“TURNUL STUDENTULUI DIN CETATEA SEBEŞULUI – RECUPERAREA UNUI SIMBOL LOCAL”. SÂMBĂTĂ, 22 AUGUST 2020, ORA 20.00, PARCUL TINERETULUI

Muzeul Municipal „Ioan Raica”, din cadrul Centrului Cultural „Lucian Blaga” Sebeş, vă invită sâmbătă, 22 august 2020, începând cu ora 20.00, în Parcul Tineretului, la vernisajul expoziţiei „Turnul Studentului din cetatea Sebeşului – recuperarea unui simbol local”. Ulterior, expoziţia va putea fi vizitată în grădina Muzeului Municipal „Ioan Raica”, până în data de 30 septembrie 2020.

Prin tema aleasă, organizatorii vă propun o rememorare a evenimentelor din anul 1438, care s-au soldat cu cucerirea localităţii de către turci şi cu ducerea în robie a majorităţii sebeşenilor. Oraşul a fost predat fără luptă, iar decizia luată de autorităţi a nemulţumit o parte a locuitorilor, un mic grup, din care făcea parte şi un tânăr din Romos, care studia la Sebeş, baricadându-se în turnul administrat de breasla croitorilor, rezistenţa acestora fiind rapid înfrântă de turci. Atunci s-a petrecut evenimentul care i-a adus acestui element defensiv din cadrul cetăţii Sebeşului supranumele de „Turnul Studentului”.

Însă, mai multe informaţii despre acest episod din istoria Sebeşului, despre cel care a fost numit pentru o lungă perioadă de timp „Studentul anonim de la Sebeş” – protagonistul evenimentului adus în atenţie şi alte detalii despre viaţa şi opera lui, veți descoperi vizitând expoziţia organizată de specialiştii muzeului municipal.

Expoziția se înscrie în oferta culturală pe care Primăria Municipiului Sebeș, alături de Centrul Cultural „Lucian Blaga” și instituțiile subordonate o dedică perioadei în care, în mod tradițional, se marcau „Zilele orașului”. În acest an, sărbătorim Sebeșul cu responsabilitate, respectând măsurile necesare pentru prevenirea contaminării cu noul coronavirus SARS-CoV-2 și limitând resursele implicate în susținerea evenimentelor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *