25 octombrie. Ziua în care s-a născut ultimul rege al României, Voievodul de Alba Iulia, Măria Sa Mihai I

Una dintre cele mai marcante personalităţi ale ultimului secol şi poate una dintre cele mai importante persoane din istoria ultimilor 70 de ani ai României este, fără îndoială, Regele Mihai I. Contestat de unii, apreciat de foarte mulţi, Măria Sa Regele Mihai a avut o viaţă tumultoasă, fiind de două ori pe tronul României, alungat din ţară atât de comuniştii anului 1947 cât şi de neocomuniştii anului 1990.

Revenirea în ţară a adus în inimile multor români speranţa că lucrurile vor merge mai bine şi în ţara noastră, şi că prezenţa Majestăţii Sale printre noi va aduce acel echilibru de care are nevoie drumul spre prosperitate.

Şi-a iubit ţara cu ardoare, a crezut, chiar şi atunci când era la 1500 de kilometri de locutile natale, în valorile ortodoxiei şi în virtuţile neamului românesc. A arătat, încă de la începuturile maturităţii sale, că, deşi înaintaşii erau din toate colţuriule Europei, a fost mai român decât mulţi dintre cei născuţi în ţinuturile carpato-danubiano-pontice.

Din păcate, mâncătorii de salam cu soia, alegătorii de mai bine de un deceniu al purtătorului de zâmbet viclean, au făcut imposibilă revenirea României la sistemul democratic antebelic şi au determinat continuarea vieţii în mlaştina atât de plăcută comuniştilor şi urmaşilor lor.

Ţinuta impecabilă şi atitudinea sa, diplomaţia, inteligenţa şi eleganţa l-au aşezat pe Mihai I de România în galeria marilor oameni de stat ai Europei.

Majestate, să ai odihnă în tihnă şi să ştii ca ne lipseşti atât de mult…

Un material amplu despre personalitatea Regelui Mihai se află pe pagina oficială a familiei regale, www.familiaregală. ro, pe care, ca omagiu adus Regelui Mihai I, ne-am permis să îl preluăm.

“Regele Mihai I s-a nascut la 25 octombrie 1921, la Sinaia. A fost fiul Regelui Carol al II-lea si al Reginei-Mama Elena. A incetat din viata, in ziua de 5 decembrie 2017, la resedinta privata din Elvetia.

Din iunie 1930, dupa plecarea Reginei-mama in exil, Regele Mihai a ramas in grija tatalui Sau. A urmat cursurile unei scoli organizate de Acesta la palat, alaturi de copii reprezentand toate colturile tarii si toate categoriile sociale. A devenit din ce in ce mai inchis in sine si mai ganditor. Singurele saptamani fericite erau cele petrecute la Florenta, la mama sa.

In adolescenta, Principele Mostenitor a urmat cursuri de sport si a inceput pregatirea militara. La varsta de saisprezece ani a devenit sublocotenent in armata romana.

Dupa decesul Regelui Ferdinand din 1927 si ca urmare a faptului ca Principele Carol a renuntat la statutul de Principe Mostenitor, Principele Mihai a fost proclamat Rege. Fiind minor, s-a instituit o Regenta, compusa din Principele Nicolae, Patriarhul Miron Cristea si Presedintele Inaltei Curti de Casatie, Gh. Buzdugan.

La 8 iunie 1930, Principele Carol a revenit in tara si a preluat tronul. Mihai I a primit titlul de Mare Voievod de Alba Iulia. In urma abdicarii tatalui Sau, la 6 septembrie 1940, a devenit Regele Mihai I.

In timpul razboiului, Regele i-a imbarbatat pe ostasii romani care au luptat pentru reintregirea tarii. Nu a fost insa de acord cu depasirea liniei Nistrului. In ciuda refuzului Maresalului Antonescu, la 23 august 1944 Regele a hotarat trecerea Romaniei alaturi de aliatii sai traditionali. Acest act de curaj a scurtat razboiul cu 6 luni si a crutat vietile a sute de mii de oameni.

Din 1944, Majestatea Sa Regele s-a opus din toate puterile instaurarii autoritatii comuniste. In cele din urma, a fost obligat sa abdice la 30 decembrie 1947.

Exilul Regelui Mihai si al Reginei Ana a inceput odata cu revenirea de la nunta din Atena. Au locuit pana la sfarsitul anului 1948 la vila Sparta, locuinta Reginei-mame Elena. Din 1949, Regele Mihai si Regina Ana s-au mutat la Lausanne si apoi in Anglia, unde au locuit pana in 1956.

Pentru a-si castiga existenta, Regele si Regina au construit o ferma de pui si un mic atelier de tamplarie.

Familia Regala s-a intors in Elvetia in 1956. Regele Mihai a semnat un contract cu compania aeriana “Lear Jeats and Co”, la Geneva. Familia s-a mutat la Versoix, un mic oras de pe malul lacului Léman, la cativa kilometri de Geneva. Aici a locuit peste patruzeci si cinci de ani si tot aici se afla, pentru moment, casa familiei.

In anul 1958, Regele a oprit colaborarea cu “Lear”, iar un an mai tarziu, a infiintat o companie de electronica si de mecanisme automate denumita METRAVEL, pe care a vandut-o cinci ani mai tarziu.

Din biroul sau de la Versoix si, incepand cu 2001, din cel de la Bucuresti, Regele Mihai a militat pentru intrarea Romaniei in NATO si in Uniunea Europeana. Majestatea Sa a incurajat respectarea drepturilor omului, dezvoltarea economiei de piata, pastrarea culturii nationale, respectarea adevarului istoric, respectarea si garantarea proprietatii private, consolidarea statului de drept si a democratiei in tara noastra.

Regele Mihai si Regina Ana au locuit din 2004 la Aubonne, in Elvetia. De marile sarbatori crestine si, in functie de angajamentele Lor publice, Majestatile Lor au ales sa fie alaturi de cei dragi fie la Castelul de la Savarsin, fie la Palatul Elisabeta.”

Un film deosebit de interesant despre exilul Regelui Mihai a fost realizat în anii imediat următori ai revoluţiei de către casa de producţie “Fundația Arte Vizuale” şi regizat de Radu Igazsag, Alexandru Solomon, intitulat sugestiv “Via Regis”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *