SEBEȘ, 5 MARTIE 2020: CONFERINȚĂ DEDICATĂ CENTENARULUI NAȘTERII POETULUI ȘI DRAMATURGULUI RADU STANCA

Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeș va găzdui joi, 5 martie 2020, în sala „Gheorghe Maniu”, începând cu ora 17:00, conferința „Cel mai frumos din orașul acesta!”-centenarul nașterii poetului și dramaturgului Radu Stanca (1920-2020). În cadrul evenimentului vor fi susținute două prelegeri privind istoricul familiei de cărturari Stanca și parcursul biografic și opera lui Radu Stanca, întregite printr-o serie de momente poetice și muzicale surpriză.

Evenimentul va fi onorat de prezența doamnei conferențiar universitar doctor Anca Sîrghie, de la Universitatea Alma Mater din Sibiu, autoarea celei mai cuprinzătoare monografii dedicate vieții, activității și operei poetului și dramaturgului Radu Stanca.

Radu Stanca (1920-1962), născut la Sebeș, în familia preotului-cărturar Sebastian Stanca, a fost scriitor, poet, dramaturg și regizor, fondator al Teatrului de Stat din Sibiu (instituție care astăzi îi poartă numele), regizor principal al Teatrului Național din Cluj. Asistent al poetului și filosofului Lucian Blaga, la catedra de filosofie a culturii, profesor al Conservatorului Popular și al Școlii Populare de Artă din Sibiu, Radu Stanca s-a remarcat ca un reprezentant de seamă al Cercului Literar de la Sibiu, alături de Ștefan Augustin Doinaș, Eugen Todoran, Ion Negoițescu, Ion Desideriu Sârbu, Nicolae Balotă și mulți alții. Opera sa literară, în mare parte valorificată după moartea sa, cuprinde volume de versuri, eseuri, teatru și dramaturgie, extrem de valoroase fiind compozițiile lirice și eseurile, prin intermediul cărora Radu Stanca s-a impus ca teoretician al baladescului în poezia românească.

Evenimentul este organizat de Primăria și Consiliul Local al Municipiului Sebeș și Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeș.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *