Plan de acțiuni și decizii privind Planul Național de Redresare și Reziliență

Guvernul României a aprobat miercuri, 20 ianuarie Memorandumul „Mecanismul pentru elaborarea poziției Guvernului României cu privire la Planul Național de Redresare și Reziliență” (PNRR), prin care sunt stabilite cinci etape de parcurs în vederea obținerii unui document actualizat, ținta fiind data de 5 martie.Sfarsitul primului paragraf

Planul Național de Redresare și Reziliență, actualizat, trebuie să integreze prioritățile din Programul de Guvernare, criteriile Comisiei Europene și pentru a fi relevant și realist, trebuie implicare a tuturor instituțiilor cu rol cheie în identificarea și elaborarea de proiecte.

„Am făcut azi un pas esențial pentru transpunerea în realitate a Planului Național de Redresare și  Reziliență.

Avem două priorități majore în acest moment. Prima este aceea ca proiectele finanțate prin PNRR să corespundă nevoilor reale de dezvoltare ale României, iar a doua ține de coerența întregului proces, astfel încât să nu existe întârzieri sau sincope în obținerea finanțării.

Memorandumul aprobat azi instituie mecanismele de consultare instituțională necesare pentru ca PNRR să demareze cu succes”, a spus viceprim-ministrul Dan Barna.

În Memorandum se precizează că termenul de transmitere către Comisia Europeană a documentului este foarte strâns, respectiv sfârșitul lunii aprilie 2021, așadar este necesar un efort conjugat al tuturor ministerele de linie cu proiecte potențiale în PNRR și implicarea Președinției, a Guvernului, a vice-premierului coordonator precum și a Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul Guvernului, un rol particular urmând să revină Ministerului Finanțelor.

„Banii din PNRR nu sunt fonduri europene obișnuite, au o flexibilitate extraordinară, Guvernul poate să includă ce proiecte dorește cu condiția să aibă o logică de reformă, de schimbare. Dar aceste fonduri vin cu o constrângere importantă – trebuie angajate sumele până în 2023 și trebuie terminate proiectele până în 2026. De aceea este foarte important să avem consens în Guvern și să ne concentrăm, în această lună de foc, februarie, să avem proiecte care să fie finalizate iar cine le propune își va asuma acest lucru”, a spus Cristian Ghinea, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene.

Ministerele de linie vor trebui să desemneze un coordonator la nivel politic, precum și un reprezentant la nivel tehnic, care vor colabora permanent cu Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene în calitate de coordonator național al PNRR.

Plan de acțiuni și termene, pe scurt:

  1. Nominalizarea echipelor (tehnic și coordonatori din ministere): 22 ianuarie
  2. Convocarea la sediul MIPE a echipelor tehnice: 25 ianuarie – 23 februarie
  3. Transmiterea propunerilor de către ministere: 24 februarie
  4. Întâlniri cu partenerii de dialog și centralizare propuneri: 4 martie
  5. Actualizarea PNRR: 5 martie

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene va organiza dezbateri ample cu toți cei interesați, din domeniile cheie, care pot contribui la identificarea și întocmirea celor mai potrivite proiecte de inclus în PNRR.

Calendarul de dezbateri va fi anunțat în mod clar și transparent în perioada următoare pe site și pe pagina de Facebook ale MIPE: https://mfe.gov.ro/ și https://www.facebook.com/MinisterulInvestitiilorsiProiectelorEuropene/.

Proiectul (ultimul draft) poate fi consultat aici.

Context: 

România are un buget alocat estimat de 30,4 mld euro destinat instrumentului de finanțare „Mecanismul de redresare și reziliență”, din care 13,7 mld euro sunt structurați sub formă de granturi și 16,6 mld euro sub formă de împrumuturi. Termenul până la care statele membre pot transmite oficial către Comisia Europeană Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) este 30 aprilie 2021. Conform ultimelor informări din partea Comisiei Europene, aprobarea regulamentului este estimată în luna februarie 2021, iar termenul de transmitere a planului poate fi decalat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *