Mai e nevoie de ultimul act înainte ca legea Tuberculozei să poată fi aplicată integral. 16 lei pe zi, indemnizaţie de hrană!

662 de zile  pierdute și cel puțin 12 mii de pacienți care au ratat sprijinul de hrana pentru tratamentul împotriva tuberculozei

Guvernul a adoptat astăzi Hotărârea care aprobă cuantumul indemnizatiei lunare de hrană cuvenite persoanelor diagnosticate cu tuberculoză tratate în ambulatoriu, pe toată perioada până la vindecare. (link).

Astazi se implinesc 665 de zile de când legea a fost promulgată. De atunci România a înregistrat peste 20 de mii de noi pacienți infectați cu tuberculoză care nu au beneficiat de acest sprijin pentru continuarea tratamentului, iar HG-ul de azi nu este decât documentul premergător actului final care prevede acordarea acestei indemnizatii.

Legea Tuberculozei vine cu un ajutor financiar de până la 16 lei pe zi pentru adulți și 15 lei pe zi pentru copii, bani destinați hranei, pe toată durata tratamentului în ambulatoriu, care în majoritatea cazurilor nu depășește 6 luni, dar in cazurile extrem de grave poate ajunge Ia 18 sau 24 de luni. Rolul principal al acestei indemnizații este acela de a menține aderența pacientului la tratament, respectiv sprijinirea acestuia pentru finalizarea administrării medicației necesare, astfel încât boala să nu se agraveze prin intreruperea sau abandonul tratamentului, iar pacientul să își reia activitatea în condiții normale.

Hotărârea de Guvern de azi vine după ce Ministerul Sănătății alături de Ministerul Muncii au deblocat pe 5 noiembrie acest proiect care s-a plimbat între factorii decizionali vreme de 12 luni de zile în  procesul de adoptare.

Proiectele pentru normele de aplicare privitoare la acordarea acestui drept acordat prin Legea Tuberculozei au fost finalizate la sfârșitul anului trecut de către o echipă mixtă formată din specialiști din Ministerul Sănătății, Ministerul Muncii și Protecției Sociale, Institutul National de Sanatate Publica, Fundatia Romanian Angel Appeal, Institutul Marius Nasta și reprezentanții pacienților, însă pandemia, birocrația, blocajele instituționale au încetinit ritmul de adoptare a acestora cu aproape un an de zile.

După publicarea în Monitorul Oficial a Hotărârii mai este nevoie de un ultim Ordin comun cu privire la metodologia de acordare a indemnizație de hrană, care trebuie semnat de Ministerele Sănătății și Muncii.

Sperăm  că nu va mai dura încă un an până se va semna, având în vede ca proiectul privind metodologia de acordare e deja elaborat de către cei care au lucrat la această lege în ultimii 6 ani. Spitalele de pneumologie care tratează tuberculoza fiind în rândul întâi în lupta împotriva pandemiei de SARS-COV-2 este mai necesar ca niciodată ca pacienții cu tuberculoză care pot fi tratați în ambulatoriu să fie sprijiniți în urmarea tratamentului cu acordarea acestei indemnizații care ar fi trebuit să fie deja în plată măcar de la începutul acestui an. Înțelegem greutățile provocate de pandemie dar trebuie grăbit momentul în care această lege să fie aplicabilă integral!

Legea tuberculozei prevede:
➡ dreptul la concediu şi indemnizaţie pentru incapacitate temporară de muncă, fără condiţii de stagiu de cotizare, pe toată perioada de tratament, până la vindecare pentru toti pacientii.

➡ indemnizație lunară de hrană, pe toată perioada de tratament în ambulatoriu. Indemnizația lunară de hrană este acordată pacientului tratat în ambulatoriu, în condițiile respectării tratamentului prescris, fără întrerupere, pentru luna respectivă.

➡ informarea și educarea în mod continuu a populației generale şi educarea și consilierea pacienților cu tuberculoză cu privire la măsurile de igienă, în scopul de a preveni răspândirea infectării.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *