% față de 2017) și pe zona de Smart TV (20% în 2021 vs. 7% în 2017)” afirmă Violeta Niculae, Strategist Cercetare & Comunicare Angajez45+.

Raportul Angajez 45+ mai analizează și efectele continuării trendurilor, din care se remarcă Diversitatea și incluziunea: 2020 a cunoscut cea mai semnificativă schimbare culturală din ultimii ani în ce privește diversitatea și incluziunea care trebuie sa devina obligatorii pe agenda recrutorilor. Dacă ele nu se află în strategia de atragere a talentelor, compania riscă să fie considerată înnvechită și neatractivă.

„Realitatea și percepția asupra beneficiilor incluziunii sunt însă două lucruri care nu se suprapun complet, iar prezența discriminărilor la angajare pe motive de vârstă ne-a determinat să aprofundăm cunoașterea și descoperirea angajatorilor care dovedesc că au intrat în secolul XXI”, susține Rodica Obancea, cofondator Angajez 45+.

Despre Angajez 45+

Angajez 45+ a fost lansat în toamna anului 2018, ca proiect marca Great HRs, la inițiativa cofondatoarelor Rodica Obancea, master Certified Coach & Co-Founder Great HRs, Viitorul Meu și Alina Anghel, Owner The Basics Agency & Co-Founder Great HRs, Restart Camp, MMI Romania, ca un manifest de combatere a crizei forței de muncă și a discriminării pe criterii de vârstă, la angajare.

Proiectul Angajez 45+ a cunoscut un impact imediat în rândul angajatorilor incluzivi din piață, astfel că primele companii care s-au alăturat proiectului sunt: Ipsos, Societe Generale Global Solution Centre, Wyser România, DB Cargo România, Nestle România.

Alături de acești angajatori ni s-au alăturat alte câteva companii care au susținut inițiativa proiectului prin resurse proprii: Undelucram, Happy Recruiter (Dora, Robotul de recrutare), Lugera,  Georgia Management, LeoHR, WeDoHR, GabTeo, Total Business Solutions, Jobful, Viitorul Meu, The Copy Pie, The Basics Agency, If Magic, Patrula de Reciclare, District 30, Lighthouse Communications, AbleHub, Jooble, Jobsora, Advanced Robotics, Ipsos Interactive Services, Brexton, Alesiuc Photography, Content Works, Exolerate.

Invitația noastră de a analiza acest raport de activitate vine însoțită și de convingerea că avem nevoie de sprijinul dumneavoastră, ca reprezentanți ai presei, pentru a trage un semnal de alarmă și a face cunoscute public rezultatele studiilor și activității noastre derulate începând cu 2018. Comunicarea este imperioasă în jurul subiectului de discriminare în piața forței de muncă din România și pentru mai multe informații, pentru intervenții pe subiect sau lămuriri suplimentare vă încurajăm să ne contactați folosind oricare dintre următoarele canale și date:

www.angajez45plus.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *