ADR CENTRU A TRIMIS CATRE COMISIA EUROPEANA PRIMA VARIANTA A PROGRAMULUI OPERATIONAL REGIONAL CENTRU 2021-2027

Regiunea Centru va avea – in perioada de programare 2021-2027 – propriul Program Operational Regional (POR 2021-2027), cu prioritati si alocari adaptate nevoilor regionale, avand ca punct de pornire necesitatile regiunii de dezvoltare pe diversele domenii de interventie pentru mediul public si cel de afaceri, pentru inovare-cercetare, dezvoltare urbana, protectia mediului, sectorul educatiei sau promovarea patrimoniului cultural si a turismului.

La inceputul lunii octombrie, Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru a transmis Comisiei Europene, pentru analiza si negociere, Structura viitorului POR 2021-2027. Este prima varianta de lucru al programului operational elaborat la nivelul Regiunii, document strategic de programare care stabileste principalele domenii de finantare pentru perioada 2021-2027, corelate cu prevederile Cadrului Strategic Comun European si Regulamentele europene. Acest document va suferi modificari in urma procesului de consultare cu CE si factorii interesati. Este supus consultarii pe site-ul ADR Centru la adresa http://regio-adrcentru.ro/structura-por-2021-2027/.

  ”Viziunea noastra, care sta la baza procesului de dezvoltare regionala pe care il coordonam, este ca Regiunea Centru sa devina o regiune curata, atractiva pentru locuitorii sai si pentru turism, cu o economie competitiva bazata pe cunoastere si inovare, in care grija pentru exploatarea si utilizarea durabila a resurselor sa se afle in atentia fiecarui cetatean. Practic, lucram din plin pentru definirea noii Strategii de Dezvoltare a Regiunii Centru, ce reuneste sase domenii strategice de dezvoltare, fiecare dintre acestea grupand prioritati si masuri specifice. Vorbim de dezvoltare teritoriala si dezvoltare urbana durabila, ne concentram pe imbunatatirea competitivitatii economice, a cercetarii-dezvoltarii si inovarii si incercam sa valorizam si sa dezvoltam resursele umane de care dispunem, sa asiguram o reala incluziune sociala, precum si un grad foarte mare de ocupare si de sanatate a populatiei. Nu in ultimul rand, tinand cont de preocuparile continentale, de Pactul Verde European, ne concentram pe mediul construit sustenabil, pe cresterea eficientei energetice si pe atenuarea efectelor schimbarilor climatice, fara a lasa deoparte turismul, patrimoniu cultural, dar si dezvoltarea rurala, agricultura si silvicultura”, a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.

Suma totala estimata a fi atrasa in Regiunea Centru prin POR 2021-2027 depaseste 1,18 miliarde euro. Autoritatile administratiei publice locale, dar si intreprinderile, incubatoarele sau acceleratoarele de afaceri, precum si universitatile, clusterele, organizatiile de cercetare-dezvoltare vor putea accesa finantari pentru implementarea proiectelor de dezvoltare a Regiunii Centru, din urmatoarele domenii (cu suma alocata estimata):

·         O regiune competitiva prin inovare, digitalizare si intreprinderi dinamice – 229.991.307 milioane euro

·         O regiune digitala – 116.381.143 milioane euro

·         O regiune cu comunitati prietenoase cu mediul – 451.536.000 milioane euro

·         O regiune accesibila – 168.031.000 milioane euro

·         O regiune educata – 83,690,000 milioane euro

·         O regiune atractiva – 81.115.000 milioane euro

·         Asistenta tehnica – 50.880.439 milioane euro.

––––––––––––––––––––––––-

Informatii de background

Agentiile pentru Dezvoltare Regionala vor avea responsabilitatea finala, in relatia cu Comisia Europeana, pentru indeplinirea corespunzatoare a functiilor si obligatiilor ce le revin in calitate de Autoritati de Management pentru Programele Operationale Regionale, chiar daca incredinteaza indeplinirea unor functii si/sau implementarea unor parti ale Programului catre Organisme Intermediare. Pentru exercitarea functiei de plata, Agentiile pentru Dezvoltare Regionala vor incheia cate un acord de colaborare cu Ministerul Finantelor Publice. Concomitent, in viitoarea arhitectura de gestionare a resurselor europene, Ministerul Lucrarilor Publice, Dezvoltarii si Administratiei va crea o structura de specialitate, care asigura coordonarea operationala a Programului Operational Regional, exercitand in acest sens atributii cum sunt: sprijin pentru Ministerul Fondurilor Europene si Agentiile pentru Dezvoltare Regionala in procesul de negociere cu Comisia Europeana aferent perioadei de programare 2021-2027, precum si asigurarea masurilor necesare implementarii deciziilor Guvernului privind cele opt Programe Operationale Regionale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *