Hai să protejăm mediul! Reciclează, improvizează, distrează-te! Competiție de creativitate cu premii, pentru educație online

Centrul Europe Direct Regiunea Centru, susținut de către Uniunea Europeană, alături de structura gazdă, Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru și partenerii din acest proiect, vă propun să fiți responsabili, începând de la cei mai tineri, până la cei mai în vârstă. În special acum – când copiii petrec mult timp în casă, când sedentarismul afectează sănătatea și prea multe ecrane afectează ochii – timpul petrecut în familie este prețios, iar printr-o competiție pe tema reciclării poate deveni mult mai interesant și plăcut. Vă propunem să vă simțiți bine, cei mici alături de cei mari, și să vă înscrieți la o competiție on-line. Oferim 10 tablete celor mai bune propuneri de reciclare creativă, fie costume pentru cei mici, fie articole utile pentru casă. Premiile sunt utile la școală și se dau celor mai interesante și atrăgătoare propuneri, la care au muncit tinerii din Regiunea Centru până în 18 ani, alături de părinți sau prieteni.

Prin această nouă competiție, Centrul Europe Direct Regiunea Centru vă propune să reciclați, să bricolați și să vă distrați în familie, sau cu prietenii. Fiecare dintre noi poate contribui la diminuarea cantităților de deșeuri care ajung în natură. Reciclarea presupune ca obiectele din anumite materiale (cele care pot fi refolosite) să nu mai fie aruncate la gunoi, ci să fie adaptate pentru reutilizarea în noi scopuri. În timp ce unele sunt imposibil de reciclat, altele pot fi folosite în fabricarea unor obiecte noi.

Referitor la susținerea acestei activități, domnul Simion Crețu, director general ADR Centru a spus: ”În majoritatea proiectelor depuse de autorități, finanțate prin fonduri europene, solicitanții spun că în orașe este un grad mare de poluare și că sunt necesare fonduri pentru a rezolva cât mai multe din aceste probleme. De aceea, soluțiile moderne de mobilitate prevăd achiziționarea de autobuze electrice, crearea de piste de biciclete, modernizarea parcurilor și a spațiilor verzi, iar tot mai multe blocuri și clădiri publice se reabilitează termic. Interesul publicului larg din Regiunea Centru pe acest subiect este, de asemenea, tot mai crescut. Nu de puține ori am văzut cetățeni care sesizează tăiatul ilegal de copaci, se opun anumitor activități care afectează spațiul verde din orașe sau care, prin voluntariat, participă la acțiuni de curățat râuri sau la plantarea de arbori. Ar trebui să fim conștienți că e și responsabilitatea noastră și că toții putem contribui la un aer mai curat: autoritățile prin proiecte ample, iar noi cetățenii prin acțiuni mai mici pentru mediul din jurul nostru. Trebuie să avem mai multă grijă, trebuie să colectăm selectiv, să reciclăm, să nu aruncăm orice și oriunde, să avem responsabilitatea de a aduna resturile dacă mergem să ne relaxăm în natură. Putem petrece timpul în familie, educând și responsabilizând copiii, vecinii sau pe cei din jurul nostru. De aceea susținem această activitate. Reciclând, nu aducem beneficii doar mediului înconjurător, folosindu-ne creativitatea ne putem bucura de timp de calitate, alături de cei dragi, prin auto-educație, prin realizarea de obiecte interesante, cu costuri foarte mici”.

Eforturile Comisiei Europene pentru un mediu mai curat, pentru spații verzi, pentru curățarea apelor, pentru reducerea consumului energetic și obligarea statelor europene să aplice măsuri de protecție a mediului, au primit un nou impuls, odată cu lansarea Pactului Verde European. Fiindcă schimbările climatice și degradarea mediului sunt o amenințare existențială pentru Europa și pentru întreaga lume, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a lansat un plan de acțiuni menit să genereze o ”economie verde”, până în 2050. Tot pentru un mediu înconjurător curat, Comisia Europeană condiționează obținerea de fonduri europene prin includerea de măsuri de protecție a mediului, în toate proiectele locale de dezvoltare. În plus, se impun penalități pentru statele care nu respectă normele de mediu, în timp ce se acordă fonduri consistente proiectelor care reduc noxele, dioxidul de carbon și pierderile de energie.

Informații de background privind importanța implicării civice în protejarea mediului

Reciclarea are beneficii din mai multe puncte de vedere, fiind un proces care ajută la îmbunătățirea calității vieții pentru fiecare dintre noi. Aceasta are un impact pozitiv mai ales asupra mediului înconjurător, dar și asupra economiei. Cel mai important efect pozitiv pe care reciclarea îl are asupra mediului este că ajută la reducerea cantității de deșeuri din natură – reducând poluarea și eliminând o parte din elementele care afectează sănătatea omului și pe a tuturor celorlalte ființe vii. De asemenea, deșeurile sunt, de multe ori, adunate în mod necorespunzător – în spații publice, precum parcurile, la marginea orașelor sau chiar în zonele mai puțin frecventate din interiorul localităților – ceea ce duce la formarea unei imagini neplăcute a orașului și la compromiterea sănătății cetățenilor. Mai puține deșeuri în mediul înconjurător înseamnă mai puțini poluanți eliberați în aer și o cantitate mai mică de emisii de gaze cu efect de seră în atmosferă.

Aerul respirat este cu atât mai sănătos cu cât avem mai multe păduri și spații verzi, cu cât apele sunt mai curate, produsele de plastic nu sunt aruncate pe jos, ci strânse și reciclate, iar mașinile poluante sunt mai puțin utilizate. Și lista de acțiuni continuă. Azi, simțim cum aerul pe care-l respirăm este mai greu și vedem cum oamenii aruncă resturi și mult plastic pe câmpuri. Ca să stopăm acest lucru, noi toți suntem responsabili. Noi și voi, trebuie să facem ceva, în completarea a ceea ce trebuie să facă administrația publică locală. O educație în acest sens începe de acasă, se continuă la școală, apoi va fi transmisă de fiecare mai departe, contribuția fiecăruia completând măsurile locale, regionale, naționale și europene, pentru un mediu mai curat.

Ce părere aveți? Vă interesează să participați la acest gen de concurs online?

Aveți mai jos și alte informații dar și link-uri de unde vă puteți inspira sau unde să transmiteți propunerile voastre. Așteptăm propunerile voastre aici: europedirect@adrcentru.ro

****************************************************

INFORMAȚII DESPRE COMPETIȚIE

Cine poate participa:

Noi vă propunem să facem altfel! Competiția online este dedicată copiilor și tinerilor până la 18 ani, singuri sau alături de părinți și prieteni, în special locuitori în Regiunea Centru, adică într-unul din județele Alba Brașov, Covasna, Harghita, Mureș și Sibiu.

Ce trebuie să faceți?

Reciclează, bricolează, creează și protejează! Puteți să folosiți orice obiecte dintre cele care, de obicei se aruncă. Puteți să faceți cu ele orice vă stimulează imaginația. Jardiniere sau rochii, suporturi pentru obiecte sau parasolare, mici obiecte decorative și mic mobilier, sau chiar viziere pentru această perioadă neagră a pandemiei… Cu cât reciclam mai mult, cu atât dăm o mână de ajutor mediului. Așteptăm creațiile voastre din materiale reciclabile/reciclate – fie ele vestimentare, produsele de bricolaj sau orice alte idei de activități de protecție a mediului. Noi vă stăm la dispoziție pentru a vă răspunde la întrebări, pentru a discuta despre mediu și pentru a prezenta modul în care Comisia Europeană susține activitățile de protecție a mediului.

Pasul 1.

– Realizați o creație vestimentară din materialele textile sau alte materiale (ex ambalaje, plastic, hârtie, carton)

– Reutilizați borcanele, anvelopele, cutiile și transformați-le în suporturi pentru pixuri, ghivece, suport de lumânări sau alte obiecte utile. 

– Duceți la centre de colectare bateriile, uleiul prăjit, pet-urile etc

– Curățați o zonă sau plantați un copac. 

Pasul 2: Pe e-mail așteptăm și ne spuneți ce ați reciclat, câte persoane au fost implicate, dificultatea lucrării și să ne prezentați rezultatul. Așteptăm și datele de contact. Trebuie să ne trimiteți minim două imagini (foto sau video):una înainte, cu ”materia primă” utilizate (adică obiectele pe care v-ați propus să le reciclați) și a doua cu ceea ce ați realizat (un costum pentru ”eco-parada modei” sau alte obiecte/rezultate ce pot fi folosite în casă, pe balcon sau în grădină. Dacă este cazul, filmați sau fotografiați inițial o zonă plină de resturi poluante și apoi ne-o prezentați curățată etc. Puteți folosi oricâte imagini doriți, pentru că ne bucurăm să vedem și cum lucrați alături de părinți sau prieteni.

Pasul 3: Mesajul vostru către UE (pe această temă, evident), steagul sau orice alt simbol european, să fie surprins în imagine sau să fie scris pe o coală de hârtie. 

Perioada de înscriere: 28 octombrie- 2 decembrie 2020.

Premii: Toată lumea câștigă cel puțin un articol util, ca obiect promoțional al Centrului Europe Direct Regiunea Centru. Cele mai ingenioase, dificile, frumoase, inovative și atrăgătoare propuneri vor primii însă și o tabletă. Ordinea celor mai bune propuneri o Decide un juriu format din: un profesor, un reprezentant al echipei Europe Direct Regiunea Centru și un reprezentant al societății civile.

Consultați Regulamentul competiției și anexele: https://tinyurl.com/y3gjhv2g

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *