economie

ACŢIUNILE PENTRU SUSŢINEREA STRATEGIEI „CARPATICA” CONTINUĂ

In ultima zi a lunii septembrie 2020 a avut loc intalnirea internationala a membrilor din Grupul de lucru ”Carpatica”, constituit in cadrul Comitetului European al Regiunilor (CoR) pentru sustinerea Strategiei Europene a Muntilor Carpati. Scopul aceste intalniri online a fost de a discuta pasii facuti sau care se vor face de catre statele membre, in directia dezvoltarii de parteneriate intre autoritatile locale si regionale, pentru o integrare mai profunda a comunitatilor din Carpati, prin identificarea de obiective si posibile actiuni comune. Reuniunea a fost prezidata de catre Władysław Ortyl – Maresalul Regiunii Podkarpackie din Polonia – iar Regiunea Centru si Romania au fost reprezentate de Simion Cretu – director general Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru, de Mihail Vestea – secretar de stat in Ministerul Lucrarilor Publice, Dezvoltarii si Administratiei, precum si de d-na Ivona Batali, Directia Cooperare Europeana si Internationala din Ministerului Fondurilor Europene. La intalnire s-au alaturat si reprezentanti ai Austriei, Serbiei, Slovaciei, precum si din Polonia.

Vorbind despre importanta sustinerii acestor demersuri, domnul Simion Cretu a declarat: ”In Regiunea Centru, Muntii Carpati acopera o suprafata intinsa, fiind de o importanta exceptionala la nivel european, prin gradul ridicat al biodiversitatii si datorita potentialului antropic si de dezvoltare al zonei. O parte semnificativa a regiunii montane carpatine include si cele mai sarace regiuni din Statele membre, unde PIB pe cap de locuitor este mai mic de 50% din media UE. Capacitatea de dezvoltare a acestora este limitata de localizarea periferica in raport cu alte localitati, fiind oarecum separate de centrele de dezvoltare europene si cu slabe legaturi de comunicatii, din cauza terenului montan. Carpatii reprezinta o sursa de patrimoniu european care ar trebui protejata pentru viitor si asta implica obligatia de a cauta cai adecvate pentru dezvoltare, care sa permita pastrarea, protejarea si valorificarea optima a acestui patrimoniu. Acesta a fost si scopul intalnirii, sa ne coordonam actiunile in vederea sustinerii si atragerii de fonduri la nivel european, pentru regiunile emergente, care ar putea beneficia de o noua strategie de dezvoltare”.

In cadrul reuniunii internationale de lucru privind pregatirea proiectelor pentru dezvoltarea zonei montane din Regiunea Centru, ce s-a desfasurat a inceputul lunii martie in Brasov – si la care au participat reprezentantii Regiunii Podkarpackie din Polonia, ai  Regiunii Centru din Romania si factori guvernamentali din cele doua tari – a fost adoptat un punct de vedere comun al expertilor din cele doua regiuni europene. Se doreste o intensificare a eforturilor locale si regionale pentru a obtine o pozitie comuna a statelor carpatice privind  crearea cadrului institutional pentru dezvoltarea durabila a zonei Muntilor Carpati. Astfel, regiunile carpatine din Europa ar putea deveni o voce puternica si bine articulata in cadrul organismelor decizionale de la nivel european. In esenta, se doreste definirea si adoptarea de catre Uniunea Europeana a unei strategii de dezvoltare, apropiata ca si concept de cele patru documente programatice de la nivel macro-regional, ca instrument de intarire a coeziunii teritoriale.

Muntii Carpati acopera 190.000 kmp, ceea ce ii face al doilea cel mai mare lant muntos din Europa, dupa Alpi si reprezinta caminul pentru o populatie de aproximativ 68 milioane locuitori. Carpatii reprezinta un lant muntos omogen, cu probleme dar si provocari, cu oportunitati si posibilitati specifice de dezvoltare, avand in vedere caracteristicile lor geografice. Agenda grupului de lucru ”Carpatica” – intrunit online in 30 septembrie – a demarat cu alegerea presedintelui si vicepresedintele grupului de lucru, urmate de prezentarea Declaratiei comune romano-poloneze semnate la Brasov in martie 2020, precum si adoptarea opiniei Strategiei Macro-regionale Carpatica. In cadrul intalnirii a fost prezentata Asociatia Europeana a zonelor montane ”Euromontana”, ca o solutie de dezvoltare a comunitatilor de cetateni din zona Carpatilor, pe o suprafata ce se intinde din Polonia si pana in Moldova, Serbia si Bosnia-Hertegovina. Conventia Carpatica si modul de actiune a partenerilor in perioada pandemiei, precum si viitoarele actiuni de sustinere ale Strategiei Macroregiunii Carpatice au fost temele dezbatute la incheierea lucrarilor intalnirii online.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *