17 Școli și 8 Licee implicate în Proiectul Educativ „Educație pentru Viață, Iubire și Familie”

Proiectul Județean Educativ „Educație pentru Viață, Iubire și Familie” a demarat în mai multe unități școlare din județul Alba. Un număr de 58 de cadre didactice și-au propus în cadrul proiectului, o serie de activități prin care urmăresc dezvoltarea la elevi a unor valori morale privind respectul pentru viață și pentru familie, dezvoltarea unor relații armonioase și sănătoase între părinți și copii, creșterea abilităților de intervenție educativă a părinților în viața copiilor și întărirea colaborării dintre Școală, Familie, Comunitate și Biserică.

Primele școli care s-au mobilizat și au desfășurat, cu succes, prima activitate, au fost Școala Gimnazială „Axente Sever” Aiud, Liceul Tehnologic „Alexandru Domșa” Alba Iulia și Școala Gimnazială „Demetriu Radu” Rădești. Tema întâlnirii a fost „Viață, încotro?”, iar elevii, părinții și profesorii participanți s-au antrenat în discuții despre sensul vieții și valori, fiind provocați atât la dialog cât și la introspecție cu privire la micile bucurii ale vieții, la fericirea personală și fericirea comună, la relațiile de familie și lucrurile mărunte, dar frumoase, care ne definesc existența.

„Activitatea Viața, încotro? a reușit să mă convingă – după cum mărturisește prof. Floarea Bâlc – prin discuțiile deschise și profunde, ideile clare, mesajul privirilor duioase aruncate pe furiș de părinți spre copiii lor și invers și nu în ultimul rând prin frazele cu haz și talc pe care copiii le-au transmis, că în jurul nostru există familii sănătoase, copii cu valori morale sădite în suflete și dornici să înțeleagă sensul vieții…Am terminat activitatea cu toții plini de încredere și speranță… A fost ca o seară de Crăciun, cu emoția aceea , cu bucuria, nerăbdarea și căldura de familie”.

În fiecare clasă a fost amenajat un Colț al Fericirii, unde elevii au expus din lucrările realizate în cadrul proiectului, caracterizate de originalitate și sensibilitate, lucrări care au transmis un mesaj de suflet părinților, și constituie un „loc” special de reflecție asupra sensului și bucuriei vieții trăite frumos.

„Toți cei implicați s-au arătat nerăbdători să continue activitățile propuse, mărturisind că faptul de a fi împreună, sărbătorind Viața, Iubirea și Familia, le-a adus un plus de sens și multă bucurie în același timp. Pe parcursul lunii Martie, Luna pentru Viață, vor continua întâlnirile de suflet dintre Părinți și Copii, activitățile proiectului vor demara și în celelalte școli implicate, fiind așteptat cu nerăbdare și mult interes Marșul pentru Viață, care se va desfășura în data de 29 Martie” , a declarat prof. Laura Popa, coordonatorul proiectului.

Unitățile școlare implicate până în prezent sunt: Seminarul Ortodox „Sfântul Simion Ștefan” Alba Iulia, Liceul cu Program Sportiv „Florin Fleșeriu” Sebeș, Liceul Teoretic „Petru Maior” Ocna Mureș, Colegiu Tehnic „Apulum” Alba Iulia, Liceul Tehnologic „Șt. Manciulea” Blaj, Colegiul Național „I.M.Clain” Blaj, Colegiul Național „Avram Iancu” Câmpeni, Liceul Tehnologic „Al. Domșa” Alba Iulia, Școlile Gimnaziale Demetriu Radu” Rădești, „Mihai Eminescu” din Ighiu, Șard și Țelna, „Iosf Pârvan” din Cugir, „Ion Pop Retegan” din Sâncel, „Avram Iancu” din Unirea, „Axente Sever”și „Ovidiu Hulea” din Aiud, „Ion Bianu” din Valea Lungă, „Nicodim Ganea” din Bistra și Gârde, „Simion Pantea din Sălciua, Școlile Gimnaziale din Șugag, Hopârta și Doștad.

Proiectul „Educație pentru Viață, Iubire și Familie”, este un proiect desfășurat de Inspectoratul Școlar Județean Alba, în parteneriat cu Asociația „Filantropia Ortodoxă Alba Iulia” și cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei.

Asociația „Filantropia Ortodoxă Alba Iulia” este o organizație nonguvernamentală de utilitate publică care funcționează cu binecuvântarea Arhiepiscopiei Ortodoxe Alba Iulia. Asociația este model de bune practici în activitatea socială și educațională, având peste o mie de copii beneficiari ocrotiți în case de tip familial, centre de zi, centre educaționale și de prevenire a abandonului școlar. Îmbunătățirea calității procesului de educare a copiilor și de formare a personalului implicat în acest proces este, din anul 2010, o prioritate a asociației.

Biroul de presă al Asociației „Filantropia Ortodoxă Alba Iulia”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *