cultura

„O harpă de poveste” la Alba Iulia, în aer liber, pe 27 iunie

27 iunie, ora 19 – Alba Iulia, Piaţa cetăţii (în cadrul festivalului ”Sărbătoarea muzicii”)

Program muzical

Codex Caioni – Dansuri din Transilvania (harpă solo)

J.S. Bach – Suita franceză nr. 1 Allemande și Sarabande (harpă solo)

Bela Kovacs – Hommage a J.S. Bach (clarinet solo)

J.S. Bach – Preludiu (harpă solo)

Georg Friedrich Häendel – Concerto (harpă solo)

Franz Schubert – Larghetto și Andante (clarinet/harpă)

Georg Friedrich Häendel – Tema cu variațiuni (harpă solo) 

Dan Dediu – Rondo a la Münchhausen (harpa/clarinet/pian)

Isaac Albeniz – Asturias (harpă solo)

Darius Milhaud – Scaramouche (clarinet/pian) 

Bela Bartok – Dansuri românești/ arr. Dan Dediu (clarinet/pian/harpa)

Organizator : Municipiul Alba Iulia, Filarmonica de stat din Sibiu

Producător : Pro Contemporania

Parteneri: Pro Contemporania, Mediatrust, Radio România, România TV, Liternet, Agenţia de carte, Observator cultural, Viewfinder Solutions, The Culture Club, Mişcarea de rezistenţă, Smart FM, MKlasika.

Biografii

Maria Bîldea

S-a născut în Bucureşti şi a urmat studiile universitare în oraşul natal. In 1986, a obținut postul de prim harpist la Orchestra Simfonică de Stat din Ploiești. În 1988 a fost invitată în Grecia de Orchestra de Stat Thessaloniki. A fost membră a orchestrei din Salonic până în 1990 după care a plecat la Atena, invitată de către Manos Hatzidakis, și angajată la Orchestra of Colours. Din 1993 este și prim harpist la National Symphony Orchestra of the Hellenic Radio and Television. La ora actuală este prim harpist al Orchestrei Naţionale Radio din Bucureşti. Maria Bîldea a înființat în 1988, prima clasă de harpă la Thessaloniki State Odeion (Conservatorul din Salonic), iar în 1992 la Athenaum Odeion (Conservatorul din Atena). A concertat cu cele mai mari orchestre din România și din Grecia, a susținut recitaluri și master classes în Romania, Serbia și Franta, recitaluri în Marea Britanie, Germania, Canada, SUA, Spania, Cipru, Slovenia, Franța și în Grecia, la siturile arheologice din Atena.

Oxana Corjos

Considerată una dintre cele mai importante prezenţe pianistice ale generaţiei sale, Oxana Corjos este printre puţinii muzicieni români afirmaţi după 1990 cu o activitate concertistică de anvergură şi un repertoriu impresionant – de la Bach şi Mozart şi ajungând la Rachmaninov şi Ravel – fiind apreciată în mod special pentru interpretarea celor două concerte de Brahms. De-a lungul timpului, Oxana Corjos a avut prilejul de a colabora cu dirijori precum: Cristian Mandeal, Gian Luigi Zampieri, Jan Stulen, Jin Wang, Ilarion Ionescu-Galaţi, Misha Katz, Petre Sbârcea, Adrian Sunshine, Gheorghe Costin, Emil Simon, Ovidiu Balan, Corneliu Dumbrăveanu, Cem Mansur, Nicolae Moldoveanu etc. Oxana Corjos relevă prin fiecare apariţie scenică un remarcabil talent muzical dublat de o tehnică pianistică desăvârşită.

Petru Pane

Născut in anul 2004 într-o familie de muzicieni, Petru Pane a studiat initial pianul şi ulterior clarinetul la clasa profesorului Ovidiu Căplescu, Participă la concursuri naționale, câștigând mai multe premii. A participat la cursurile de vară Summer Academy Kronstadt Brașov. In 2019 îşi face debutul solistic cu Filarmonica “Mihail Jora” Bacău. În acelaşi an este invitat in cadrul prestigiosului festival „George Enescu” pentru a susţine două scurte recitaluri şi debutează ca solist la Ateneul Roman în cadrul proiectului „Clasic e fantastic”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *