Prima expoziție caritabilă a copiilor artiști din mediul rural, Arte pentru Carte

Fundația World Vision România anunță vernisajul primei expoziții caritabile de artă realizată de copiii din mediul rural, care reunește pictura, teatrul și muzica, sub semnătura talentului copiilor din medii defavorizate, beneficiari ai programelor organizației. În perioada 17-25 octombrie, la Curtea Școalei din București, vizitatorii vor putea participa la momente artistice și vor putea achiziționa lucrări ale unor tineri artiști.

Artiștii care semnează lucrările de pictură, desen și fotografie, precum și cei care vor susține momentele artistice de muzică și teatru, sunt adolescenți din mediul rural, bursieri din programele World Vision România. Adolescenții demonstrează prin talentul lor importanța pe care educația o are în formarea fiecărui copil, indiferent de mediul din care provine.

Majoritatea artiștilor provin din comunități sărăce, au unul ori ambii părinți șomeri, sunt din familii monoparentale, familii cu mulți copii, din familii destrămate ori cu părinți emigrați. În toate cazurile, elementul comun este situația materială precară a familiei, care nu poate asigura costurile de școlarizare pentru acești copii, respectiv transport, hrană sau rechizite.

Participanții au fost selectați în urma consultărilor cu reprezentanții World Vision România care lucrează în teren, în mijlocul acestor comunități.

Majoritatea lucrărilor expuse pot fi achiziționate, iar fondurile astfel strânse vor fi direcționate  către susținerea participării școlare a copiilor din comunitățile defavorizate unde activează Fundația World Vision, dar și direct către artiștii care le-au semnat.

„Fiecare tablou, desen sau fotografie spune cel puțin două povești. Povestea fiecărei lucrări expuse se leagă, în toate cazurile, de povestea celui care a creat-o. Vorbim de copii talentați, de copii care pictează, desenează, interpretează la pian sau vioară, sau care joacă în reprezentații de teatru, dar nu sunt copii de la oraș. Acești copii reușesc să își urmărească pasiunile în ciuda lipsurilor de acasă și în ciuda unui decalaj foarte mare între elevii de la sat față de cei de la oraș. Pentru ei, ca și pentru noi, organizatorii, această expoziție nu înseamnă doar o ocazie de a strânge fonduri pentru a-i ajuta pe copiii săraci să meargă la școală. Ceea ce ne dorim, înainte de toate, este să atragem atenția asupra acestui imens potențial uman, de copii cu incredibile resurse creative. Nu putem decât să ne întrebăm câți copii talentați s-au pierdut pe drum, pur și simplu din cauză că s-au născut la țară, în familii fără posibilități. Ne întrebăm unde am fi astăzi dacă toți acești copii ar fi avut șansa de a-și continua școala și de a-și pune în valoare talentele. Câți artiști, actori sau muzicieni de top ar fi avut România dacă școala ar fi fost într-adevăr tratată ca o reală prioritate națională?”, a declarat Mihaela Nabăr, director executiv al World Vision România.

Expoziția „Arte pentru Carte” va putea fi vizitată în perioada în perioada 17-25 octombrie, în spațiul din Curtea Școalei, str. Școalei, nr. 8, București. Vizitatorii vor putea admira sau achiziționa lucrările a nouă tineri artiști.

Finalul evenimentului va fi marcat de un moment artistic inedit, care îmbină muzica și teatrul. Astfel, în 24 octombrie, începând cu ora 18.30, vizitatorii vor participa la concert de pian și vioară susținut de doi tineri talentați, Flavius Dumă și Georgiana Baran  Concertul va fi acompaniat de un spectacol teatral susținut de două tinere aspirante la actorie, Andreea Seichei și Daria Bucși.

Intrarea este liberă, dar în cadrul evenimentului sunt încurajate donațiile, în sprijinul elevilor cu abilități artistice de la școlile de la sate și pentru asigurarea accesului la o educație de calitate pentru toți copiii din mediul rural.

Despre World Vision România

World Vision România este o organizaţie care desfăşoară programe de intervenţie umanitară de urgenţă, dezvoltare şi advocacy, punând în centrul activității sale bunăstarea copilului. Organizaţia se concentrează asupra muncii cu copiii, familiile şi comunităţile, în scopul depăşirii sărăciei şi nedreptăţii. Fundaţia lucrează cu persoanele cele mai vulnerabile din lume, indiferent de religie, rasă, etnie sau gen.

World Vision România face parte din parteneriatul World Vision International prezent în aproape 100 de ţări din întreaga lume. În 30 de ani de prezenţă în România, am ajutat peste 560.000 de copii şi adulţi, în aproape 500 de comunităţi din 8 judeţe.

World Vision România crede în dreptul la şanse egale pentru copiii de la sate şi de la oraş şi de aceea în comunităţile rurale unde este prezentă desfăşoară programe de dezvoltare comunitară pe termen lung cu focus pe educaţie şi reducera abandonului şcolar, sănătate şi protecţia copilului, agricultură şi dezvoltare rurală, angajament civic şi creştin. Copiilor li se facilitează astfel accesul la condiţii de viaţă mai bune prin dezvoltarea durabilă a comunităţii în care trăiesc. Prin proiectele noastre, ne concentrăm pe transformarea comunităţilor şi membrilor acestora pentru a realiza o viaţa implinită pentru fiecare copil.

www.worldvision.ro, http://www.facebook.com/WorldVisionRomania,

http://blog.worldvision.ro/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *