150 milioane euro pentru investiții în producția și distribuția de energie termică din resurse regenerabile

Guvernul României a adoptat, astăzi, Hotărârea pentru aprobarea Schemei de ajutor de stat privind sprijinirea investițiilor destinate promovării producției și distribuției de energie termică în sistem centralizat, din surse regenerabile mai puțin exploatate, respectiv biomasă, biogaz, energie geotermală.Sfarsitul primului paragraf

Investițiile vor fi finanțate prin intermediul Programului Operațional Infrastructură Mare, gestionat de Ministerul Fondurilor Europene. Aprobarea acestor finanțări are loc în contextul în care România are un potențial semnificativ în ceea ce privește exploatarea resurselor regenerabile.

Bugetul alocat schemei de ajutor de stat este de 150 milioane euro, din care 85% reprezintă fonduri europene, iar restul de 15%, finanțări asigurate de la bugetul de stat. Schema de ajutor de stat a fost avizată de Consiliul Concurenţei și a fost aprobată de serviciile Comisiei Europene. Bugetul pentru investițiile în producția și distribuția de energie termică în sistem centralizat din surse regenerabile puțin exploatate va putea fi majorat până la 180 milioane euro fără o altă aprobare de la Comisia Europeană.

Vor beneficia de finanțări unitățile/ subdiviziunile administrativ-teritoriale/ asociațiile de dezvoltare intercomunitară din regiunile mai puțin dezvoltate ale României. Valoarea maximă a finanțării ce va putea fi contractată de un beneficiar va fi de 15 milioane euro pentru un proiect de investiții.

Finanțările vor putea fi acordate până la data de 31 decembrie 2021, iar proiectele vor putea fi implementate până la sfârșitul anului decembrie 2023.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *