Astăzi, 30 septembrie, se împlinesc 13 de la înscăunarea Patriarhului Daniel
Nicio titulatură din Biserică nu se ridică la înălțimea și frumusețea apelativului „Părinte”. Data de 30 septembrie este dedicată anual Părintelui tuturor părinților din Biserica Ortodoxă Română: Preafericitul Părinte Daniel, de 13 ani Patriarh.
Mai ales în Anul Omagial al pastorației părinților și copiilor este important să avem în vedere un aspect esențial referitor la monahi și monahii. Ei sunt numiți „părinte” și „maică”. De ce? Aceste apelative arată că monahul și monahia, deși nu au vocația nașterii și creșterii de prunci, ca unii care trăiesc într-o lume a creației au vocația unei alte creșteri, a unei alte rodiri, scrie www.basilica.ro, site-ul oficial al Patriarhiei Române.
De 13 ani Patriarh, de 33 Părinte rodnic al Bisericii
În 1987 a auzit pentru prima dată Preafericirea Sa apelativul de Părinte. Și l-a asumat cu responsabilitate și jerfelnicie. A trecut pe rând prin toate treptele ierarhiei, fiind ales, după 20 de ani, Părinte al întregii Biserici Ortodoxe Române.
Termenul „patriarh”, de proveniență greacă, tot la părinte se referă. Înseamnă „șeful sau tatăl unei familii” – de la πατριά (patria) care înseamnă „familie” și ἄρχειν (archein) care înseamnă „a conduce”.
De la faptele care au rămas nespuse din perioada începuturilor ca monah, continuând cu realizările din perioada slujirii ca mitropolit și cu cei 13 ani de patriarhat, rodnicia Părintelui Patriarh s-a concretizat pe mai multe planuri, având efecte remarcabile în Biserică și societate, mai arată Sorin Ioniţă în materialuil publicat pe www.basilica.ro.
Conform wikipedia, Patriarhul Daniel, Preafericitul Părinte Daniel, pe numele de mirean Dan Ilie Ciobotea, s-a născut în data de 22 iulie 1951, în satul Dobreşti din comuna timişeană Bara. El a fost ales de către Colegiul Electoral Bisericesc la data de 12 septembrie 2007, fiind înscăunat în această demnitate la 30 septembrie 2007, succeedându-i în funcţa de Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, Arhiepiscop al Bucureștilor, Mitropolit al Munteniei și Dobrogei şi Locțiitor al tronului Cezareei Capadociei ÎPS Teoctist, care a plecat la cele veşnice în data de 30 iulie 2007, la vârsta de 92 de ani.
Conform datelor publicate pe www.patriarhia.ro, între anii 1958 şi 1970 a urmat cursurile şcolilor din satul natal şi din oraşele Lăpuşnic şi Buziaş- Între 1970 şi 1974 a studiat la Institutul Teologic Ortodox din Sibiu iar apoi îşi continuă studiile prin cursurile de doctorat susţinute sub îndrumarea pr.prof.dr.Dumitru Stăniloaie la Institutul Teologic Universitar Ortodox din Bucureşti.
Patriarhul Daniel îţi continuă apoi studiile la Facultatea de Teologie Protestantă a Universităţii de Ştiinţe Umane din Strasbourg (Franţa) şi Facultatea de Teologie Catolică a Universităţii Albert Ludwig din Freiburg im Breisgau (Germania) iar în data de 15 iunie 1979 susţine teza de doctorat la Universitatea din Strasbourg, intitulată: Réflexion et vie chrétiennes aujourd’hui. Essai sur le rapport entre la théologie et la spiritualité.
În date de 6 august 1987 Dan Ilie Ciobotea intră în viaţa monahală la Mănăstirea Sihăstria, judeţul Neamţ, cu numele Daniel, avându-l ca naş de călugărie pe Părintele Arhimandrit Cleopa Ilie urmând ca pe 14 august 1987 să fie este hirotonit ierodiacon, iar la 15 august 1987 ieromonah.
În anul 1988 este hirotesit protosinghel şi numit consilier patriarhal, director al Sectorului Teologie Contemporană şi Dialog Ecumeni iar în acelaşi an devine conferenţiar la Catedra de Misiune Creştină a Institutului Teologic Universitar Ortodox din Bucureşti.
În 12 februarie 1990 este ales Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei, cu titlul de Lugojanul, iar în 4 martie 1990 este hirotonit arhiereu în Catedrala mitropolitană iar în 7 iunie 1990 este ales Arhiepiscop al Iaşilor şi Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei.
Pe 1 iulie 1990 Daniel este întronizat Arhiepiscop al Iaşilor şi Mitropolit al Moldovei şi Bucovine iar în perioada 1992 – 2007 a fost profesor de Teologie dogmatică şi pastorală la Facultatea de Teologie Ortodoxă Dumitru Stăniloae din Iaşi.
Trecerea la cele sfinte ale ÎPS Teoctist a determinat adunarea Sinodului Bisericii Ortodoxe Române care l-a ales, oarecum în mod firesc, pe data de 12 septembrie 2007, în demnitatea de Arhiepiscop al Bucureştilor, Mitropolit al Munteniei şi Dobrogei şi Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române urmând ca pe 30 septembrie a aceluiaşi an să fie întronizat Patriarh în Catedrala patriarhală din Bucureşti. Din 2007 este profesor de Teologie Pastorală la Facultatea de Teologie Ortodoxă Justinian Patriarhul din Bucureşti.