Consultări pentru actualizarea Planul Naţional de Rrezilienţă şi Redresare: Transport și Mediu, Schimbări Climatice, Energie și Eficiență Energetică

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a organizat, astăzi, primele consultări tehnice pentru actualizarea Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Acestea au vizat domeniile Transport, respectiv Mediu, Schimbări Climatice, Energie și Eficiență Energetică. Au participat reprezentanții ministerelor de linie, precum și cei ai agențiilor în domeniu.

Reuniunile au fost coordonate de Marius Vasiliu, secretar de stat în cadrul MIPE, care a subliniat că principalul obiectiv al Planului Național de Redresare și Reziliență îl reprezintă finanțarea de reforme.

A explicat că PNRR trebuie finalizat până la sfârșitul lunii aprilie 2021, iar reformele și proiectele incluse în acest Plan trebuie implementate până la sfârșitul anului 2026.

“Trebuie să ne mișcăm cât mai repede. Cheltuielile eligibile în cadrul PNRR sunt cele efectuate de la 1 februarie 2020”, le-a transmis oficialul MIPE reprezentanților celorlalte autorități.

În cadrul primei reuniuni de astăzi, care a vizat domeniul Transport, au fost discutate aspecte referitoare la modul în care proiectele privind transportul rutier și feroviar pot fi susținute prin PNRR în condițiile formulării unor reforme care să conducă la schimbări vizibile. A fost punctată necesitatea conexiunii drumurilor secundare la rețeaua primară, dar și necesitatea de a răspunde cerințelor legate de stimularea egalității de șanse și a ocupării forței de muncă datorită investițiilor finanțate.

În timpul întâlnirii privind domeniile Mediu Schimbări Climatice, Energie și Eficiență Energetică, s-a discutat despre modul în care provocările din aceste sectoare pot constitui baza unor reforme de anvergură si punctual despre o serie de investiții eficiente din punct de vedere energetic, despre posibilitatea finanțării sistemului de irigații, dar și despre digitalizarea patrimoniului în domeniul apelor și cadastrarea acestuia.

Reprezentanții ministerelor de linie și ai autorităților în domeniu au primit răspunsuri punctuale referitoare la eligibilitatea anumitor proiecte, dar și despre condițiile generale pe care proiectele propuse trebuie să le îndeplinească pentru a fi finanțate prin intermediul PNRR, în special respectarea principiilor tranziției verzi.

România va avea la dispoziție 30,4 miliarde de euro prin Mecanismul de Redresare și Reziliență pentru implementarea PNRR.

Mâine, 2 februarie, vor avea loc consultări privind dezvoltarea localităților urbane, valorificarea patrimoniului cultural și natural, dar și dezvoltarea turismului.

Direcția de Comunicare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *