Sebeșul va avea un drum de ocolire în partea de vest: de la Petrești până la DN7 (Sibiu – Deva)

O veste bună pentru Sebeș: ministrul transporturilor, Lucian Bode, a semnat ordinul de ministru pentru investiția de 36 milioane de lei prin care se va realiza un drum de ocolire în partea de vest a Municipiului Sebeș (ocolitoarea localității aparținătoare Petrești).

Municipiul Sebeș a încheiat un parteneriat cu Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere S.A pentru realizarea obiectivului de investiții „Drum de ocolire în partea de vest a Municipiului Sebeș”. Colaborarea survine în urma analizării și avizării de către Ministerul Transporturilor a fișei de proiect înaintată de către Primăria Municipiului Sebeș – Compartimentul de proiecte.  

În data de 3 decembrie 2020, ministrul transporturilor, Lucian Bode, a emis ordinul de ministru pentru promovarea investiției. Obiectul acestui parteneriat îl constituie asigurarea conlucrării între parteneri în vederea realizării proiectului de infrastructură de transport printr-o finanțare nerambursabilă din cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare (P.O.I.M) 2014-2020.

Prin punerea în practică a investiției ”Drum de ocolire în partea de vest a Municipiului Sebeș” se va realiza o cale rutieră care va lega Drumul Național 7 (Sibiu – Deva) cu Drumul Național 67C preluându-se traficul greu de pe Valea Sebeșului, prin ocolirea zonei locuite din municipiu și localitatea aparținătoare Petrești, cu evitarea tranzitării orașului de către traficul greu cu problemele inerente de aglomerație și poluare.

Traseul drumului de ocolire „Drum de ocolire în partea de vest a Municipiului Sebeș” se suprapune în mare măsură cu traseele drumurilor de exploatare agricolă existente în zonă și va reprezenta o alternativă de transport pentru cetățenii Sebeșului, pentru cei aflați în tranzit, precum și pentru agenții economici.

Printre beneficiile aduse municipiului se numără reducerea traficului pe arterele urbane Augustin Bena, Valea Frumoasei și Dorin Pavel și în localitatea aparținătoare Petrești, reducerea timpului de deplasare, a aglomerației, nivelului de zgomot și poluării, precum și protejarea infrastructurii stradale și a imobilelor riverane față de consecințele traficului greu.

Caracteristicile tehnice ale proiectului sunt, în linii mari: lungimea traseului – cca 5.500 metri; profil transversal tip pentru drumuri naționale secundare de clasa tehnică III cu 2 benzi de circulație de câte 3,50 metri lățime, cu lățimea platformei de 9,00 metri; 7 intersecții, toate la nivel.

Oportunitatea de finanțare este deschisă prin OUG nr. 88/2020 privind instituirea unor măsuri, precum și acordarea unui sprijin financiar pentru pregătirea portofoliului de proiecte în domenii strategice considerate prioritare pentru perioada de programare 2021-2027, destinat finanțării prin Programul Operațional Asistență Tehnică 2014-2020 (POAT 2014-2020) și Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020 (POIM) și OUG nr. 101/2020 privind unele măsuri pentru implementarea proiectelor cu finanțare din fonduri europene în vederea evitării riscului de dezangajare pentru perioada de programare 2014-2020.

Municipiul Sebeș beneficiază de un important atu de dezvoltare datorită faptului că se află la intersecția axelor de transport vest – est – culoarul 4 european (Autostrada A1) și sud – nord – București – Sibiu – Cluj – Oradea (cu Autostrada A 10 Sebeș – Turda). De asemenea, Sebeșul se află la intersecția unor importante căi de comunicații rutiere: DN1, E81, DN7, E68 și DN67 – Transalpina, drumul la cea mai mare altitudine din România (peste 2000 m).

Investiția „Drum de ocolire în partea de vest a Municipiului Sebeș” va contribui la dezvoltarea infrastructurii Sebeșului în folosul cetățenilor și al mediului de afaceri și reprezintă un nou pas în sensul creării unui sistem de transport modern și fiabil.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *