FESTIVALUL DE ARTĂ DRAMATICĂ PENTRU LICEENI „RADU STANCA”, UN PROIECT CULTURAL DEDICAT TINERILOR
În perioada 13-15 decembrie 2019, Municipiul Sebeș a găzduit cea de-a IX-a ediție a Festivalului Național de Artă Dramatică pentru Liceeni „Radu Stanca” Sebeș, eveniment dedicat memoriei poetului, dramaturgului și regizorului Radu Stanca (1920-1962), născut la Sebeș, în familia preotului cărturar Sebastian Stanca.
Ca în fiecare an, festivalul a cuprins două momente distincte, concursul de interpretare dramatică și spectacolul de gală. Pentru finala ediției din acest an, au fost selectate șase trupe de teatru atât din țară (Trupa de Teatru „Amprente” din Brașov, Trupa de Teatru „Thaliamar” din Mangalia, Trupa de Teatru „Birlic” din Fălticeni și Trupa de Teatru „COLB” din Sebeș), cât și din Republica Moldova (Trupa de Teatru pentru Copii și Tineret „Ghioceii” din Mingir, raionul Hîncești și Studioul Teatral „InVers” din Grătiești, Municipiul Chișinău).
În cadrul spectacolului de gală, pe scena Centrului Cultural „Lucian Blaga” Sebeș au evoluat membrii trupei de teatru „COLB” a Colegiului Național „Lucian Blaga” Sebeș, coordonați de doamna profesor Tereza Cândea, care au transpus în scenă o serie de momente memorabile din istoria cinematografiei românești, reunite sub genericul „Stele de cinci stele”. Din distribuția și serviciul tehnic al piesei, regizate de actrița Bianca Goadă, au făcut parte tinerii elevi Andreea Catelina, Cristina Catelina, George Lăncrănjan, Amalia Fulea Vesa, Mihai Cristian, Luca Vintilă, Lorelei Schiau, Alina Cosma, Alexandru Dreghici, Alexandru Cârcoană, Marius Petrușel, Georgiana Hăprean, Maia Spiridon, Alexandru Marinescu, Daniel Vasinic, Bianca Matei, Alexandru Filimon, Bianca Bardan, Bianca Albu, Denisa Stricatu și Miruna Nuțu.
Momentul prezentat de trupa de teatru „COLB” a fost completat prin reprezentația de teatru „Micul prinț-spectacol pentru oameni mari”, adaptat după un text de Antoine de Saint-Exupery, care a constituit „lecția de actorie” a festivalului. Pusă în scenă de Red Nose Society și Rotari Entertainment București, regizată de Ștefan Ruxanda, piesa „Micul prinț” este un montaj minimalist, pentru oameni mari, prin intermediul căruia au fost aduse la suprafață profunzimile unuia dintre cele mai citite texte din literatura universală, într-o atmosferă sinceră și intimă. Decorul, costumele, scenografia au fost construite de cei mai mari creatori ai lumii teatrului, pe numele lor: spectatorii, laboratorul de creație: imaginația, iar mijloacele: cuvântul, muzica și fantezia. Cei trei actori (Dora Notarescu, Vlad Gălățianu și Ștefan Ruxanda), însoțiți de trei instrumente, i-au purtat pe spectatori prin aglomerația planetelor vizitate de „Micul prinț”, într-o poveste emoționantă presărată cu personaje comice și situații inedite, toate acompaniate de muzică live.
Evenimentul a fost organizat de Primăria și Consiliul Local al Municipiului Sebeș, Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeș, în parteneriat cu Colegiul Național „Lucian Blaga” Sebeș și s-a înscris în cadrul celei de-a IV-a ediții a Târgului de Crăciun.