Festivalul Cultural „Augustin Bena” – un nou eveniment cultural la Alba Iulia

Consiliul Județean Alba și Centrul de Cultură „Augustin Bena” organizează, în perioada 5 – 8 decembrie 2019, prima ediție a Festivalului Cultural „Augustin Bena”. Evenimentul cuprinde recitaluri, concerte, lansări de carte dar și Gala Tezaurelor Umane Vii din Județul Alba și Colocviile Naționale de Etnografie și Folclor „Gheorghe Pavelescu”.

Festivalul Cultural „Augustin Bena” a debutat, joi seara, la Palatul Cultural din Blaj, cu un concert extraordinar „Tezaur Folcloric”, eveniment artistic realizat în coproducție cu Televiziunea Română. Pe scenă au urcat nume importante ale folclorului muzical românesc, tineri laureați, câștigători ai celor mai importante festivaluri-concurs de folclor din țară, grupuri și formații artistice tradiționale din zonele istorice ale țării.

Festivalul a continuat, vineri, 6 decembrie 2019, la sediul Centrului de Cultură ,,Augustin Bena” din Alba Iulia, unde a fost dezvelită o placă comemorativă în memoria lui Augustin Bena. Momentul va fi urmat, la Muzeul Principia din Alba Iulia, de la ora 18,30, de un recital cameral susținut de Cvartetul de coarde „Augustin Bena” al Județului Alba.

Sâmbătă, 7 decembrie 2019, de la ora 10,00, la Muzeul Principia din Alba Iulia, continuăm seria evenimentelor speciale din cadrul Festivalului Cultural „Augustin Bena” cu Gala Tezaurelor Umane Vii din Județul Alba și Colocviile Naționale de Etnografie și Folclor „Gheorghe Pavelescu”. La ora 12,00, la Biserica „Sfinții Ioan Botezătorul, Ioan Teologul și Ioan Hrisostom” din Micești, corul înființat de Augustin Bena în anul 1945, Corala „Voci Transilvane” din Cluj-Napoca, va susține un recital extraordinar. La ora 19,00, Corala „Voci Transilvane”, dirijată de Maestrul Adrian Corojan, va susține un concert și în Catedrala Româno-Catolică „Sfântul Mihail” din Alba Iulia, acest cor primind în anul 2000, din partea Sfântului Papă Ioan Paul al II-lea INDULGENȚA SA PLENARĂ, acordată în Piața San Pietro din Roma.

Festivalul continuă, duminică, 8 decembrie 2019, cu un recital susținut, începând cu ora 13,00, la Muzeul Principia din Alba Iulia, de Fanfara „Augustin Bena” a Județului Alba. Programul va continua duminică seara cu un concert extraordinar al Filarmonicii de Stat „Transilvania” din Cluj-Napoca. Evenimentul este programat la ora 19,00, la Casa de Cultură a Studenților din Alba Iulia, iar intrarea este liberă.

AUGUSTIN BENA​ (29 octombrie 1880, Pianu de Jos, județul Alba – 10 ianuarie 1962, Cluj-Napoca) a fost o personalitate complexă: preot, filolog (doctorat – printre primele studii de dialectologie comparată), profesor, dirijor, acustician. A colaborat la crearea actualului Imn al Statului Israel, prin armonizarea unei melodii populare românești, în timpul șederii sale în Galiţia în perioada Primului Război Mondial. Augustin Bena este rudă cu Veturia și Octavian Goga, Lucian Blaga, Tiberiu, Caius și Mihai Brediceanu.

Augustin Bena a avut numeroși discipoli printre care îi amintim pe Zeno Vancea, Mircea Popa, Nicolae Ursu, Tudor Ciortea, Eugen Cuteanu, Iuliu Mureşianu, Dariu Pop, Alma Cornea-Ionescu, Sigismund Toduţă, Sabin Drăgoi, Vasile Ijac, Max Eisikovits, Celestin Cherebeţiu, Márkos Albert, George Sbârcea, Dorin Pop, Gheorghe Merişescu, Anton Ronai, Suzana Coman- Bosica, Tudor Jarda, Marius Cuteanu. El a avut o activitate importantă în învățământul muzical românesc de rang universitar în Transilvania:

– 1919, secretar al Conservatorului de Muzică

– 1922, la propunerea sa, se înființează Secția pedagogică

– 1926-1931, director al Conservatorului de Muzică

– 1931-1941, rector al Academiei de Muzică

Augustin Bena a fost compozitor (lucrări vocale, corale, instrumentale, simfonice, și de opera), dirijor al Corului Conservatorului de Muzică, spirit ecumenic (a dirijat în aceeași perioadă Corul Catedralei Ortodoxe și Corul Catedralei Greco-​Catolice) și animator al vieții cultural-artistice (este fondator a 21 de formații teatral-muzicale românești)

PROGRAMUL GENERAL:

Joi, 5 decembrie 2019
ora 18:00
CONCERT EXTRAORDINAR ,,TEZAUR FOLCLORIC”
la Palatul Cultural din Blaj

Vineri, 6 decembrie 2019
ora 17,00
DEZVELIREA PLĂCII ANIVERSARE LA PRIMA EDIȚIE A FESTIVALULUI CULTURAL ,,AUGUSTIN BENA”
la Centrul de Cultură ,,Augustin Bena” din Alba Iulia

ora 18,00
LANSAREA PROIECTULUI: CENTRUL DE EXCELENȚĂ ÎN FOTOGRAFIE ,,SAMOILĂ MÂRZA”
la Muzeul Principia din Alba Iulia

ora 18,30
RECITAL CAMERAL – CVARTETUL DE COARDE ,,AUGUSTIN BENA” AL JUDEȚULUI ALBA
– Augustin Bena a colaborat la crearea actualului Imn Național al Statului Israel, în timpul șederii sale în Galiția, în timpul Primului Război Mondial
la Muzeul Principia din Alba Iulia

Sâmbătă, 7 decembrie 2019

ora 10,00
GALA TEZAURELOR UMANE VII DIN JUDEȚUL ALBA
la Muzeul Principia din Alba Iulia

ora 10,30
COLOCVIILE NAȚIONALE DE ETNOGRAFIE ȘI FOLCLOR ,,GHEORGHE PAVELESCU” – partea I
LANSĂRI DE CARTE, CD-uri și DVD-uri
– teza de doctorat a lui Augustin Bena, din anul 1924: ,,LIMBA ROMÂNĂ LA SAȘII DIN ARDEAL”
– ,,AUGUSTIN BENA, CONTRIBUȚII DOCUMENTARE”, de Susana Coman Bosica
– ,,TRANSALPINA DE APUSENI”
– ,,ANTOLOGIA DE FOLCLOR A JUDEȚULUI ALBA” – rapsozi și poeți populare, instrumentiști tradiționali (fluier, țiteră)
la Muzeul Principia din Alba Iulia

ora 12,00
RECITAL ,,CORALA VOCI TRANSILVANE” din CLUJ-NAPOCA
– cor fondat în anul 1945 de către AUGUSTIN BENA
la Biserica Sfinților Ioan Botezătorul, Ioan Teologul și Ioan Hrisostom (Arca Noetica) din Micești

ora 16,00
COLOCVIILE NAȚIONALE DE ETNOGRAFIE ȘI FOLCLOR ,,GHEORGHE PAVELESCU” – partea II
LANSĂRI DE CARTE ȘI PROIECTE
– ,,ENCICLOPEDIA DE ETNOGRAFIE ȘI FOLCLOR A JUDEȚULUI ALBA”
la Muzeul Principia din Alba Iulia

ora 19,00
CONCERT ,,CORALA VOCI TRANSILVANE” din CLUJ-NAPOCA, dirijor ADRIAN COROJAN
– SFÂNTUL PAPĂ IOAN PAUL al II-lea acordă corului Indulgența Sa Plenară, în anul 2000, în Piața San Pietro din Roma
la Catedrala Romano-Catolică ,,Sfântul Mihail” din Alba Iulia

Duminică, 8 decembrie 2019

ora 13,00
MUZICĂ DE PROMENADĂ – FANFARA ,,AUGUSTIN BENA” A JUDEȚULUI ALBA
la Muzeul Principia din Alba Iulia

ora 19,00
CONCERT EXTRAORDINAR – FILARMONICA DE STAT ,,TRANSILVANIA” din CLUJ-NAPOCA
– Augustin Bena, la Academia Regală de Muzică din Berlin, a studiat compoziția cu MAX BRUCH, al cărui elev favorit a devenit în scurt timp de la admitere
,,Uvertura Coriolan” de Ludwig van Beethoven
,,Concertul pentru vioară în sol minor” de Max Bruch
,,Simfonia nr. 4 – Italiana” de Felix Mendelssohn Bartholdy
Dirijor: JOZSEF HORVATH
Solist: VLAD RĂCEU
la Casa de Cultură a Studenților din Alba Iulia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *