Rapoartele zilnice de calitate a aerului, pe site-ul Primăriei Municipiului Sebeș

Începând de astăzi, pe site-ul Primăriei Municipiului Sebeș (www.primariasebes.ro), vor fi afișate rapoartele zilnice cuprinzând datele generate de sistemul automat de măsurare și monitorizare a calității aerului, aflat în proprietatea Sebeșului.

Vă reamintim că municipiul Sebeș a achiziționat, în luna decembrie a anului 2019, un sistem automat de măsurare și monitorizare a calității aerului, valoarea totală a achiziției fiind de 1.357.143,00 lei fără TVA. Sistemul automat este compus dintr-o cabină de monitorizare, izolată termic (stație de monitorizare), care are în componență atât aparatura automată de monitorizare a calității aerului, cât și toate elementele necesare bunei funcționări a acesteia: sonde de prelevare, sursa neîntreruptibilă trifazată, sistem de climatizare, sistem de susținere senzori meteo de tip catarg telescopic, sistem hardware și software. Cabina și toate elementele care alcătuiesc sistemul vor fi amplasate în puncte fixe pe raza orașului, actualmente aflându-se în cartierul Mihail Kogălniceanu, în curtea grădiniței. Pentru a face cât mai facilă deplasarea între aceste puncte fixe, fără a fi nevoie de alte utilaje suplimentare, s-a ales varianta ca această cabină de monitorizare să fie plasată pe o platformă cu omologare RAR, cu sistem de calare în puncte fixe. Sistemul este format din cabina de monitorizare, care are în componență următoarele analizoare automate: 1) analizor de monoxid de carbon, 2) analizor de oxizi de azot, 3) analizor de dioxid de sulf, 4) analizor de ozon, 5) analizor de benzen, 6) analizor de pulberi în suspensie, 7) analizor de formaldehidă, 8) stație meteo cu senzori meteo independenți. Analizoarele vor fi însoțite de certificate de etalonare, eliberate de organismele internaționale din domeniu. Principiile de funcționare a analizoarelor sunt conforme cu prevederile Legii nr. 104/2011 privind calitatea aerului înconjurător, iar pentru cele în care metoda de determinare standardizată este doar metoda de laborator, s-a ales varianta automată a acestora (municipiul Sebeș nu dispune în prezent de un asemenea laborator de analize fizico-chimice). La toate aceste analizoare se adaugă un calibrator, un generator de aer fără impurități (aer zero), un set de gaze de etalonare, gaze ce vor fi livrate în recipienți speciali de tip cilindru, pentru verificarea corectitudinii funcționării analizoarelor. Datele rezultate vor fi colectate și stocate prin intermediul unui data logger care va fi plasat în interiorul cabinei. În același timp, rezultatele vor fi transmise spre un server central.

În contextul întâlnirii oficiale de miercuri, 29 ianuarie 2020, de la București, cu ministrul mediului, apelor și pădurilor, Costel Alexe, primarul municipiului Sebeș, Dorin Nistor, a solicitat sprijin pentru măsurarea calității aerului și implementarea de măsuri pentru îmbunătățirea calității mediului înconjurător pe raza administrativ-teritorială a Municipiului Sebeș.

Pentru vizualizarea primului raport privind calitatea aerului, vă rugăm să accesați link-ul: https://www.primariasebes.ro/wp-content/uploads/2020/01/20200130_170303.pdf

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *